Northcrypto

Osakemarkkinoiden arvostustaso kohonnut, mutta alle huippujen

Osakkeiden arvostustasot ovat edelleen korkealla, mutta odotuksia nopeampi tuloskasvu on laskenut P/E-lukua. Sijoittajan tuotto on pörssiyhtiöiden tuloskunnon varassa.

Julkaistu: 10.08.2021 Kirjoittaja:

arvostustasot markkinaympäristö osakkeet sijoittaminen

Osakkeiden arvostustaso kohonnut

Osakemarkkinoiden arvostustasot ovat laskeneet koronahuipuista, mutta ovat koholla. Koko vuoden 2021 arvostustasot ovat olleet historiakeskiarvoja korkeammalla. S&P 500 -indeksin P/E-luku 12 kuukauden ennustetulla tuloksella laskettuna on 21,3 (heinäkuun lopun datalla laskettuna). Ilman finanssikriisin vaikutusta P/E-luku on ollut viime vuosina välillä 16-18.

Vuoden 2021 tulosennuste noussut selvästi

Huhtikuussa S&P 500-indeksi ylitti 4 000 pisteen rajan. Indeksin pisteluku ei ole laskenut kuluneen neljän kuukauden aikana alle 4 000 pisteen. Sen sijaan indeksi on tasaisesti noussut muutamaa notkahdusta lukuun ottamatta.

Kesäkuun lopussa S&P 500-indeksin tulosennuste vuodelle 2021 oli 187,3. Tuloskasvua vuoden takaiseen ennusteeseen oli 16 %. Laskettuna tuon hetken pisteluvulla (4297,5), P/E-luvuksi saatiin 23,0.

Tulosennuste noussut – P/E-luku laskenut

Tuloskausi on sujunut USA:ssa vahvasti ja analyytikot ovat nostaneet tulosennusteita. Tällä hetkellä S&P 500-indeksin tulosennuste vuodelle 2021 on 200,5. Toistaiseksi yhtiöiden tulokset ovat olleet todella kovia ja tulosennuste onkin noussut yli 7 % kesäkuun lopun lukemasta.

Tämän hetken tulosennusteiden perusteella kasvua viime vuodesta tapahtuisi noin 43,6 %. Nykyisellä tulosennusteella ja viimeisimmällä pisteluvulla laskettuna S&P 500-indeksin P/E-luku on 22,1.

P/E-luku on siten laskenut, mutta kun luku suhteutetaan viime vuosien keskiarvolukemaan 16-18, puhutaan jo melko korkeasta arvostustasosta. Markkinat hyväksyvät nykyisessä tilanteessa korkeampaa arvostustasoa, koska tuloskasvu on selvästi historiaa korkeammalla tasolla ja korot matalammalla.

Sijoittajan näkökulma

Kun verrataan kuluvan vuoden alun ennusteita tämän hetkisiin, on huomattavissa selkeästi, kuinka analyytikoiden alkuvuoden ennusteet olivat liian pessimistisiä. Kyseinen ilmiö on syntynyt koronaviruspandemian jälkimainingeissa. Pandemian aiheuttaman kriisin jälkeen analyytikoiden on ollut vaikea ennakoida talouden palautumista, ja ennusteet ovat olleet reippaasti alakanttiin. Ehkä liian ’karhumaisten’ odotusten takia kuluvan vuoden tulokset ovat olleet toinen toistaan suurempia, positiivisia yllätyksiä.

Vaikka positiiviset tulosyllätykset ovat mieluisia sijoittajille, on tässä oma riskinsä. Ennusteiden selvät ylitykset pakottavat analyytikot nostamaan tulevia ennusteita selvästi, jolloin yhtiöiden ennusteiden ylittäminen Q3 ja Q4-kvartaaleilla vaikeutuu. Markkinat ovat tottuneet selviin tulosyllätyksiin, mutta tätä ei ole tulevilla kvartaaleilla enää tiedossa.

Toinen riski on historiakeskiarvoa korkeampi arvostustaso. Nykyinen 22,1 P/E-luku on yli 20 % korkeammalla kuin historiakeskiarvo. Tämä tarkoittaa sitä, että pörssiyhtiöiden on jatkettava voimakasta tuloskasvua, jotta S&P 500 -indeksi pysyisi nykytasolla tai jatkaisi kasvua.

Vielä ei ole merkkejä markkinoiden jäähtymisestä, mutta sijoittajan on varauduttava siihen, että jatkossa 2020-2021 vuosien tuottoihin on haastavampi päästä.

Osakkeiden perusteellinen vertailu onnistuu Osaketyökalulla

Osakkeisiin tutustuminen ja niiden vertailu onnistuu todella helposti Sijoittaja.fi:n Osaketyökalulla:

  • Osaketyökalun pisteytyksestä
  • Vertaile kokonaistuottolukuja ja riskilukuja
  • Fundamentteja, kuten tunnuslukuja ja arvostuslukuja
  • Liikevaihdon ja tuloksen kasvua
  • Analyytikkojen suosituksia
  • Työkalussa myös ESG-pisteet!

Tutustu Osaketyökaluun!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy