Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio 3,7 %, ydininflaatio jatkoi laskusuunnassa

Yhdysvaltojen syyskuun inflaatio oli 3,7 prosenttia, eikä tarjonnut suurempia yllätyksiä. Tuoreiden lukujen perusteella Fedin ei tarvitse nostaa korkoja, eikä inflaatio ole este osakemarkkinoiden positiiviselle vireelle.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Yhdysvaltojen syyskuun inflaatio oli 3,7 prosenttia, eikä tarjonnut suurempia yllätyksiä. Tuoreiden lukujen perusteella Fedin ei tarvitse nostaa korkoja, eikä inflaatio ole este osakemarkkinoiden positiiviselle vireelle.

Syyskuun inflaatiolukema 3,7 prosenttia

Yhdysvalloissa inflaatio oli syyskuussa 3,7 %. Lukema ylitti lievästi ekonomistien ennusteet (3,6 %). Myös elokuussa inflaatio oli 3,7 prosenttia.

Niin kutsutut ”shelter” kustannukset nousivat 0,6 % syyskuussa vaikuttaen eniten inflaatioon. Niiden osuus inflaatiosta oli yli puolet. Shelter-kustannukset viittaavat yleisesti asumiseen liittyviin kustannuksiin, kuten vuokraan, kiinteistöjen ylläpitoon ja kiinteistöjen arvonnousuun. Shelter-komponentti reagoi asumiskustannusten laskuun viiveellä, koska CPI:ssä käytettävät tiedot kerätään tietyltä aikajaksolta eikä reaaliaikaisesti. Siksi shelter-kustannusten nousua ei tule nähdä erityisen vaarallisena. Myös bensan hinnannousu 3 prosentilla vaikutti merkittävästi inflaatioon.

Ydininflaatio jatkoi laskusuunnassa ollen 4,1 prosenttia, joka oli sama kuin ennuste. Elokuussa ydininflaatio oli 4,3 prosenttia.

Syyskuun inflaatiolukemat

  • Inflaatio 3,7 % (Odotus 3,6 %, edellinen 3,7 %)
  • Ydininflaatio 4,1 % (Odotus 4,1 %, edellinen 4,3 %)

Markkinoilla rauhallista inflaatiolukujen julkaisun jälkeen

Inflaatioluvut ovat olleet seuratuin makroluku viime kuukausina. Osakemarkkinat ottivat tuoreet inflaatioluvut yllättävän rauhallisesti. S&P 500 ja NASDAQ 100 -indeksit olivat lievästi plussalla, kun pörssipäivä oli USA:ssa puolivälissä.

Sekä USA:n kaksivuotinen että kymmenvuotinen korko nousivat ja dollari vahvistui euroon nähden.

Fed pitänee ohjauskoron ennallaan

Markkinat ovat pitkään välttäneet inflaation kannalta ikävät yllätykset, missä inflaation kehitys olisi ennusteita nopeampaa. Tuoreet inflaatioluvut olivat jälleen lähes odotusten mukaiset. Kuitenkin inflaation lopullinen painaminen keskuspankkien kahden prosentin tavoitetasolle tulee olemaan työlästä. Positiivisena seikkana Fedin tarkasti seuraama ydininflaatio jatkoi edelleen laskusuunnassa.

Seuraava Fedin kokous on loka-marraskuun vaihteessa. Tuore inflaatiolukema pitänee Fedin odotamoodissa. Tarvetta ohjauskoron kiristämiselle ei ole, mutta inflaatioluvut eivät vielä anna aihetta ohjauskoron leikkaukseen.

Osakemarkkinoiden näkökulmasta syyskuun inflaatioluvut eivät estä viimeisen viikon positiivisen vireen jatkumista. Tulevina viikkoina markkinat keskittyvät Q3-tuloskauteen, joka antaa suunnan osakemarkkinoiden kehitykselle ennen kuunvaihteen Fedin kokousta.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Markkinakatsaus: Osakemarkkinoiden arvostukset koholla
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat