Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on monille elämäntapa. Se edellyttää kurinalaisuutta, kuluissa säästämistä, kulutuksen vähentämistä ja kaiken ylimääräisen varallisuuden säästämistä korkean tuotto-odotuksen sijoituskohteisiin.

1 000 000 euron varallisuus antaa taloudellisen riippumattomuuden. Tällöin 5 %:n netto-osinkotuotto tuottaa 50 000 euroa vuodessa, mikä riittää monille koko vuoden menoihin.

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa tärkein yksittäinen tekijä on mahdollisimman suuren summan jatkuva sijoittaminen. On ratkaisevaa, pystyykö kuukaudessa sijoittamaan 500 euroa vai 1 000 euroa. Toinen merkittävä tekijä on luonnollisesti aikaansaatu tuotto.

  • 5 %:n tuotto-odotuksella ja 500 eurolla kuukaudessa miljoonan euron omaisuuden kartuttaminen kestää 45 vuotta
  • 5 %:n tuotto-odotuksella ja 1000 eurolla kuukaudessa miljoonan euron omaisuuden kartuttaminen kestää 33 vuotta
  • 9 %:n tuotto-odotuksella ja 500 eurolla kuukaudessa miljoonan euron omaisuuden kartuttaminen kestää 31 vuotta
  • 9 %:n tuotto-odotuksella ja 1000 eurolla kuukaudessa miljoonan euron omaisuuden kartuttaminen kestää 24 vuotta

Korkeaan tuottoon pääsee:

  • minimoimalla kaikki sijoitustoiminnan kulut
  • noudattamalla kurinalaista sijoitusstrategiaa
  • valitsemalla sijoituskohteiksi korkean odotetun tuoton kohteita

Kulut minimoidaan valitsemalla välittäjä, jolla on alhaiset kaupankäyntipalkkiot. Sijoittajan tulee myös välttää turhaa kaupankäyntiä. Rahastosijoituksiksi valitaan alhaisen kulun ETF- tai indeksirahastoja tai aktiivisia rahastoja, jotka voittavat systemaattisesti vertailuindeksinsä.

Suorassa osakesijoittamisessa tulee olla sijoitussuunnitelma, ja tätä on noudatettava orjallisesti. Näin välttää virheet, jotka usein aiheuttavat suurimmat tappiot.

Perinteisistä omaisuusluokista osakkeissa on korkein tuotto-odotus. Myös kiinteistösijoitusyhtiöt, REIT-rahastot, suorat sijoitukset yrityslainoihin ja vertaislainat tarjoavat korkeaa tuotto-odotusta. Hajautus osakkeiden ulkopuolelle hyödyttää eritoten kriisitilanteissa, jolloin osakkeiden arvot romahtavat. Sijoittajan tulee tällöin realisoida muita sijoituksia ja nostaa osakkeiden painoa. Markkinakatsaukseen on koottu kaikkien keskeisten omaisuusluokkien tämänhetkiset tuotto-odotukset.

Älykkäistä strategia-ETF-rahastoista löytyy vaihtoehtoja, joissa on markkinatuottoa parempi pitkän ajan tuotto-odotus ja valmiiksi laaja hajautus. Rahastojen kulut ovat tyypillisesti 0,5 % vuodessa, joka on keskimääräistä ETF:n kulua korkeampi, mutta vastineena on todennäköisesti parempi tuotto.

Älykkäät ETF-rahastot sijoittavat esimerkiksi laadukkaisiin osinkoyhtiöihin, osinkoaristokraatteihin (nouseva osinko) tai tiettyyn korkean odotuksen toimialaan (robotiikka, kyberturvallisuus jne.).

Löydät kustannustehokkaat ja älykkäät ETF-rahastot helposti ETF-työkalullamme.

Kokeile ETF-työkalua!

Ilman oikeita työkaluja itselle sopivien ja tehokkaiden ETF-rahastojen etsiminen on vaikeaa ja aikaavievää. ETF-valintatyökalusta löydät valmiita listoja ja mallisalkkuja, joiden avulla on helppo aloittaa ETF-sijoittaminen.

Voit kokeilla Sijoittaja.fi:n työkaluja ensimmäisen kuukauden 1 eurolla. Kokeile riskittä – tilauksen voit perua milloin vain haluat.

Tutustu ETF-työkaluun tästä! Valitse, vertaile ja löydä tehokkaimmat yli 3000 ETF:n joukosta.
AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy