Tutustu osakeantiin

Markkinaympäristö: Yhdysvaltojen inflaatio laski odotuksia enemmän

Kurssit laskuun Yhdysvalloissa taustalla inflaatio

Yhdysvaltojen huhtikuun inflaatio oli 4,9 prosenttia ja lukema alitti ekonomistien ennusteet. Miten inflaatiolukuja tulisi tulkita?

Julkaistu: 10.05.2023 Kirjoittaja:

FED inflaatio korot markkinaympäristö

Yhdysvaltojen inflaatio jatkaa laskussa

Yhdysvaltojen inflaatioluvut ovat olleet jo usean kuukauden ajan laskusuunnassa, kun Fedin koronnostot purevat hintojen nousutahtiin. Huhtikuussa inflaatio laski jo kymmenennen peräkkäisen kuukauden ajan, ollen 4,9 %. Lukema alitti juuri ja juuri ekonomistien ennusteet. Ruuan hinnat olivat 7,7 % nousussa, mutta energian hinnat laskivat 5,1 %.

Huhtikuun inflaatiolukemat

  • Inflaatio 4,9 % (Odotus, 5,0 %, edellinen 5,0 %)
  • Ydininflaatio 5,5 % (Odotus 5,5 %, edellinen 5,6 %)

Kuukausitasolla inflaatio nousi 0,4 % edelliskuusta. Yhdysvaltojen ydininflaatio, joka kuvaa inflaatiota pois lukien ruuan ja energian hinnanmuutokset, nousi kuukausitasolla 0,4 %.

Yhdysvaltojen inflaatiokehitys. Lähde: Trading Economics

Osakkeet nousuun

Inflaatiolukujen julkaisu kasvatti jälleen kaupankäyntivolyymiä markkinoilla, ja odotuksia matalammat inflaatiolukemat antoivat osakkeille nostetta. S&P 500 -indeksin futuurit nousivat noin 1 prosentin 4170 pisteeseen. Nasdaq 100 -indeksin futuurit olivat suunnilleen vastaavassa nousussa. Yhdysvaltojen valtion velkakirjojen koroissa nähtiin laskua ja euro vahvistui suhteessa dollariin.

S&P 500 -indeksin futuurit inflaatiolukujen julkaisuajankohtana. Lähde: TradingView

Fedin koronnostot todennäköisesti saatu päätökseen

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed on jo pitkään taistellut inflaatiota vastaan nostamalla ohjauskorkoa rajusti. Fed on tehnyt kymmenen koronnostoa pandemian jälkeen ja ohjauskorko on nyt tasolla 5,00–5,25 prosenttia. Fedin korkoennusteen mukaan ohjauskorkoa ei enää oltaisi nostamassa, ja ensi vuonna alkaisivat ohjauskoron laskut. Markkinat odottavat ohjauskoron laskun jo tälle vuodelle.

Maaliskuusta alkanut pankkikriisi on jo tiukentanut lainanantoa, mikä tulee painamaan taloudellista toimeliaisuutta, palkkaamista ja inflaatiota. Pankkikriisi on saanut alkunsa Fedin koronnostoista ja viimeisin uhri oli First Republic Bank. Mikäli pankkisektorin ongelmat jatkuvat, voi se johtaa markkinoilla luottamuksen rakoiluun.

Fed toivoo onnistuvansa jäähdyttämään inflaation ilman että Yhdysvaltojen talous ajautuisi taantumaan. Monet ekonomistit kuitenkin odottavat talouden supistumista vielä myöhemmin tänä vuonna.

Tilaa aiheeseen liittyvät artikkelit sähköpostiisi!

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-action
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy