Analyysissa Huoleti: Tukiverkosto taskussasi

Kun ihminen sairastuu vakavasti, hänen arkensa muuttuu radikaalisti. Sairastunut, ja tämän lähipiiri, tarvitsevat työkaluja, jotta elämä voi jatkua. Huoleti tarjoaa välineet, joilla sairastunut voi pyytää apua, ja jonka avulla läheiset ja vapaaehtoiset voivat tarjota apuaan. Huoletin kehittämä sovellus helpottaa avun pyytämistä ja auttamista. Huoletilla on käynnissä Invesdorin kautta osakeantikierros, jossa enimmäistavoite on 497 TEUR. Lue analyysimme Huoletin osakeannista.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kun ihminen sairastuu vakavasti, hänen arkensa muuttuu radikaalisti. Sairastunut, ja tämän lähipiiri, tarvitsevat työkaluja, jotta elämä voi jatkua. Huoleti tarjoaa välineet, joilla sairastunut voi pyytää apua, ja jonka avulla läheiset ja vapaaehtoiset voivat tarjota apuaan. Huoletin kehittämä sovellus helpottaa avun pyytämistä ja auttamista. Huoletilla on käynnissä Invesdorin kautta osakeantikierros, jossa enimmäistavoite on 497 TEUR. Lue analyysimme Huoletin osakeannista.

Sijoituskierros: Huoleti Oy

  • Merkintäaika: 12.7. – 18.9.2018
  • Sijoituskierroksen koko: 153 000 – 497 250 EUR
  • Jaettava omistus: 7,83 – 21,65 %
  • Osakkeen hinta: 153,00 euroa, minimisijoitus 2 osaketta (306 euroa)
  • Valuaatio: 1 799 892 EUR (nykyinen osakemäärä kertaa osakkeen hinta)

Tutustu sijoituskohteeseen Invesdorissa!

Huoleti sai alkunsa, kun pitkän ICT-alan asiantuntijauran tehnyt Carita Savin (toimitusjohtaja) ryhtyi MBA-tutkintonsa ohessa vuonna 2016 selvittämään palvelumuotoilun näkökulmasta, kuinka vakavasti sairastuneet potilaat ja heidän läheisensä voisivat saada entistä helpommin apua ja tukea.

Vuonna 2017 perustettu Huoleti on kerännyt alkuvuoden aikana tiimiinsä monien alojen pitkän linjan ammattilaisia (teknologia, markkinointi, terveysala, asiakassuhteet sekä viestintä) start-up-konkareista sekä MBA- ja tohtorikoulutetuista asiantuntijoista. Seitsemän hengen tiimissä ovat mukana Carita Savin (toimitusjohtaja), Will Cardwell (hallituksen puheenjohtaja), Annukka Nevalainen (markkinointi), Elina Isosaari (terveysala), Jukka Raisamo (teknologia) ja Marko Sykkö (viestintä) sekä uusin tulokas Kari Vuorio (graafinen suunnittelu ja sisällöntuotanto). Lisäksi Huoletin taustajoukoissa toimii myös rahoittajana ja neuvonantajana mm. varhaisen vaiheen terveys-, ympäristö- ja opetusalan teknologiayhtiöihin sijoittava Courage Ventures Fund.

Mikä on Huoleti?

Huoleti on digitaalinen alusta ja mobiilisovellus, jonka tarkoituksena on täydentää lääketieteellistä ja ammatillista hoitoa yhdistämällä tukijoita ja tukea tarvitsevia. Mobiilisovellus helpottaa avun pyytämistä ja tarjoamista, jotta tukea kaipaavan ei tarvitse kohdata huoliaan yksin. Huoleti auttaa löytämään myös vertaistukea sekä huolen kohdanneelle että tämän läheisille.

