Osallistu osakeantiin!

Analyysissa listatut suomalaiset kiinteistösijoitusyhtiöt

kiinteistösijoitus

Nykyinen alhaisten korkojen markkinaympäristö tukee kiinteistösijoituksia. Listatut kiinteistösijoitusyhtiöt ovat yksi tapa sijoittaa tähän omaisuusluokkaan. Analyysissa Helsingin pörssin kiinteistöosakkeet.

Julkaistu: 30.12.2020 Kirjoittaja:

kiinteistösijoittaminen kiinteistösijoitusyhtiöt osakkeet sijoitusideat

Viime viikolla aloitimme juttusarjan kiinteistösijoittamisesta julkaisemalla analyysin kiinteistöihin sijoittavista erikoissijoitusrahastoista. Tällä kertaa käsittelyssä ovat listatut kiinteistösijoitusyhtiöt.

Kiinteistösijoitusyhtiö voi olla listattu tai listaamaton ja artikkelissa perehdymme listattuihin kiinteistösijoitusyhtiöihin.

Mitä listattuja suomalaisia kiinteistösijoitusyhtiöitä Helsingin pörssistä löytyy?

Citycon

Citycon on suomalainen kiinteistösijoitusyhtiö, joka omistaa pohjoismaissa päivittäistavarakauppavetoisia kaupungeissa sijaitsevia kauppakeskuksia. Citycon keskittyy päivittäistavarakauppoihin pääankkurivuokralaisina. Suurimpia vuokralaisia Cityconilla ovat Kesko, S-Ryhmä ja Varner group, joka omistaa muun muassa tunnettuja brändejä kuten Cubus ja Dressman. Pääasiassa Cityconin tulot muodostuvat vuokrattujen kiinteistöjen vuokratuloista.

Cityconilla oli sijoituskiinteistöjä 2020 kolmannella kvartaalilla 42 kappaletta n. 4,1Mrd ja kun mukaan luetaan Kista Galleria, omistukset kasvavat 4,4 Miljardiin. Cityconin kiinteistöt jakautuvat tasaisesti eri pohjoismaihin. Niihin sisältyy siis myös valuuttakurssiriskiä, koska kaikki omistukset eivät ole euroissa.

Lähde: Citycon 3. Osavuosikatsaus 2020

Kojamo

Kojamo on Suomen suurin yksityinen kiinteistösijoitusyhtiö sijoitusten käyvällä arvolla mitattuna noin 6,6 mrd (2020 q3) kiinteistöomaisuudella. Kojamon liiketoiminta muodostuu asuntojen vuokrauksesta.  

Kojamolla on yli 35 000 vuokra-asuntoa, jotka pääasiassa sijaitsevat pääkaupunkiseudulla ja muissa Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa. 

Kojamon vuosikertomus. Kiinteistösijoitusyhtiö
Lähde: Kojamon Vuosikertomus 2019

Investointeja uusiin kohteisiin Kojamo on tehnyt ahkerasti. Tällä hetkellä rakenteilla on 2532 asuntoa.

Ovaro Kiinteistösijoitus

Ovaro kiinteistösijoitus Oyj on suomalainen asuntoihin ja toimitiloihin sijoittava yhtiö. Ovaro kiinteistösijoitus tunnettiin aiemmin Orava Asuntorahastot Oyj:nä, jolloin se oli vielä REIT-yhtiö. Toiminta kääntyi tappiolliseksi 2017, jolloin Investors House teki siitä julkisen ostotarjouksen ja hankki osakevaihdolla Oravasta 25.2% omistusosuuden. Hallitus vaihdettiin ja Orava Asuntorahasto Oyj muutettiin 1.10.2018 Ovaro Kiinteistösijoitus Oyj:ksi. Tällöin katsottiin, että kiinteistösijoitusyhtiön edut olivat arvokkaampia, kuin kiinteistörahaston veroetuudet.

Tällä hetkellä Ovaro kiinteistösijoituksella on sijoituskiinteistöjä 128 Meur edestä. Ovaro asetti 2018 strategiseksi tavoitteeksi kannattattavuuden parantamisen muun muassa paremmin omistusasumiseen sopivia asuntoja myymällä. Tällä hetkellä Ovaron liiketoimintaan kuuluu kiinteistöjen hallinnointi nimellä ”Ydintoiminta”, joka keskittyy kiinteistöjen hankintaan, vuokraukseen ja kehitykseen ja ”Muuhun toimintaan”, josta on tarkoitus myydä omaisuutta pois. Asuntojen myynti on edennyt tasaisesti, 2018 vuoden loppupuolelta 52,4Meur edestä. 

Investors House

Investors House on kiinteistösijoitusyhtiö, joka keskittyy kiinteistöjen vuokraukseen ja rahasto- sekä kiinteistövarallisuudenhoidon palveluihin. Kiinteistöt segmentti, joka muodostuu kiinteistöosake- ja asunto-osakeyhtiöiden omistamisesta, kattoi 2020/Q1-Q3 79% liikevaihdosta. Palvelut-segmentti, johon kuuluu muun muassa Investors House rahasto, kiinteistövarallisuuden hoitamista ja johtamista koskevat palvelut sekä toimitilapalveluita, kattoi samana ajankohtana n. 21% liikevaihdosta.

Investors House omistamien kiinteistöjen arvo Q3: n loputtua on noin 36 Meur. Investors House omistaa myös 20,4% Ovaro kiinteistösijoituksesta.

Listatut kiinteistösijoitusyhtiöt kiinteistösijoittamisen muotona

Alle olemme keränneet samaan tapaan kuin kiinteistöihin sijoittavissa erikoissijoitusrahastoartikkelissa plussia ja miinuksia listattuihin kiinteistösijoitusyhtiöihin sijoittamisessa.

Erona kiinteistöihin sijoittavaan erikoissijoitusrahastoon on muun muassa verotus. Rahasto on vapautettu tuloverosta, mutta listatun kiinteistösijoitusyhtiön on maksettava tuloksestaan veroa.

Listattu kiinteistösijoitus on yleensä suoraa kiinteistösijoitusta tai erikoissijoitusrahastoa volatiilimpi. Tämä voidaan nähdä miinuksena, mutta toisaalta myös volatiilisuus mahdollistaa ostopaikkoja alle kiinteistöjen käyvän arvon, mikä ei onnistu esimerkiksi kiinteistöihin sijoittavien erikoissijoitusrahastojen tapauksessa. Päivittäinen likviditeetti on myös sellaista, mitä suorassa ja kiinteistöihin sijoittavissa erikoissijoitusrahastoissa ei ole.

Arvonmääritys on myös listatussa kiinteistösijoituksessa riski, koska raportointia varten on listattujen kiinteistösijoitusyhtiöidenkin arvioitettava kiinteistöt.

Tutustu Osaketyökaluun!

Valintamme listatuista kiinteistösijoitusyhtiöistä Helsingin pörssissä

Alla olevassa taulukossa on kerättynä tärkeimpiä tunnuslukuja Helsingin pörssiin listatuista kiinteistösijoitusyhtiöistä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Liity Sijoittaja.fi-jäseneksi ja saat lukuoikeuden koko sisältöön, Osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön sekä mallisalkut.

Aloita sijoittaminen uudella varmuudella
ja tiedolla – kokeile ilmaiseksi kahden viikon ajan!

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Löydä sijoitustyyliisi sopivat osakkeet Suomesta ja maailmalta!

Vertaile osakkeita pisteytyksen, tuottojen ja tärkeimpien tunnuslukujen perusteella. Osaketyökalusta löydät ajantasaiset listat parhaista laatu-, arvo-, kasvu- ja osinko-osakkeista Suomesta sekä maailmalta.

Tutustu Osaketyökaluun!


Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy