Tekoälyuutiset: tekoäly soittaa pian puhelut puolestasi

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Dalle-3-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Dalle-3

Ohjelmoi tekoäly soittamaan puhelut puolestasi

Bland.AI on alusta, jonka avulla voi automatisoida puhelut. Bland.ai:n tekoälyagentit voivat soittaa ja vastaanottaa puheluita automaattisesti. Agentteja voidaan kouluttaa käsittelemään erilaisia skenaarioita, esimerkiksi asiakaspalvelutilanteita tai myyntitilanteita.

Puhelut voidaan siirtää ihmisasiakaspalvelijalle tarvittaessa määriteltyjen ehtojen mukaan. Tämän lisäksi agentille voidaan integroida ulkoisia rajapintoja, jolloin tekoäly voi hyödyntää reaaliaikaista dataa puhelun aikana (mm. ajanvaraukset tai asiakastietojen haut). Bland AI:hin on valittavissa ihmismäisiä ääniä tai sille voidaan luoda oma ääniklooni esimerkiksi oman puheen perusteella.

Bland sopii monille aloille, kuten terveydenhuoltoon, kiinteistöalalle, logistiikkaan ja asiakaspalveluun. Hinnoittelu on 0,09$/minuutti. Palvelu toimii maailmanlaajuisesti ja tukee eri kieliä. Lähde: Bland.ai, lue lisää

Microsoftin työkalu animoi kasvot kuvien pohjalta

Microsoft on kehittänyt uuden tekoälymallin nimeltä VASA-1. Malli pystyy animoimaan videon käyttäjän syöttämän kasvokuvan sekä äänitiedoston avulla. Malli pystyy luomaan erilaisia kasvojen vivahteita sekä ihmisille luonnollisia pään liikkeitä, jotka vaikuttavat koettuun aitouteen ja eloisuuteen. VASA-1 edustaa merkittävää edistysaskelta realististen kasvovideoiden luomisessa pelkän kuvan ja äänen perustella. Microsoft tunnistaa väärinkäytön mahdollisuuden, mutta korostaa myös teknologian monialaisia hyötyjä, joita ovat mm. koulutuksellisen tasa-arvon parantaminen, kommukaatiohaasteista kärsivien ihmisten saavutettavuuden parantaminen sekä kumppanuuden tai terapeuttisen tuen tarjoamisen sitä tarvitseville.

Lähde: Microsoft, Lue lisää

Reaaliaikainen demo VASA-1-järjestelmästä (lähde: Microsoft)

Moderna yhteistyöhön OpenAI:n kanssa

Moderna ja OpenAI ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2023 lähtien ja nyt ChatGPT Enterprise mullistaa Modernan toimintaa jokaisella osa-alueella. Moderna käyttää alustaansa mRNA-lääkkeiden kehittämiseen tuodakseen markkinoille jopa 15 uutta tuotetta seuraavan 5 vuoden aikana – aina RSV-rokotteesta yksilöllisiin syöpähoitoihin.

Yksi monista Modernan kehittämistä ja validoimista ratkaisuista ChatGPT Enterprisella on GPT-pilotti nimeltä Dose ID. Dose ID:llä on potentiaalia tarkastella ja analysoida kliinisiä tietoja ja se pystyy integroimaan ja visualisoimaan suuria tietojoukkoja. Dose ID:n on tarkoitus toimia tietoanalyysiapulaisena kliiniselle tutkimusryhmälle ja auttaa lisäämään ryhmän kliinistä arviointia ja päätöksentekoa.

Toimitusjohtaja Stéphane Bancel kertoo, että jos useamman tuotteen kehitystä tehtäisiin perinteisillä tavoilla, kehitykseen saatettaisiin tarvita yli 100 000 ihmistä. Teknologiaa ja tekoälyä hyödyntämällä toimintaa voidaan kuitenkin tehostaa jo muutamalla tuhannella ihmisellä. Tekoälyn käyttö Modernassa johtaa yrityksen mukaan viime kädessä parempiin tuloksiin potilaille.

Tupacin perikunta saattaa haastaa Draken oikeuteen tekoälyn käyttämisestä

The Vergen mukaan edesmenneen legendaarisen räppärin Tupac Shakurin (2Pac) perikunta saattaa haastaa Draken oikeuteen liittyen tekoälyllä generoituun dissauskappaleeseen ”Taylor Made”. Drake julkaisi äskettäin ”Taylor Made” -nimisen kappaleen, jossa on käytetty tekoälyn generoimia Tupac Shakurin ja Snoop Doggin ääniä. Dissauskappale on suunnattu räppäri Kendrick Lamarille.

Tupac Shakurin lakitiimi uhkaa ryhtyä oikeustoimiin, jos kappaletta ei poisteta internetistä. He kutsuvat kappaletta ”räikeäksi väärinkäytöksi yhden kaikkien aikojen suurimman hiphop-artistin perintöä kohtaan” ja sanovat, ettei Shakurin perikunta olisi koskaan antanut hyväksyntäänsä Tupacin äänen käytölle tällä tavoin.

Viime viikkoina useat räppärit, kuten Lamar, Drake ja J. Cole, ovat hyökänneet toisiaan vastaan musiikkinsa kautta vuosia kestäneiden jännitteiden vuoksi. ”Taylor Made” herätti erityistä huomiota, koska siinä käytettiin näkyvästi west coast -räppäreiden ääniä (joista yksi on kuollut), jotka eivät näyttäneet olevan millään tavalla osallisina meneillään oleviin kiistoihin.

Tapaus nostaa esiin kysymyksiä siitä, miten levy-yhtiöt aikovat reagoida tekoälyn generoimaan musiikkibuumiin, joka on vallannut sosiaalisen median. Lähde: The Verge, lue lisää

Kuva: GettyImages

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
Nordean tulos laskee vuonna 2025
Katsaus Sijoittaja.fi mallisalkkuihin
Mallisalkkujen marraskuu – ETF-salkut jatkoivat hyvää suorittamistaan
Euroalueen talous rämpii. Suomessa laskusuhdanne ohi.
Sijoittajan valinnat