Huoletin avulla voi sijaintipohjaisesti löytää omalta lähialueeltaan muita, joilla on sama huoli kuin itsellä. Viestittelyn ja tutustumisen jälkeen nämä vertaiset on mahdollista kutsua osaksi omaa vertaistukiverkostoa, jossa ajatuksia ja kokemuksia voidaan vaihtaa muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Ystävät, tuttavat ja perheenjäsenet voidaan kutsua osaksi omaa tukiverkostoa arkiavun pyytämistä varten. Tukiverkoston luomisen jälkeen apu on aina käden ulottuvilla. Huoletin avulla läheiset tietävät, miten voivat parhaiten auttaa. Huoleti toimii lisäksi alustana vapaaehtoisten ja apua tarvitsevien kohtaamiselle.

Huoletin kohderyhmänä ovat aktiivisessa elämänvaiheessa olevat äkillisesti tai kroonisesti sairastuneet henkilöt tai muusta syystä huolestuneet henkilöt. Toinen keskeinen kohderyhmä on vakavasti sairastuneiden lasten vanhemmat. Voimavarat eivät välttämättä riitä perheen muiden lasten tarpeiden täyttämiseen tai edes arjen pyörittämiseen. Tämä kohderyhmä koostuu pääosin nuorista aikuisista, joille mobiilisovellusten käyttäminen on luontaista.

Huoleti on kokonaisvaltainen palvelu huolestuneille, heidän läheisilleen ja vapaaehtoisille auttajille. Palvelu poikkeaa olemassaolevista terveydenhuollon verkostoitumissivuista ja -sovelluksista (mm. Facebookin vertaisryhmät, MyHealthTeams, PatientsLikeMe ja Smart Patients) yhdistämällä sovellukseen vertaistuen lisäksi lähipiirin sekä paikannusominaisuudet, jotka auttavat pitämään yhteyttä lähialueen tukipiiriin.


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Miltä näyttää terveydenhuollon tulevaisuus?

Terveysteknologia on yksi terveydenhuoltosektorin nopeimmin kasvavista osa-alueista, analyytikot arvioivat vuosina 2018-2022 digitaalisen terveydenhuoltomarkkinan kasvavan 18 % vuosittain. Toimialalla jyllää useita massiivisia megatrendejä, jotka mullistavat terveydenhuollon perinteistä mallia mm. digitaalisten sovellusten avulla aiempaa tehokkaammaksi sekä sairauksien hoidon että kustannustehokkuuden osalta.

Terveydenhuollossa siirrytään ennaltaehkäisevään hoitoon

Samalla terveydenhuollon painopiste on siirtymässä sairauksien hoidosta sairauksien ehkäisemiseen paremman perusterveydenhuollon avulla (tätä trendiä hyödyntää mm. IORA Health). Tarve siirtyä kohti aiempaa kustannustehokkaampaa ja ehkäisevää terveydenhuoltoa on ylivoimaisesti suurin Yhdysvalloissa, jossa nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä on yksi maailman kalleimmista.

Kaksi ajuria, jotka tekevät Huoletista mielenkiintoisen

Huoletin johto nostaa esille kaksi keskeistä ajuria, joiden vuoksi isot terveydenhuollon toimijat ja lääkeyhtiöt haluavat tarjota Huoletia lisäpalveluna: Patient Related Outcome (PRO) ja Value Based Pricing (VBP). PRO ja VBP lähtevät siitä, että terveyden- ja hyvinvoinnin luominen ei ole pelkkiä transaktioita. Monet toimenpiteet ovat liiallisesti käytettynä turhia, eivätkä ne silloin välttämättä edistä potilaan hyvinvointia.

PRO toimii kilpailutekijänä eri terveydenhuollon toimijoiden välillä, ja sitä voidaan käyttää myös osana hinnoittelua. Tästä esimerkkinä on Tampereen ja Mehiläisen Allianssimalli, jossa palvelun tuottajalle maksettu korvaus on täysin riippuvainen sille asetetuista vaikuttavuusmittareista. VBP on ollut vahvasti esillä lääkitykseen liittyen. Yhdysvalloissa on jo pitkään käyty keskustelua siitä, että lääkeyhtiöt saisivat maksun lääkkeestä vain siinä tapauksessa, että se on edesauttanut potilaan paranemista.

Sosiaalisen pääoman merkitys korostuu terveydenhuollossa

Sosiaalisen pääoman eli sosiaalisten verkojen ja niissä syntyvän luottamuksen ja vastavuoroisuuden merkitys korostuu myös terveydenhuollossa. Tutkimustieto on osoittanut henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tärkeyden terveyden ylläpidossa yleisesti ja toipumisessa esimerkiksi syövästä. Joidenkin arvioiden mukaan jopa 70-80 % hyvinvoinnista syntyisi lähiyhteisöstä ja vain 20-30 % terveydenhuollosta. Niin sairaalat kuin lääkeyhtiöt ovat kiinnostuneita holistisista hoitomuodoista, sillä lääkinnälliset ja kirurgiset hoitomuodot ovat jo erittäin pitkälle kehittyneitä, eikä niiden avulla saada helposti ilman massiivisia tutkimus- ja kehitysinvestointeja merkittäviä parannuksia potilaiden hoitoon. Sairaaloiden näkökulmasta paremman kotihoidon ja sosiaalisen tuen avulla voidaan saada huomattavia kulusäästöjä ja välttää ylimääräisiä lääkärikäyntejä.

Terveydenhuolto digitalisoituminen hyödyttää Huoletia

Terveydenhuollon digitalisoituminen tukee Huoleti-sovelluksen kaltaisia palveluita. Tulevaisuudessa tullaan todennäköisesti näkemään joko lukuisia erikoistuneita digitaalisia terveydenhuoltopalveluita tai laajoja alustoja, jotka yhdistävät hoito-, diagnostiikka-, seuranta- ja verkostoitumispalveluita yhden sovelluksen alle. Molemmissa skenaarioissa Huoletin keräämä asiakaskunta ja teknologia voisivat olla houkuttelevia ostokohteita suurten terveydenhuoltoalan tai teknologiasektorin yritysten näkökulmasta.

Vaikuttavuus ja merkityksellisyys korostuvat työelämässä ja liiketoiminnassa

Merkityksellisyyden korostuminen työelämässä ja liiketoiminnassa tukee tulevaisuudessa yhä voimakkaammin mm. osaavien ja innovatiivisten työntekijöiden hankintaa sekä yhteistyösopimusten luomista, sillä ihmiset haluavat mielellään sitoutua johonkin suurempaan tarkoitukseen kuin pelkästään voitontavoitteluun. Huoletin liiketoiminnassa ja filosofiassa sekä omistajapohjassa (mm. Courage Ventures Funds) näkyy selvästi aito pyrkimys rakentaa tuottoisaa liiketoimintaa parantaen samalla ihmisten elämää. Siten ei yllätä, että Huoletissa tämä ilmiö on jo näkyvissä: Johto kertoo monen yrityksen lähestyneen heitä kertoakseen halustaan tehdä yhteistyötä – vaikkei vielä ole itsekään keksinyt mikä sen yhteistyön muoto voisi olla. Lisää ajatuksia vaikuttavuussijoittamisesta ja sen vaikutuksista tuottoihin voi lukea esim. Sitran ja Deloitten tekemästä raportista vaikuttavuussijoittamisesta  tai Courage Ventures Fundsin blogista.

Huoletin strategia ja ansaintalogiikka

Huoletin liiketoiminta on tällä hetkellä käynnistymässä uusien yhteistyösopimusten tukemana, ja sovellusta pilotoidaan tällä hetkellä 21 suomalaisessa sairaalassa.

Käytännössä Huoleti-alusta ja ekosysteemi mahdollistavat hyvin monia erilaisia liiketoimintamalleja. Pääsääntönä on, että Huoleti hinnoitellaan aina siten, että kenen tahansa yksityishenkilön on mahdollista käyttää palvelua sitä tarvitessaan. Nykyinen liiketoimintamalli on suunniteltu siten, että palvelun maksajana toimii tavallisesti palveluntarjoaja kuten terveyspalveluita tuottava yritys tai vakuutusyhtiö. Esimerkiksi vakuutusyhtiö tai työterveyspalveluita tuottava yritys voi maksaa Huoleti-palvelusta tukeakseen työelämässä pysymista myös sairastumisen, kriisin tai perhetilanteen ongelmien keskellä.

Huoleti mainitsee suunnitelmissaan neljä erilaista keskeistä kassavirtaa tuottavaa liiketoiminta-aluetta:

  1. Vuotuinen palvelumaksu. Palvelumaksu potilaasta on 30 euroa/vuosi. Tavallisesti maksajana toimii palveluntarjoaja kuten terveyspalveluita tuottava yritys tai vakuutusyhtiö, mutta sen voi myös maksaa yksityinen käyttäjä, joka on valmis maksaman palvelusta itse tai ostamaan sen läheisensä käyttöön.
  2. White-label-palvelu. Yritykset voivat käyttää Huoleti-palvelua white-label-periaatteella laajentaakseen omaa palveluntarjontaansa.
  3. Provisiot lisäpalveluiden myynnistä. Palvelu toimii alustana potilaille ja heidän läheisilleen kohdennetuille lisäpalveluille. Huoleti ottaa provision alustalla tehdyistä ostoista.
  4. Organisaatioiden viestintäkanava kohdennetuille asiakasryhmille. Organisaatiot voivat käyttää Huoletia viestintäkanavana kohdennetuille asiakasryhmille. Samalla käyttäjät löytävät tilanteeseensa sopivia palveluita Huoleti-alustalta.

Huoletin strategiana on rakentaa liiketoimintaansa ja markkinointiaan hankkimalla loppukäyttäjät suoran kuluttajamarkkinoinnin sijaan erilaisten palveluntarjoajien kautta. Sairaaloiden, työterveyspalveluiden ja potilasjärjestöjen kautta toteutettavan myynnin ja markkinoinnin (sekä tarvittaessa käyttöönopastuksen) nerokkuus piilee oikean kohderyhmän tavoittamisen lisäksi jokaisen eri kohderyhmän tarpeiden oikeanlaisessa huomioimisessa.

Ennusteet

Huoleti-sovellusta pilotoitiin Suomessa vuonna 2017, ja liikevaihtoa kertyi tilinpäätöksen mukaan 74 TEUR. Käyttökate oli 10,7 TEUR pakkasella. Sovellusliiketoiminnalle on tyypillistä tehdä alkuvaiheessa tappiollista tulosta tuotekehityksen, liiketoiminnan kehittämiseen ja markkinoinnin syödessä pääomaa. Sovelluksen valmistuttua ja asiakaskunnan vakiintuessa kulut laskevat ja alussa tehty työ alkaa kantaa hedelmää.

Sovelluksen kaupallinen versio lanseerattiin helmikuun lopussa, minkä jälkeen myynti on edennyt hyvällä vauhdilla suhteellisen vähäiseen markkinointiin nähden. Syksyn aikana yhteistyökumppaneiden kanssa julkaistavien tiedotteiden myötä johto pitää todennäköisenä myynnin voimakasta kiihtymistä ja 260 TEUR liikevaihtolukuihin pääsyä.

Huoletin johto ennustaa saavuttavansa 10 000 loppukäyttäjää Suomessa vuoden 2018 loppuun mennessä hyödyntämällä solmimiaan yhteistyösopimuksia suurten lääkeyhtiöiden, Rochen ja Pfizerin, kanssa. Huoleti on aloittamassa yhteistyön myös yhden suuren ja ainakin kahden pienemmän potilasjärjestön kanssa. Lisäksi Huoleti tavoittelee saavansa asiakkaakseen ja/tai kumppanikseen yhtä suurta suomalaista terveydenhuoltoyritystä ja kolmea pienempää. Tavoitteena on vuoden 2019 loppuun mennessä saavuttaa 40 000 käyttäjän määrä Suomessa koostuen erilaisten pitkäaikaissairauksien ja muiden arjen psykososiaalisten haasteiden kanssa kamppailevista ihmisistä (vrt. esim. internetin sosiaalinen vertaisverkosto MyHealthTeams kattaa 29 erilaista sairautta ja 1,5 miljoonaa jäsentä).

