Osallistu osakeantiin!

Muutama napakka neuvo parempaan tuottoon

Sijoittaminen koetaan vaikeaksi ja jätetään usein ammattilaisten tehtäväksi. Sijoittajana menestyäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla alan ammattilainen, vaan kurinalaisuus riittää. Keskimääräinen sijoittaja voisi helposti nelinkertaistaa sijoitussalkkunsa tuoton vain sijoittamalla fiksummin.

Julkaistu: 10.11.2016 Kirjoittaja:

paranna tuottoa sijoita fiksummin

Kaksi sijoitusalan gurua, Warren Buffett ja ensimmäisen indeksirahastoyhtiön Vanguardin perustaja John Bogle, ovat hyvin erilaisia sijoittajia. Warren Buffett on tunnettu kyvystään valita osakkeita. Hän ostaa laadukkaita yhtiöitä, jotka ovat markkinoilla aliarvostettuja. John Bogle vastaavasti on indeksisijoittamisen isä. Hänen mukaansa osakesäästäjän kannattaa ostaa mahdollisimman edullista indeksirahastoa, eikä yrittää valita osakkeita. Buffettkin on tosin vanhoilla päivillään sanonut, että jälkeläisten kannattaa sijoittaa 90 % varoista S&P 500 -indeksirahastoon (tai ETF:ään).

Molemmat ovat samaa mieltä kahdesta asiasta. Ensinnäkin sijoitukset ovat pitkäaikaisia. Sijoittajan kannattaa pitää sijoituksensa mahdollisimman kauan, kymmeniä vuosia. Turha kaupankäynti aiheuttaa kustannuksia ja yleensä väärällä ajoituksella tuhoaa salkun tuottoa. Lisäksi gurut ovat sitä mieltä, että sijoittajien ei kannata seurata markkinoita. Tavalliselle sijoittajalle ei ole mitään hyötyä lukea päivittäin markkinauutisia. Tämä vain heikentää päätöksentekokykyä ja saa sijoittajan tekemään virheitä.

Sijoita fiksummin näillä neuvoilla

Voit tehdä, kuten Bogle ja sijoittaa mahdollisimman alhaisen kulun indeksirahastoon tai ETF:ään.

Suomessa alhaisen kulun ETF on Seligsonin OMX Helsinki 25 ETF. Nollakustanteisia ovat Nordnetin Superrahastot. ETF-osiossa on esitelty maailman ensimmäinen S&P 500 -indeksiin sijoittava ETF. ETF-valintatyökalullamme löydät helposti muita äärikustannustehokkaita ETF:iä. Voit myös etsiä tehokkaita ETF:iä Kulupihtari-mallisalkustamme.

Vertaile välittäjiä ja vältä turhaa kaupankäyntiä

Lopetat turhan kaupankäynnin ja vaihdat välittäjän alhaisen kustannuksen välittäjään. Säästät merkittävästi.

Älä seuraa markkinaa

Tai jos seuraat, niin älä ainakaan reagoi markkinainformaatioon. Poimi olennainen informaatio markkinatulvasta Markkinaympäristö-osiostamme.

Osta ja pidä tai säästä tasaisesti

Osta ja pidä toimii vain laajasti hajautetussa salkussa tai rahasto-/ETF-sijoittamisessa. Jos salkussasi on muutama osake, osta ja pidä voi olla tuhoisa strategia. Esimerkiksi Talvivaaran osakkeen ostaminen ja pitäminen on ollut tuhoisa strategia. Myöskään IT-yhtiöt, Nokia etunenässä, ovat vielä kaukana vuosituhannen vaihteen kurssitasoista.

Ajoitus! Kuukausisäästäjän ei tarvitse tästä välittää, pääasia, että aloitat.

Jos ajoitat ensimmäisen sijoituksesi väärin (IT-kupla, juuri ennen finanssikriisiä), et välttämättä pääse elinaikanasi pörssin keskiarvotuottoon. Ajoituksella ei ole niin väliä, jos sijoitussumma on pieni ja sijoitat myöhemmin lisää. Mitä isompi summa, sitä useampaan ajanjaksoon sijoitukset kannattaa hajauttaa.

Voit myös aloittaa maltillisen riskin salkulla ja kääntää sen kokonaan osakesalkuksi, kun markkinoilla virtaa veri. Esimerkiksi viiden vuoden indeksipohjat on hyvä ostohetki pitkän aikavälin osakeostoksille (yli 10 vuoden sijoitusaika).

Osta laatua, kuten Warren Buffet

Lue tästä oikealla rahalla suomalaisiin laatuosakkeisiin sijoittavasta salkustamme. Helpompaa laatusijoittamista on kuitenkin sijoittaa laatuyhtiöihin sijoittaviin ETF:iin. Löydät valmiin listan laatu-ETF:istä ETF-valintatyökalustamme.

Sijoita strategialla

Markkinaindeksi seuraa suurimpien yhtiöiden kurssikehitystä. Sijoittaminen markkina-arvoltaan suurimpiin yhtiöihin ei kuitenkaan ole järkevin tapa valita osakkeita. Lue tästä, miten erilaiset sijoitustyylit ovat tuottaneet historiassa.

Voit etsiä kriteerit täyttäviä osakkeita Suomalaisten osakkeiden valintatyökalulla tai katsoa valmiit listat ETF-valintatyökalustamme. Strategiamestari-mallisalkkumme koostuu strategia-ETF:istä. Voit hakea ideoita sieltä ja katsoa myös salkun toteutuneen tuottokehityksen.Osallistu osakeantiin!


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionsuomen sijoitusmetsät
seuraa tuloskautta osaketyökalulla

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy