Älä osta osaketta, jos sillä on OSTA-suositus

tuotto-odotus

Analyytikot antavat osakkeille myy-, vähennä-, pidä-, lisää- ja osta-suosituksia. Kaikista heikoiten menestyvät osakkeet, jotka saavat osta- tai myy-suosituksen.

Julkaistu: 04.01.2018 Kirjoittaja:

osaketyökalu osakkeet paranna tuottoa sijoittaminen

Analyytikkojen suositukset

Analyytikot seuraavat tarkkaan markkinoita ja erityisesti oman osaamisalansa osakkeita. Työnkuvaan kuuluu markkinoiden seuranta, johdon tapaamiset ja analyysien laadinta.

Analyysissa analyytikko kertoo näkemyksensä toimialan kehityksestä ja kuvaa analyysin kohteena olevan yhtiön näkymiä. Sijoittajan kannalta tärkein osa on analyytikon tulosennusteet yhtiölle, näkemys osakkeen kehityksestä (suhteessa markkinoihin tai toimialan muihin osakkeisiin) ja suositus.

Sijoittajan pitää osata lukea analyysia

Valitettavasti analyytikkojen suosituksilla ei ole ennustearvoa. Alla oleva Smartmoneyn laatima kuva osakkeiden vuotuistetuista tuotoista eri suosituskategorioissa kertoo karua kieltään. Parasta tuottoa ovat tarjonneet vähennä-suosituksen (Underperform) saaneet osakkeet. Heikointa tuottoa sijoittaja on saanut myy- ja osta-suositusten osakkeista.

Analyytikot antavat vain 10 %:lle osakkeista myy-suosituksen. Myy-suosituksen saavat siten osakkeet, jotka todella ovat vaikeuksissa. Näiden joukosta löytyvät todennäköisimmin konkurssiin ajautuvat yritykset. Vastaavasti osta-suosituksen saavat useimmiten pörssin tähtiosakkeet. Nämä ovat sijoittajien ja siten myös analyytikkojen suosiossa. Valitettavasti, kun jokin osake on kaikkien suosiossa, näkyy se myös osakkeen hinnassa ja nousuvara on rajallinen.

Lähde: Smartmoney

 

Tulosennusteet kertovat tarkasti, miten tulokset ovat historiassa kehittyneet

Analyytikot laativat oman analyysinsa perusteella osakkeille tulosennusteet. Ennusteet laaditaan yleensä kvartaalitasolla vähintään 12 kuukaudeksi eteen päin ja tämän pitemmälle vuositasolla.

Samaisessa Smartmoneyn julkaisussa on ote DrKW Macro Researchin tutkimuksesta. Tutkimus kertoo, että analyytikoiden tulosennusteet eivät ennusta toteutuneita tuloksia, vaan päinvastoin.

Kaikkeen sijoitustutkimukseen pitää kuitenkin suhtautua terveen kriittisesti. Markkinakatsaus: mistä tuottoa? -katsauksessamme on esimerkiksi S&P 500 -indeksin tulosennusteet ja toteutuneet tulokset. Kuva kertoo, että analyytikkojen konsensustulosennuste (keltainen viiva) on ennakoinut toteutuneita tuloksia (violetti viiva).

Miten hyödyntää analyytikkojen suosituksia ja analyyseja?

Vaikka useissa sijoitustutkimuksissa analyytikoiden ennusteet ja suositukset on lytätty, on niillä edelleen sijoittajalle arvoa. Sijoittajan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota muutoksiin.

 • Muutos suosituksesssa
  • Positiivinen muutos antaa yleensä tukea kurssille. Tärkeintä on perustelut. Osakekurssin lasku alle analyytikon vanhan tavoitehinnan on huono signaali muutoksella. Positiivinen muutos markkinatilanteessa hyvä muutos.
  • Suosituksen alentuminen vastaavasti voi sysätä kurssin laskutrendiin. Jälleen negatiiviset muutokset markkinaympäristössä tai yhtiön omat ongelmat ovat yleensä järkeviä perusteluja osakkeen myynnille.
 • Muutos tulosennusteissa
  • Tulosennusteiden nosto on luonnollisesti positiivista osakkeelle
  • Mikäli osakekurssi on laskutrendissä, kannattaa sijoittajan tarkistaa tulosennusteiden trendi. Osakkeen osto kannattaa yleensä ajoittaa siihen, kun tulosennustetrendi kääntyy. Tällöin sijoittaja ei tartu putoavaan puukkoon.
 • Muutos markkinanäkymissä
  • Markkinanäkymien muutos voi sysätä osakkeen laskuputkeen. Näin on esimerkiksi käynyt Nokialle, vaikka analyytikoiden konsensussuositus on edelleen lisää ja tulosennusteita ei ole laskettu.

Osaketyökalu avuksi!

Kehittämämme Osaketyökalu pisteytettää osakkeet kahdeksan eri ominaisuuden perusteella. Yksi pisteytettävä ominaisuus on Markkinoiden odotukset. Se hyödyntää yllä olevaa sijoitustutkimuksessa löydettyjä ilmiöitä. Osakkeet saavat pisteet asteikolla 1-10 (1=heikoin, 10=paras). Parhaat Markkinoiden odotukset -pisteet saaneilla yrityksillä suositusmuutosten ja tulosennusteiden trendi on positiivinen. Lue aiheesta lisää tästä.

Tutustu osaketyökaluun!SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

 • Osaketyökalu
 • ETF-työkalu
 • Indeksityökalu
 • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
 • Markkinakatsaus
 • Analyysit ja rahastovertailut
 • Mallisalkut ja sijoitusideat
 • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
 • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
 • Opastus chatissa
TrialboxSijoita maailman parhaisiin teknologiayhtiöihin helposti TUTUSTU SALKKUIHIN

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy