ETF:ien kulut – Minimoi turhat kulut ja säästä rahaa

ETF:t ovat tavalliselle sijoittajalle lähes aina edullisin tapa sijoittaa. Täysin ilmaista ei kuitenkaan ETF-sijoittaminenkaan ole. Mitä kaikkia kuluja ETF-sijoittamiseen liittyy?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

ETF:t ovat tavalliselle sijoittajalle lähes aina edullisin tapa sijoittaa. Täysin ilmaista ei kuitenkaan ETF-sijoittaminenkaan ole. Mitä kaikkia kuluja ETF-sijoittamiseen liittyy?

Mitä kaikkia kuluja ETF-sijoittamiseen liittyy?

ETF:ien kulut ovat tavalliselle sijoittajalle lähes aina muita vaihtoehtoja pienemmät. Usein tehokkaan ETF-rahaston kulu on vain murto-osa tavanomaisen rahaston tai aktiivisen osakekaupan kuluista. Edullisuudesta huolimatta täysin ilmaista ei kuitenkaan ETF-sijoittaminenkaan ole. Pitkällä aikavälillä pienet erot ETF:n tehokkuudessa voivat tehdä tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien euron loven sijoitussalkkuun jo muutaman kymppitonnin sijoitusomaisuudella.

Mistä kaikista kuluista ETF-sijoittajan tulee tietää?

ETF-talon veloittama hallinnointipalkkio

ETF:ien liikkeeseenlaskijat veloittavat rahaston pääomasta vuotuisen hallinnointipalkkion samaan tapaan kuin tavallisia rahastoja pyörittävät rahastoyhtiöt. ETF:ien palkkiot ovat tosin lähes aina selvästi pienempiä kuin tavallisten rahastojen.

ETF:ien palkkioita kannattaa vertailla: samoille markkinoille sijoittavien ETF:ien palkkioissa voi olla isojakin eroja. Yleensä edullisimpia ovat suurille markkinoille sijoittavat ETF:t. Kalleimpia ovat pienillä markkinoilla toimivat ja tiettyä strategiaa noudattavat ETF:t.

ETF:ien kulut ovat lähes aina selvästi pienempiä kuin tavallisten rahastojen.

Tärkein ETF-sijoittajan kulu – Tuottoero indeksiin

Sijoittajille jäävää tuottoa pienentää myös ETF:ien käymä arvopaperikauppa. Markkinaindeksejä jäljittelevillä ETF:illä nämä kulut pysyvät yleensä pieninä. Merkittävimpiä ne ovat tiettyä strategiaa seuraavissa ETF:ssä.

Tärkein ETF-sijoittajan kulu syntyy tuottoerosta indeksiin. Tämä tuottoero pitää sisällään hallinnointipalkkion, arvopaperikaupan kulut ja muut kulut.

Tärkein ETF-sijoittajan kulu syntyy tuottoerosta indeksiin. S&P 500 -indeksi ja sitä seuraavat ETF- ja indeksirahastot tuottovertailussa. Kuva: Betterment

ETF-ostojen ja myyntien kulut

Kuluja syntyy myös ETF:iä ostettaessa ja myytäessä. Osa välittäjistä perii moninkertaiset kaupankäyntipalkkiot verrattuna edullisimpiin välittäjiin – välittäjiä kannattaa kilpailuttaa!

Kaupankäyntipalkkioiden lisäksi sijoittajan tuottoa syö myös osto- ja myyntihintojen erotus eli ns. spreadi. Se on yleensä pienin suurilla ETF:illä, joiden osuuksilla käydään ahkerasti kauppaa. Jos ETF:n noteerausvaluutta ei ole euro, kuluja tulee myös valuutanvaihdosta.

Korko-ETF:issä osto- ja myyntihintojen erotus on yksityissijoittajalle huomattavasti alempi kuin sijoittamalla suoraan joukkovelkakirjalainoihin. Edullisimpien korko-ETF:ien osto- ja myyntiero on alle 0,05 %, kun suorissa joukkovelkakirjalainasijoituksissa yksityissijoittajan maksama spreadi voi olla jopa lähempänä 1 prosenttia. Instituutiosijoittajille ero on pienempi.

Osto- ja myyntihintojen erotus on yleensä pienin suurilla ETF:illä, joiden osuuksilla käydään ahkerasti kauppaa.

Löydä sijoitustyyliisi sopivat ETF:t tuhansien ETF:ien joukosta

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 3 000 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.

Aloita ETF-työkalun käyttö - tutustu jäsenyyteen!
Sinua voisi kiinnostaa
ETF-rahastot ja niiden vertailu: Mitä tietoja löydät ETF-työkalusta?
Puolustusteollisuuden ETF:t vertailussa
Indeksisijoittamisen harhakäsitykset ja riskit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat