Haastattelussa Enersensen johto

Enersense listautui keväällä 2018. Miten yhtiön strategia on edennyt listautumisen jälkeen? Yhtiön johto vastaa sijoittajien kysymyksiin.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Enersense listautui keväällä 2018. Miten yhtiön strategia on edennyt listautumisen jälkeen? Yhtiön johto vastaa sijoittajien kysymyksiin.

Sijoittaja.fi:n analyysi päivitetty

Olemme päivittäneet Enersense-analyysimme. Lue analyysi tästä! Sijoittajien kysymyksiin vastasi toimitusjohtaja Jussi Holopainen.

Miten liikevaihto ja kannattavuus ovat kehittyneet listautumisen jälkeen?

Vuoden 2018 puolivuotisjaksolla liikevaihto kasvoi 25,5 %. Käyttökate laski 0,2 M€:oon (1,2 M€ H1/2017). Käyttökatteen heikentyminen johtui 1.1.2018 ostetun TPU Maalauksen tappiosta ja tappiovarauksesta, joiden yhteenlaskettu arvo oli 1,2 M€.

TPU Maalauksen tappio johtui olemassa olevista sopimuksista. Korjaavat toimenpiteet on nyt kuitenkin tehty.

Miten yritysostojen haltuunotossa on onnistuttu?

TPU Maalauksessa on ollut haasteita, jotka ovat aiheutuneet meriteollisuuden projekteista. Nämä eivät kuitenkaan aiheuta enää tappioita vuonna 2019.

Muuten haltuunotto on sujunut odotetusti. Työt Helsingin telakalla on aloitettu ja liiketoiminta-alue on saanut uusia kauppoja.

Miten Enersensen strategia on edennyt listautumisen jälkeen?

Alkuvuoden TPU Maalauksen tappioista huolimatta strategia on edennyt täysin suunnitelmien mukaan. Kolme uutta yhtiötä on avattu, Turkkiin, Saksaan ja Ranskaan. Enersense hankki lokakuussa Värväämön.

Myös Olkiluodon suhteellinen pieneminen on edennyt suunnitelmien mukaan. H1:llä Olkiluodon osuus oli 57 % (72 % vertailukaudella).

Enersensen strateginen liikevaihtotavoite 100 M€ vuoteen 2021 mennessä ja käyttökate 8 % keskipitkällä aikavälillä ovat edelleen voimassa.

Mitä yritysostoja Enersense on tehnyt listautumisen jälkeen?

4.10.2018 Enersense tiedotti ostaneensa Värväämön. Värväämö on rakennusalan työvoimavuokraukseen keskittynyt yhtiö, joka on kyennyt yli 30 %:n kasvuun. H1:llä 2018 kasvu oli 37 % ja käyttökate 227 t€.

Värväämön asiakkaat ovat pieniä ja keskisuuria rakennusalan yrityksiä. Paikkakunnat ovat Helsinki, Tampere, Turku ja Oulu. Värväämö laajentaa Enersensen toimintaa maantieeteelisesti ja uudelle sektorille. Yhtiöillä ei ole päällekkäisyyksiä.

Kauppa toteutetaan 60 %:sti Enersensen käteisvaroilla ja 40 %:sti Enersensen uusilla osakkeilla, jossa hintana on käytetty listautumispäivän kurssia 5,30 euroa (Enersensen kurssi on viimeisen kuukauden aikana ollut välillä 4 – 4,5 euroa).

Miltä liiketoimintojen kysyntänäkymät loppuvuodelle ja 2019 vuodelle näyttävät?

On hyvä huomata, että lokakuussa ostettu Värväämö tulee vain kahden kuukauden osalta liikevaihtoon. Puolivuotiskatsauksen kohdalla annetut näkymät ovat:

Enersensen liikevaihdon odotetaan kasvavan koko vuoden osalta. Tähän vaikuttavat erityisesti suotuisan markkinatilanteen jatkuminen henkilöstöpalveluiden tarpeiden osalta yhtiön strategisilla asiakastoimialoilla.

Yhtiön kannattavuuden kehittymiseen yhtiö panostaa loppuvuoden aikana. Koko vuoden osalta yhtiön kannattavuuden arvioidaan jäävän vuoden 2017 tasosta, johtuen tammikuun liiketoimintakaupasta (TPU Maalaus Oy, nykyinen Enersense Painting Oy), ensimmäisen vuosipuoliskon tappiosta ja toisen vuosipuoliskon tappiovarauksesta (Enersense Painting Oy) ja kertaluontoisista listautumiskustannuksista Nasdaq Helsinki First North -markkinapaikalle.

Vuoden 2019 näkymät annetaan tilinpäätöksen yhteydessä. Omassa liiketoiminnassa Enersense ei ole huomannut hiljentymistä. Aiemmin ilmoitetut strategiset tavoitteet ovat edelleen voimassa.

Mitkä megatrendit tukevat Enersensen liiketoiminnan kasvua?

Isossa kuvassa vuokratyövoiman käyttö kaikilla toimialoilla: teollisessa toiminnassa ja rakentamisessa. Työvoimapula näillä toimialoilla on merkittävä, mikä tukee Enersensen ja muiden vuokratyöfirmojen kasvua.

Myös digitalisaatio tukee Enersensen kasvua. Enersensen digitaaliset ratkaisut ja palvelut -liiketoiminta tuottaa ratkaisuja ja palveluita projektiresursoinnin hallintaan. Enersense on kehittänyt E-Sense-nimisen ohjelmistoalustan, johon muun muassa tallennetaan koko alihankintaketjun yritys- ja henkilötiedot. Alkuvuonna painopiste tässä liiketoiminnassa oli tämän vuoden lopulla lanseerattavassa seuraavan sukupolven ohjelmistoalustan, E-Sense 3:n, tuotannossa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat