Nokian Renkaiden tulos laski – yhtiö pitää vielä kiinni ohjauksestaan

Markkinat odottivat Nokian Renkaiden parantaneen tulostaan hieman vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä. Tähän yhtiö ei kuitenkaan yltänyt. Vahvat näkymät koko vuodelle säilytettiin, mutta varaa takaiskuihin ei ole, mikäli yhtiö meinaa ohjauksensa saavuttaa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Markkinat odottivat Nokian Renkaiden parantaneen tulostaan hieman vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä. Tähän yhtiö ei kuitenkaan yltänyt. Vahvat näkymät koko vuodelle säilytettiin, mutta varaa takaiskuihin ei ole, mikäli yhtiö meinaa ohjauksensa saavuttaa.

Q1/2024 – Tulos alitti odotukset ja jäi vertailukauden tasolle

Nokian Renkaiden liikevaihto oli 236,6 M€ (analyytikoiden ennuste 267,2 M€) ja segmentit yhteensä liikevoitto oli -15,1 milj. euroa (ennuste -13,7 M€). Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä Nokian Renkaiden liikevaihto kasvoi 1,4 % vertailukelpoisin valuutoin. Yhtiön segmentit yhteensä liikevoitto puolestaan laski vertailukaudesta (-14,1 M€).

Auto- ja rengasmarkkina pysyy Nokian Renkaiden mukaan edelleen haastavana taloudellisen epävarmuuden ja alhaisen kuluttajaluottamuksen takia. Punaisenmeren kriisi ja Suomen poliittiset lakot aiheuttivat Q1 aikana negatiivisia vaikutuksia, jotka johtivat tuotannon menetyksiin, toimitusten viivästymisiin sekä logistiikkakustannusten nousuun. Lakkojen takia helmi–huhtikuussa Nokian Renkaat menetti yhteensä noin kolmen viikon tuotannon Henkilöautonrenkaissa ja yhden viikon tuotannon Raskaissa Renkaissa. Poliittisten lakkojen ja Punaisenmeren kriisin negatiivinen taloudellinen vaikutus yhtiön käyttökatteeseen on noin 20 miljoonaa euroa, josta yli puolet kohdistuu Q1:lle.

Nokian Renkaat odottaa renkaiden sisäänmyynnin kasvavan vuonna 2024. Kapasiteetin kasvun ja kilpailukykyisen tuotevalikoiman ansiosta yhtiö sanoo olevansa valmis hyödyntämään tämän mahdollisuuden, ja odottaa liiketoiminnan kausiluonteisuuden vuoksi myynnin kasvun ja segmentit yhteensä liikevoiton syntyvän jälkimmäisellä vuosipuoliskolla. Nokian Renkaat säilyttää ennallaan ohjauksensa vuodelle 2024, jonka mukaan sen liikevaihto ja segmentit yhteensä liikevoitto kasvavat merkittävästi edellisvuodesta.

Nokian Renkaiden taloudelliset tavoitteet

Nokian Renkaat Oyj:n hallitus hyväksyi 25.4.2023 yhtiön pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet seuraavaksi viideksi vuodeksi. Hallitus vahvisti myös aiemmin julkaistut ei-taloudelliset tavoitteet. Nokian Renkaiden pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat:

  • Kasvu: Liikevaihto 2 miljardia euroa (ennallaan)
  • Kannattavuus: Segmentit yhteensä liikevoittomarginaali noin 15 % (aiemmin 20 %)
  • Pääomarakenne: Nettovelan ja Segmentit yhteensä käyttökatteen suhde 1–2 (uusi)

Nokian Renkaiden osinkopolitiikka on ennallaan. Yhtiön tavoitteena on jakaa nettovoitostaan vähintään 50 % osinkoina.

Nokian Renkaiden osinko 2024

Nokian Renkaat on ollut historiassa hyvä osinkoyhtiö. Koronapandemia ja Ukrainan sota ovat kuitenkin vaikuttaneet osinkoon negatiivisesti.

Nokian Renkaiden hallitus ehdottaa, että tilikaudelta 2023 maksetaan osinkoa 0,55 euroa osakkeelta kahdessa erässä. Osingosta päätetään 30.4.2024 järjestettävässä yhtiökokouksessa.

  • Vuonna 2023 osinkoa maksettiin yhteensä niin ikään 0,55 euroa osakkeelta.
  • Vuonna 2022 osinkoa maksettiin 0,55 euroa osake
  • Vuonna 2021 osinkoa maksettiin 1,20 euroa.

Nokian Renkaiden osake

Jäsenosiossa tarkastelemme osakekurssin kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Kannattaako osaketta ostaa?

Vuonna 2023 Nokian Renkaiden osakekurssi jatkoi lievässä laskussa. Aivan vuoden lopulla kurssi hieman piristyi markkinan mukana, ja hentoinen nousu jatkui muutamasta notkahduksesta huolimatta huhtikuulle asti.

Aloita ilmainen 14 päivän kokeilu Lue koko artikkeli

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja kaikkiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Sijoittaja360° avulla seuraat markkinaa. Tiedät koska on oikea aika sijoittaa osakkeisiin. Mukana myös suositut Osake- ja ETF-työkalut.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun. Katso sijoittajan tärkeimmät tunnusluvut ja arvostuskertoimet Osaketyökalusta.

Sinua voisi kiinnostaa
Ovaro on todella aktiivinen – näkee pohjan olevan takana
Sijoitusmahdollisuuksia kvanttilaskennassa
Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio edelliskuuta matalammalla tasolla
Bowa Legal näkyvyys
Sijoittajan valinnat