Hyvä startti ja uudet yhteistyökumppanit antaisivat lisäpotkua ja uskottavuutta palvelun pilotoimiseen ja julkistamiseen Yhdysvalloissa. Tarkoituksena on aloittaa sovelluksen pilotointi Yhdysvalloissa jo vuoden 2018 aikana rajatun käyttäjäkunnan kanssa. Lääkeyhtiön, vakuutusyhtiöiden ja terveydenhuollon palveluntarjoajien kanssa työskennellen Huoleti tavoittelee saavansa Yhdysvalloissa 20 000 loppukäyttäjää vuoden 2019 loppuun mennessä. Yhteensä vuoden 2020 ja 2021 lopun käyttäjämäärätavoitteet ovat 180 000 ja 856 000 käyttäjää mukaan lukien potilaat, vapaaehtoiset, läheiset ja palveluntarjoajat.

Mikäli ennusteet toteutuvat odotetusti, Huoletin liiketoiminta kääntyy voitolliseksi vuonna 2020. Exit voisi tällöin olla mahdollinen yritysoston kautta esimerkiksi vuonna 2021.

Valuaatio

Huoletin sijoituskierroksen 1,8 MEUR valuaatio perustuu ennustettuihin lukuihin ja annin pääsijoittajan Courage Venturesin tekemään arvonmääritysmalliin, josta tarkemmat tiedot löytyvät osakeannin sivuilta Invesdorista (sisäänkirjautuneille). Tavoitteena on myydä yhtiö vuoden 2021 loppuun mennessä 19 M€ yritysarvolla EV/SALES-suhdeluvulla 2 ja EV/EBITDA-suhdeluvulla 15.

Tässä skenaariossa exitiin liittyvien transaktiokustannusten, optio-oikeuksien, uusien osakeantien ja tulevan optiopoolin jälkeen täysin laimentunut osakekohtainen hinta exit-hetkellä olisi 813 euroa, jolloin sijoittaja saisi yli 5-kertaisen tuoton alkuperäiselle merkintähinnalle.

Verrokkiyritykset

Yhdysvalloista löytyy samalta toimialalta useampia yrityksiä, joihin Huoletin 1,8 miljoonan euron valuaatiota ja 153 – 497 tuhannen euron sijoituskierroksen kokoa voi verrata. My Health Teams, Patients Like Me ja Smart Patients ovat lähimpänä Huoletia verkkosivujensa tai sovelluksensa ja liiketoimintansa osalta.

Suomalaisista digitaalisen terveydenhuollon start up -yrityksistä vertailukohtana voi käyttää esimerkiksi Noona Health Carea, joka keräsi vuonna 2016 likipitäen vastaavassa vaiheessa liiketoimintansa kehitystä 1,5 M€ rahoituksen pääomasijoittajilta. Yhdysvalloissa moni saman toimialan yritys on kerännyt pääomasijoittajilta jopa miljoonien dollarien rahoituksia. Esimerkiksi My Health Teams keräsi vuonna 2012 siemenrahoitusta 1,8 M$ ja Patients Like Me sai vuonna 2007 siemenrahoitusta 5 M$. Smart Patients on tehnyt ainoastaan yhden 100 000 dollarin osakeannin vuonna 2013.

Sijoittaja.fi:n näkemys

  • Olettaen, että Huoletin liiketoiminta kehittyy lähitulevaisuudessa johdon odottamalla tavalla uusien kumppanuuksien ja asiakkuuksien myötä, näemme valuaation olevan linjassa vastaavien saman toimialan yritysten kanssa.
  • Huoleti on saanut uudenlaisen liiketoimintansa suhteellisen varhain liikenteeseen, eikä merkittävillä kilpailijoilla ole toistaiseksi tarjota vastaavilla ominaisuuksilla varustettua sovellusta. Huoletin kaltaiselle palvelulle on olemassa selvää kysyntää keskeisinä ajureina vaikuttavuussijoittaminen ja VBP/PRO-mallien yleistymisen kautta. Palvelulla on myös riittävän laajat markkinat, mistä yhtenä osoituksena on kroonisten sairausten kanssa taisteleville suunnattujen sosiaalisten verkostojen nopea kasvu miljooniin käyttäjiin muutaman viimeisen vuoden aikana.
  • Näemme Huoletin eri liiketoimintamallien testausvaiheeseen liittyvän paljon epävarmuustekijöitä. Esimerkiksi vuosittaiset palvelumaksut voivat olla käytännössä sekä riski että mahdollisuus.
    • Onnistuessaan vuotuisiin palvelumaksuihin pohjautuva strategia voi tuottaa Huoletille merkittävästi kilpailijoita korkeammat käyttäjäkohtaiset kassavirrat sekä tasata liiketoiminnasta saatavia kassavirtoja.
    • Potentiaalisena palvelumaksuihin liittyvänä riskinä on, että ”maksumuuri” rajaa liiaksi käyttäjäkuntaa ja samalla heikentää verkostovaikutuksien tarjoamia hyötyjä (mm. puskaradion tarjoama ilmainen markkinointi ja pienemmät tulot lisäpalveluista).
    • Muihin esitettyihin liiketoimintamalleihin voi liittyä vastaavasti esimerkiksi brändiin ja kassavirtoihin kohdistuvia riskejä.
  • Toistaiseksi vaikuttaa siltä, että palvelumaksu ei ole koitunut merkittäväksi esteeksi palvelun käyttäjäkunnan kasvulle. Päinvastoin, kumppanien hyödyntäminen helpottaa käyttäjäkunnan keräämistä, ja potentiaaliset kustannussäästöt houkuttavat maksajia. Suhteutettuna palvelun avulla terveydenhuollossa saataviin potentiaalisiin kustannussäästöihin palvelumaksu vaikuttaa suhteellisen matalalta. Palvelumaksuista saatava tulovirta tarjoaa alkuvaiheessa myös kipeästi kaivattua pääomaa Huoletin tuote- ja liiketoiminnan kehitykseen.
  • Alkuvaiheen yrityksenä sijoitukseen kohdistuu useita merkittäviä riskejä. Uskomme, että Huoletin kaltaiselle disruptiiviselle palvelulle on olemassa selkeä kysyntä ja tarve terveydenhuollossa. Palvelun avulla saavutettavat potentiaaliset kustannussäästöt yksittäisistä potilasta kohden voivat olla tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja. Näemme kuitenkin haasteena kustannussäästöjen pukemisen konkreettisiksi luvuiksi ja ROI:ksi ennen kuin Huoletin kaupallisesta käytöstä saadaan lisää kokemusta ja tilastoja. Suurin riski kohdistuu alkuvaiheeseen. Mahdolliset hidastetöyssyt matkan varrella voisivat tarjota kilpailijoille lisäaikaa tuotekehitykseen ja markkinaosuuksien valtaamiseen.

Osakeanti Invesdorissa

  • Merkintäaika: 12.7. – 18.9.2018
  • Sijoituskierroksen koko: 153 000 – 497 250 EUR
  • Jaettava omistus: 7,83 – 21,65 %
  • Osakkeen hinta: 153,00 euroa, minimisijoitus 2 osaketta (306 euroa)
  • Valuaatio: 1 799 892 EUR (nykyinen osakemäärä kertaa osakkeen hinta)

Tutustu sijoituskohteeseen Invesdorissa!

Analyysi tehty yhteistyössä Huoleti Oy:n kanssa. Investment Intelligence Oy tai sen palveluksessa oleva henkilökunta ei vastaa analyysin mahdollisista puutteista tai virheistä, eikä sen perusteella tehdyistä tai tekemättä jätetyistä sijoitus- tai muista toimenpiteistä aiheutuneista välittömistä tai välillisistä vahingoista.

Henri Heikinheimo, Analyytikko

henri.heikinheimo[at]sijoittaja.fi

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysissa Nesteen osake – vieläkö osakekurssissa nousuvaraa?
Analyysi: Investors Housen liikevaihto nousi uudelle tasolle
Noho Partners Allas Sea Pool
Analyysi: NoHo Partners kiihdyttää kasvuaan Tanskassa
Sijoittajan valinnat