Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio nousi edelliskuusta ja ylitti ennusteet

Kurssit laskuun Yhdysvalloissa taustalla inflaatio

Yhdysvaltojen elokuun inflaatio oli 3,7 prosenttia ja lukema ylitti ekonomistien ennusteet. Miten inflaatiolukuja tulisi tulkita?

Julkaistu: 13.09.2023 Kirjoittaja:

FED inflaatio korot markkinaympäristö

Elokuun inflaatiolukema nousi edelliskuusta

Yhdysvalloissa inflaatio oli elokuussa jo toista kuukautta putkeen nousussa pitkään jatkuneen laskujakson jälkeen. Elokuun inflaatioluku oli 3,7 %, kun edelliskuun lukema oli 3,2 %. Lukema myös ylitti lievästi ekonomistien ennusteet. Osaltaan edelliskuuta korkeampi lukema johtuu vertailukauden vaikutuksesta sekä öljyn hintojen noususta.

Elokuussa energian hinta laski 3,6 % vuodentakaisesta, mutta kuukausitasolla energian hinnat olivat jopa 5,6 % nousussa edelliskuusta, ja bensiini kallistui 10,6 %. Ruuan hinnan nousutahti hidastui 4,3 %:iin vuositasolla.

Positiivisena seikkana oli ydininflaation kehitys, joka kuvaa inflaatiota pois lukien ruuan ja energian hinnanmuutokset. Ydininflaatio laski viidennen peräkkäisen kuukauden ajan, ja vastasi ekonomistien odotuksia.

Elokuun inflaatiolukemat

  • Inflaatio 3,7 % (Odotus 3,6 %, edellinen 3,2 %)
  • Ydininflaatio 4,3 % (Odotus 4,3 %, edellinen 4,7 %)

Kuukausitasolla mitattuna Yhdysvaltojen inflaatio nousi elokuussa 0,6 % edelliskuusta, mikä oli korkein nousu sitten kesäkuun 2022. Ydininflaatio nousi edelliskuusta 0,3 %, mikä oli kahta edelliskuuta korkeampi kuukausitason lukema.

Yhdysvaltojen inflaatiokehitys. Lähde: Trading Economics

Markkinoilla heiluntaa inflaatiolukujen julkaisun jälkeen

Inflaatiolukujen julkaisun jälkeen S&P 500 ja NASDAQ 100 -indeksien futuurit olivat aluksi lievässä laskussa, ja sahasivat tämän jälkeen etsien suuntaa. Valtiolainojen korot nousivat nopeasti, mutta laskivat sittemmin inflaatiolukujen julkaisua edeltäneitä tasoja alemmaksi. Myös euron ja dollarin välinen valuuttakurssi haki suuntaansa inflaatiolukujen julkaisun jälkeen.

Fed päättää ohjauskoron nostosta ensi viikolla

Markkinat ovat pitkään välttäneet inflaation kannalta ikävät yllätykset, missä inflaation kehitys olisi ennusteita nopeampaa. Nyt kuitenkin niin kävi, mikä kenties muistuttaa markkinoita siitä, että inflaation lopullinen painaminen keskuspankkien 2 %:n tavoitetasolle voi olla odotettua haastavampaa. Positiivisena seikkana kuitenkin Fedin tarkasti seuraama ydininflaatio jatkoi laskusuunnassa ennusteiden mukaisesti.

Heinäkuun kokouksessa Fed nosti odotusten mukaan ohjauskoron 5,25–5,50 prosenttiin. Fedin johtajien kesäkuun korkoennusteen mukaan ohjauskorkoa oltaisiin nostamassa vielä kerran 0,25 %-yksikköä, mutta tuoreimman koronnoston yhteydessä Powell totesi, että koronnostot olisivat mahdollisesti tässä, tosin kaikki riippuu datasta. Markkinat ovat lähes yksimielisiä siitä, että ensi viikon korkokokouksessa Fed pitäisi ohjauskoron ennallaan, mutta toisaalta CME Groupin datan mukaan marraskuun kokoukselle markkinat antavat noin 42 % todennäköisyyden sille, että ohjauskorkoa nostettaisiin 0,25 %-yksikköä.

Yhdysvaltojen talous on pysytellyt pitkään yllättävän vahvana, mutta pehmenemistä on nähtävissä esimerkiksi työllisyysdatassa. Sijoittajien keskuudessa on herätelty toiveita ”pehmeän laskun” -skenaariosta, missä inflaatio laskee ilman että talous ajautuu taantumaan. Toisaalta jatkossa ongelmaksi voi syntyä kohonnut öljyn hinta. Öljyn futuurit ovat olleet viime aikoina kovassa nousussa Saudi Arabian ja Venäjän tiukentaessa öljyn tuotantoa samalla kun öljyn globaali kysyntä pysyy vahvana. Vaikka Fed keskittyykin tarkastelemaan ydininflaatiota, josta energianhintojen vaihtelu on karsittu, niin öljyn hintojen vaihtelulla on tapana lopulta heijastua laajemmin talouteen.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionetoro

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy