10 globaalia arvoyhtiötä – nousumarkkinan veturit

Arvoyhtiön arvostusluvut ovat keskimääräistä alhaisemmat. Arvosijoittamisella on päässyt markkina-indeksiä parempaan tuottoon, mutta riski on korkeampi.

Sami Väänänen
Sami Väänänen

Arvoyhtiön arvostusluvut ovat keskimääräistä alhaisemmat. Arvosijoittamisella on päässyt markkina-indeksiä parempaan tuottoon, mutta riski on korkeampi.

Mikä on arvoyhtiö?

Arvosijoittaminen on oma sijoitustyylinsä, jolla pyritään markkinaindeksiä parempaan tuottoon. Arvosijoittaminen on sijoittamista alhaisen arvostuslukujen yrityksiin (P/B, P/E, EV/EBIT). Arvosijoittamisen taustalla on ajatus, että yrityksen todellinen arvo (fair value) on korkeampi kuin pörssin markkina-arvo. Arvosijoittamisessa on riskinsä, sillä sijoittaja voi sortua yhteen yleiseen sijoittajan virheeseen ns. arvo-osakkeiden ansaan. Tämä ansa tulee siitä, että näennäisesti houkuttelevat P/B- tai P/E-luvut johtuvat yrityksen ongelmista ja tulos laskee tulevaisuudessa.

Alhaiseen arvostukseen on lähes aina perusteltu syy. Yhtiö on ongelmissa. Yhtiön tulos heittelee voimakkaasti eri suhdannetilanteissa. Yhtiön taseen omaisuus ei ole kurranttia, tämä syntyy usein korkeasta liikearvon tai aineettoman omaisuuden määrästä. Arvo-osakkeisiin sijoittaminen on näistä syistä ollut historiassa riskisempää kuin markkinaindeksiin sijoittaminen.

Arvosijoittaminen ei sulje pois muita sijoitustyylejä. Sijoittajan kannattaa yhdistellä sijoitustyylejä, jolloin riski laskee. Tyypillistä on yhdistää arvosijoittaminen laatusijoittamisstrategiaan. Laatusijoittamisstrategialla etsitään vakavaraisia ja kannattavia yrityksiä. Arvon ja laadun yhdistelmällä etsitään yrityksiä, jotka ovat arvostusluvullisesti halpoja, mutta ovat myös kannattavia ja vakavaraisia.

Esimerkki Suomen markkinoilta

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalulla voi helposti etsiä arvo-yhtiöitä.

Arvo-työkalu

Otetaan esimerkkinä arvo-osakkeet Stora Enso ja UPM-Kymmene. Taulukossa yhtiöiden kaksi ensimmäistä riviä ovat tuttuja arvo-sijoittajalle. Ylempi rivi kertoo osakkeen hinnan suhteen oman pääoman tasearvoon (P/B) ja EV/EBITDA kertoo velattoman yritysarvon ja käyttökatteen suhteen, eli kuinka monta vuotta yrityksellä kestää tehdä velattoman arvon verran käyttökatetta. Nähdään, että kymmenen vuoden aikajänteellä P/B on ollut kutakuinkin sama Stora Ensolla ja UPM-Kymmenellä. EV/EBITDA piirun verran parempi UPM-Kymmenellä.

20160609-stora-upm

Kuitenkin tuottoja tarkastellessa Stora Enson kokonaistuotto 10 vuoden aikajänteellä on ollut 8 %, kun UPM-Kymmenen kokonaistuotto samassa ajassa on ollut noin 77,4 %. Ero on suuri, vaikka arvostusluvullisesti yhtiöt olivat lähtötilanteessa hyvin samankaltaisia. Mistä tuottoero johtuu?

Tähän on kaksi syytä. Stora Enso on joutunut käymään UPM:ää rankemman saneerauskuurin. Liikevaihto ja EPS ovat laskeneet 10 vuodessa, lisäksi Storan osinkokertymä on ollut UPM:ää heikompi. Vastaavasti UPM:n liikevaihto on samalla tasolla kuin 10 vuotta sitten. EPS on kasvanut yli 30 %.

Arvoyhtiöt historiallisesti

Arvo-osakkeilla on markkinakatsauksemme mukaan ollut hyvin vaikeat kymmenen vuotta. Alla olevassa kuvaajassa on eri sijoitusstrategioilla muodostettujen indeksien tuottoja suhteessa markkinaindeksiin (1 =  markkinaindeksi). Arvo-osakkeiden indeksi on jäänyt kymmenen vuoden aikaperiodilla noin kymmenen prosenttia jälkeen tavallisesta markkina-arvopainotetusta indeksistä.

20160602-markkinakatsaus-msci-10v

Kuitenkin menneisyys ei ole tae tulevasta, ja historia osoittaakin, että arvo-osakkeilla on ollut omat aikansa, jolloin ne ovat olleet parhaimpia sijoitustyylejä. Voit tästä linkistä lukea lisää osakestrategioiden toimivuudesta syklien eri vaiheissa historiallisesti. Ihan viime viikkojen aikana arvo-osakkeet ovat nousseet yhdeksi houkuttelevaksi sijoitusstrategiaksi Indeksin valintatyökalussamme.

Miten sijoittaja löytää arvoyhtiöt?

Arvoyhtiöitä voi toki etsiä itse käyttäen monista ilmaisistakin lähteistä saatavilla olevia tunnuslukuja. Aikaa yksittäisten arvoyhtiöiden etsiminen tulee viemään. Sijoittaja.fi:n jäsenet voivat hyödyntää Suomalaisten osakkeiden valintatyökalua, josta voi saada valmiin listan arvoyhtiöistä ilman suurempaa vaivaa.

Toinen tehokas tapa on hyödyntää arvoyhtiöihin sijoittavia ETF-rahastoja. Sijoittaja voi katsoa, mitä arvoyhtiöitä kyseiset ETF:t sisältävät ja ostaa samoja yhtiöitä omaan salkkuun. ETF-valintatyökalusta löytyy valmis lista arvoyhtiöihin sijoittavista ETF-rahastoista.

Helppo tapa on myös sijoittaa suoraan arvo-osakkeisiin sijoittavaan ETF-rahastoon.

Kymmenen globaalia arvo-yhtiötä

Alla oleva TOP-10-lista on poimittu globaaleihin osakkeisiin sijoittavasta tehokkaasta ETF:stä. Kyseessä on iSharesin ETF, jonka kokonaiskulusuhde on huokea eli 0,3 % p.a. Kokoa ETF:llä on noin 135 miljoonaa euroa ja keskimääräinen päivävaihto noin 190 tuhatta euroa, eli likviditeettiäkin löytyy.

1.  Pfizer Inc

Pfizer on vanha yhdysvaltalainen lääkeyhtiö. Pfizerin P/B on noin 3,4. Absoluuttisen luvun tarkastelussa on hyvä muistaa, että kyseessä on lääkeyhtiö. Esimerkiksi samalla toimialalla olevan laatuyhtiö Roche Holdingin P/B on noin 10,5. Pfizerin liiketoiminta on kannattavaa, mutta myyntimäärä on pysynyt (välillä rajusti heitellen) kutakuinkin samana viimeiset kymmenen vuotta.

2. Cisco Systems Inc

Cisco myy informaatioteknologiaan liittyviä tuotteita ja palveluita. Esimerkkeinä Ciscon valmistamista tuotteista ovat muunmuassa reitittimet, joita löytyy monesta suomalaisestakin Internet-yhteyden omaavasta kodista.

3. Toyota Motor Corp

Toyota on japanilainen autoteollisuusyritys. Autoteollisuusyritysten houkuttelevuuteen vaikuttaa ainakin osittain päästöskandaali, mikä painoi autoyritysten kursseja alaspäin. Toyotan kurssikehitys ja liikevaihto on ollut jonkinasteista vuoristorataa. Yritys on kuitenkin onnistunut lievästi parantamaan kannattavuutta, mikä on näkynyt suurempina tuloina operatiivisesta liiketoiminnasta.

4. Intel Corp

Intel valmistaa ja myy tietokoneiden komponentteja ja muita tietoteknisiä osia. Intelin liiketoiminta on kannattavaa, mutta kasvu on ollut epävarmaa.

5. Wal-Mart Stores

Suurista kaupoistaan tunnettu yhdysvaltalainen vähittäiskauppaketju Walmart tekee massiivista, liki 500 miljardin dollarin liikevaihtoa vuosittain. Osinko on ollut pitkän aikaa kasvu-uralla.

6. Gilead Sciences

Gilead Sciences on yhdysvaltalainen bioteknologia-alan yritys. Kasvu on ollut erittäin nopeaa viime vuosien aikana.

7. Archer Daniels Midland Company

Archer Daniels Midland on erikoistunut ruuan ja maanviljelystuotteiden jalostamiseen.

8. JPMorgan Chase & Co

JPMorgan Chase tarjoaa rahoitusalan palveluita. JPMorgan Chase & Co. on yksi maailman suurimmista pankeista.

9. AT&T Inc

AT&T on yhdysvaltalainen telekommunikaatiopalveluyritys. AT&T:n osakekurssi on noussut huimasti vuodessa, mutta AT&T silti onnistuu tarjoamaan noin 4,8 %:n osinkotuottoa.

10. Sanofi S.A.

Sanofi S.A. on ranskalainen lääketeollisuusyhtiö. Sanofi on yksi maailman johtavimmista lääkevalmistajista yli 220 eri lääkevalmistellaan.

Lisää arvoyhtiöitä markkinakatsauksessamme

Ylläpidämme kuukausittain päivittyvää markkinakatsausta, josta löytää kaiken olennaisen tiedon sijoituspäätösten tueksi. Katsauksesta löytyy mm. suomalaisten arvo-osakkeiden TOP 5 -lista. Seuraamme katsauksesa myös eri strategioiden toimivuutta. Katsauksesta löytyvät strategioiden tuottokuvaajat.

Sinua voisi kiinnostaa
Metso osake
Analyysi: Metson markkinanäkymissä ei viitteitä piristymisestä
Analyysi: Lamorin kannattavuus ei kehittynyt toivotusti – saadut tilaukset kasvussa
Analyysi: Wärtsilä aloitti vuoden vahvalla suorituksella
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat