Pelottaako Ukraina? Ideoita salkun suojaamiseksi (19.3.2014)

Osakemarkkinoiden nousutrendi on nyt kestänyt noin viisi vuotta. Tietyillä markkinoilla kuten Yhdysvalloissa tunnelmaa voidaan pitää jo hyvin optimisena ja esimerkiksi salkkujen lainoitusasteet ovat nousseet huolestuttaville tasoille, mikä on usein merkinnyt jyrkkää pudotusta riskinottohalukkuuden vähentyessä. Myöskään Ukrainan kriisi ja sen mahdollinen eskaloituminen ei ole, ainakaan vielä, tosissaan tunnelmaa häirinnyt. Seuraavassa tarkastelemme tilannetta Sijoittaja.fi:n riski-indikaattoreiden valossa ja pohdimme yksinkertaisia keinoja salkun suojaamiseksi.

Hannu Huuskonen
Hannu Huuskonen

Osakemarkkinoiden nousutrendi on nyt kestänyt noin viisi vuotta. Tietyillä markkinoilla kuten Yhdysvalloissa tunnelmaa voidaan pitää jo hyvin optimisena ja esimerkiksi salkkujen lainoitusasteet ovat nousseet huolestuttaville tasoille, mikä on usein merkinnyt jyrkkää pudotusta riskinottohalukkuuden vähentyessä. Myöskään Ukrainan kriisi ja sen mahdollinen eskaloituminen ei ole, ainakaan vielä, tosissaan tunnelmaa häirinnyt. Seuraavassa tarkastelemme tilannetta Sijoittaja.fi:n riski-indikaattoreiden valossa ja pohdimme yksinkertaisia keinoja salkun suojaamiseksi.

Ensin hyvät asiat

Sijoittaja.fi:n Markkinaympäristö-osiosta löytyvät riski-indikaattorit ovat edelleen pysyneet suhteellisen maltillisilla tasoilla kuvaten normaalia riskiympäristöä. Alla olevasta Sijoittaja.fi:n kokonaisriski-indikaattorista nähdään, kuinka se kävi jo lähellä kohonneen riskin tilaa tammikuun lopulla, mutta on sittemmin rauhoittunut selvästi Ukrainan tilanteesta huolimatta. Indikaattori sisältää paljon markkinoilta mitattuja riskin hinnoitteluelementtejä ja viesti on vielä toistaiseksi selvä: ei syytä paniikkiin. Luonnollisestikaan malli ei osaa ennustaa Ukrainan kriisin kehitystä, mutta markkinoiden yleisten riskimittareiden pohjalta Ukrainan kriisiä ei (ainakaan vielä) pelätä.

20140317-riski-indikaattori

Alla esitetty finanssisektorin riskejä kuvaava riskimittarimme on pysynyt hyvin rauhallisilla tasoilla. Finanssisektorilla tilanne vaikuttaa siis hyvin vakaalta, eikä murheista ole tietoa. Viesti on selvä: ei merkkejäkään finanssikriisin uudelleeneskaloitumisen suuntaan.

20140317-finanssiriski-indikaattori

Mielestämme Ukrainan tilanteessa käänne huonompaan on edelleen hyvin mahdollinen

Ukrainan kriisi vaikuttaa hetkellisesti rauhoittuneen eilisten Putinin lausuntojen jälkeen. Niiden mukaan Venäjällä ei olisi aikeita vallata Krimin jälkeen muita Ukrainan osia. Osakemarkkinat kiittivät tietoa reippaalla nousulla, korkomarkkinat eivät niinkään riemastuneet.

Koko Ukrainan tilanteen kriittisin asia on mielestämme Itä-Ukrainan kehitys. Ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että kriisin seurauksena Ukrainan kiinnostus läntisiin alliansseihin kasvaa merkittävästi Venäjän toimien seurauksena, mikä ei luonnollisesti ole Putinin mieleen. Tästä syystä olisi valitettavan loogista, että Putin tavoittelisi myös venäläismielisen Itä-Ukrainan ”itsenäistämistä”. Putinilla on sotilaallisen tunkeutumisen lisäksi paljon muitakin keinoja käännyttää venäläismielistä Itä-Ukrainaa Venäjän suuntaan. Näitä ovat muun muassa kaasutoimitusten keskeytykset, hintojen nosto sekä erääntyneiden velkojen vaatiminen maksuun. Jos Venäjällä ei olisi todellisuudessa haluja sekaantua itäiseen Ukrainaan ja aseelliselta yhteenotolta vältyttäisiin, jäisi Ukrainan kriisin vaikutus finanssimarkkinoille vähäiseksi.

Ukrainan tiedustelujoukot ovat kertoneet Venäjän lisänneen joukkojaan merkittävästi Ukrainan itärajan takana. Ainakin kahden Ukrainan Krimin laivastotukikohdan kerrotaan joutuneen venäläisten haltuun. Terveellä järjellä ajateltuna pidämme edelleen riskinä, ettei Ukrainan kriisin syvintä vaihetta ole vielä nähty. Mikäli uusia negatiivisia käänteitä ilmenee, osakkeet joutunevat taas myyntipaineen alle. Mielestämme sijoittajien kannattaa edelleen seurata tilanteen kehittymistä tarkasti, eikä sortua liialliseen optimismiin.

Venäjän talouden kannalta olennaista on, mitkä ovat kansainvälisen yhteisön lopulliset rangaistuskeinot Venäjää kohtaan (kauppasaarrot, G8-jäsenyyden evääminen,…). Mitä merkittävimmät sanktiot, sitä suuremmat ovat myös vaikutukset Venäjän jo ennestään heikkoon talouskasvuun. Pääomapako maasta jatkunee edelleen ja riskien hinnoittelu myös Venäjällä toimivien länsiyritysten osalta jatkanee kasvuaan. Euroopan kannalta olennaista on kriisin seuraukset energian hinnalle Venäläisen kaasun virratessa edelleen pääosin Ukrainan läpi. Myös Ukrainassa ja Venäjällä toimiville eurooppalaispankeille tilanne on epämiellyttävä. Sijoitusmarkkinoilla epävarmuuden kasvaminen tarkoittaisi todennäköisesti sijoittajien kasvavaa kiinnostusta turvallisiin valtionlainoihin, kultaan ja energiahyödykkeisiin (ks. alla tarkemmin).

Tämän linkin takaa löydät hyvää uutisointia tilanteesta (engl.). Kannattaa seurata uutisseinämme Twitter-seurantaa Ukrainaan liittyvistä uutisista sekä lukea Nordean entisen pääekonomistin Roger Wessmanin hyvä, joskin optimistinen, kommentti tilanteesta sekä Venäjän talouden merkityksestä Suomelle ja Euroopalle.


Mainos alkaa
Sijoittaja360

Mainos päättyy

Toimivia keinoja salkun suojaamiseksi

Olemme pyrkineet etsimään yksinkertaisia ideoita, jotka suojaavat osakesalkkua, mikäli kriisi eskaloituu. Toinen näkökulma on, että suojaustarkoituksessa hankittujen kohteiden arvot eivät kovin heikkenisi, vaikka markkina jatkaisi optimistisissa tunnelmissa. Eli näiden ideoiden pitäisi suojata osakesalkkua, mikäli kriisi eskaloituu, mutta ne eivät vahingoita salkkua, jos osakemarkkina jatkaa nousua.

Näkemyksemme mukaan järkeviä tapoja hakea suojaa riskipitoiselle salkulle Ukrainan kriisin eskaloitumisen varalta ovat esimerkiksi:

1) Erittäin pitkiin Yhdysvaltain liittovaltion lainoihin sidotut ETF:t (Jäsenet voivat katsoa ETF:stä tarkemmin tästä):

  • turvasatamamaiden (=hyvän luottoluokituksen länsimaat) valtionlainojen kysyntä yleensä kasvaa yht’äkkisten riskien ilmaantuessa markkinoille laskien tuottovaatimuksia ja nostaen valtionlainojen hintaa
  • erittäin pitkän maturiteetin valtionlainoissa herkkyys korkotason muutoksille on suurempi ja siten myös teho usein parempi
  • Yhdysvaltain dollari on turvasatamavaluutta, joka tyypillisesti vahvistuu riskien ilmaantuessa markkinoille
  • alla olevasta kuvaajasta näkyy, kuinka kyseisen ETF:n indeksi (punainen käyrä) on käyttäytynyt viime vuosina osakemarkkinoiden laskuhetkillä. Sinisellä korostetut alueet kuvaavat osakkeiden laskuperiodeja, jolloin valtionlainat ovat nousseet. Punaisella korostettu alue kuvaa viime toukokouun korkomarkkinoilta alkanutta korjausliikettä, jolloin myös osakkeet laskivat FEDin indikoidessa yllättäen elvytyksen vähentämistä johtaen pitkien valtionlainojen romahdukseen.

201403-pitkät-valtionlainat-vs-osakkeet

2) Kultaan sidotut ETF:t (Jäsenet voivat katsoa ETF:stä tarkemmin tästä)

  • kultaa pidetään hyödykkeenä, jonka kysyntä tyypillisesti kriisitilanteissa nousee
  • kullassa vaikuttaa olevan jo pientä positiivista hintamomenttia, mikä viittaisi siihen, että osa sijoittajista on alkanut taas kiinnostua kullasta
  • alla olevasta kuvaajasta näkyy, kuinka kulta (punainen käyrä) on käyttäytynyt viime vuosina verrattuna osakemarkkinoihin (musta)
  • osakemarkkinoiden laskuhetket sinisellä taustalla alla. Kuvaajasta nähdään, että kulta ei ole toiminut suojaustarkoituksessa yhtä systemaattisesti kuin valtionlainat edellä.

201403-kulta-vs-osakkeet

3) Öljy. Pohjanmeren Brent-öljylaatuun sidottu ETC (Jäsenet voivat katsoa tästä)

  • Brentin kysyntä voi lisääntyä nopeasti, mikäli kaasutoimituksissa Eurooppaan alkaa ilmetä ongelmia
  • Leuto talvi, lämmityskauden kääntyminen loppupuolelle sekä kohtuullisen isot varastot hillinnevät mahdollista kysyntää ja siten hinnan nousua

ETF-/ETC-avaruudesta löytyy myös mielenkiintoisia volatiliteettiin sidottuja tai johdannaisstrategioita hyödyntäviä ETF:iä tarjoamaan suojaa. Tällä kertaa emme mene analyysissä tätä pidemmälle, vaan käsittelemme näitä myöhemmissä artikkeleissamme.

Kaikki yllä esitetyt tuottokuvaajat ovat euromääräisiä.

Kirjoittaja omistaa kirjoitushetkellä pitkiin Yhdysvaltain valtionlainoihin sidottua ETF:ää.

Sijoittajan valinnat