Microsoftin tulos ylitti analyytikoiden odotukset – tekoälyn merkitys kasvaa

Microsoftin tulos oli ennusteita parempi. Yhtiön kasvu on jatkunut vahvana, mutta yhtiön ohjeistus oli lievä pettymys markkinoille. Tekoäly sovellus Copilot on vuoden 2024 kiinnostavin teema, mutta ei näy vielä merkittävästi yhtiön tuloksessa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Microsoftin tulos oli ennusteita parempi. Yhtiön kasvu on jatkunut vahvana, mutta yhtiön ohjeistus oli lievä pettymys markkinoille. Tekoäly sovellus Copilot on vuoden 2024 kiinnostavin teema, mutta ei näy vielä merkittävästi yhtiön tuloksessa.

Markkina-arvoltaan suurin yhtiö Microsoft julkaisi vuoden 2024 toisen tilikauden tuloksensa 30.1. pörssin sulkeutumiseen jälkeen. Yhtiö ylitti analyytikoiden ennusteet niin liikevaihdon kasvun kuin tuloksen osalta. Microsoftin kasvutahti on todella vakuuttavaa ja erityisesti yhtiön pilvipalvelu segmentti Microsoft Cloud pärjäsi hyvin.

Microsoftin viime syksyllä lanseeraama Copilot tekoälysovellus oli myös tulosjulkistuksen keskiössä.

Microsoftin Q2/2024 tulos

Microsoftin liikevaihto kasvoi 17,6 prosenttia. Nettotulos oli 21,87 miljardia dollaria tai 2,93 dollaria osakkeelta kasvaen 23 prosenttia edellisvuodesta, jolloin se oli 16,43 miljardia dollaria tai 2,20 dollaria osakkeelta.

Microsoftin tulosjulkistuksen avainluvut

 • Oikaistu osakekohtainen tulos: EPS: $2,93 (Analyytikoiden ennuste $2,78), kasvua 23 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, valuuttakurssit huomioiden.
 • Nettotulos 21,9 miljardia dollaria, kasvua 23 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, valuuttakurssit huomioiden.
 • Liikevaihto 62 miljardia dollaria (Analyytikoiden konsensusennuste 61,12 miljardia dollaria), kasvua 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna
 • Operatiivinen liikevoitto 27 miljardia dollaria, kasvua 23 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna, valuuttakurssit huomioiden.

Microsoftin tulos eri liiketoimintasegmenteissä

Yhtiön Intelligent Cloud -segmentti tuotti 25,88 miljardia dollaria liikevaihtoa, jossa oli 20 prosentin kasvu ja ylitti analyytikoiden ennusteet (25,29 miljardin dollaria). Segmenttiin kuuluvat Azure-pilvi-infrastruktuuri, SQL Server, Windows Server, Nuance, GitHub ja yrityspalvelut. Azuren kasvu oli yli 30 prosenttia segmentin sisällä.

More Personal Computing -segmentti toi 16,89 miljardia dollaria liikevaihtoa, jossa oli noin 19 prosentin kasvu ylitti hienoisesti konsensusennusteen (16,79 miljardia dollaria). Segmenttiin kuuluvat Windows, Surface, Bing ja Xbox.

Liikevaihto Productivity and Business Processes -segmentissä oli 19,2 miljardia dollaria ja se kasvoi 13 prosenttia. Segmenttiin kuuluvat muunmuassa Officen paketit, Linkedin ja Dynamics.

Microsoft sai päätöksen yritysoston pelijulkaisija Activision Blizzardista, joka oli yhtiön suurin koskaan tekemä kauppa. Yhtiö aloitti myös kuukausittaisen 30 dollarin Copilot-tekoälylisäosan myynnin Microsoft 365 -ohjelmistopaketteihin.

Microsoft jatkaa kuitenkin irtisanomisia. LinkedIn-tytäryhtiö vähensi noin 700 työpaikkaa lokakuussa aiemmin vuoden aikana ilmoitetun 10 000 työpaikan lisäksi. Viime viikolla Microsoft kertoi vähentävänsä noin 1 900 työntekijää peliyksikössään, mikä vastaa noin 9 prosenttia henkilöstöstä, Activision-kaupan jälkeen.

Ohjeistus ja näkemykset

Microsoft ilmoitti odottavansa liikevaihdon olevan 60-61 miljardia dollaria kolmannella neljänneksellä. Analyytikot olivat odottaneet noin 60,9 miljardin dollarin liikevaihtoa. Yhtiö kuitenkin näkee kulujen ja käyttökustannusten olevan odotettua alhaisempia neljänneksen aikana, perustuen StreetAccountin kyselyyn vastanneiden analyytikoiden konsensukseen.

”Olemme siirtyneet tekoälystä puhumisesta, tekoälyn soveltamiseen laajassa mittakaavassa”, sanoi Microsoftin puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Satya Nadella. ”Sisällyttämällä tekoäly jokaiseen teknologia-alustaamme voitamme uusia asiakkaita ja autamme edistämään uusia etuja ja tuottavuushyötyjä kaikilla aloilla.”

Microsoftin suurin potentiaali liittyy uuteen Microsoft 365 Co-Pilot ohjelmaan, joka tulee integroimaan tekoälyn osaksi Officen sovelluksia

Microsoftin osakekurssi

Microsoftin osake on noussut noin 9 prosenttia vuoden 2024 alusta lähtien, kun taas S&P 500 -indeksi on saavuttanut 3 prosentin tuoton samalla ajanjaksolla. Yhtiön kurssi on noussut kuluneen 12 kuukauden aikana noin 65 prosenttia.

Kuva: eToro & Tradingview

Microsoftin osinko

Microsoftin liukuva 12 kuukauden osinko on 2,79 dollaria osakkeelta. Osinkoa yhtiö maksaa Yhdysvalloille tyypilliseen tyyliin kvartaaleittain. Microsoft on korottanut osinkoaan tälle vuodelle ja tuorein osinko on 0,75 dollaria osakkeelta kvartaaleittain.

Osinko on tyypillisen matala teknologiayhtiölle, mutta silti suurin isoista teknologia yhtiöistä. Osinkotuottoprosentti on nykykurssilla nyt 0,73 %. Seuraavan osingon maksupäivä on 14.03.2024.

Yhtiö on myös ostanut omia osakkeitaan ja palauttanut osinkojen maksujen ja omien osakkeiden ostojen kanssa omistajilleen 8,4 miljardia päättyneen kvartaalin aikana.

Käy kauppaa Microsoftin osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Voit ostaa siis esimerkiksi Microsoftin osaketta nollakuluilla.

Katso Microsoftin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Microsoftin osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Riski-indikaattori edelleen ”suosi osakkeita” -tasolla
Nvidia päihitti jälleen tulosennusteet – osake kohti huippulukemia
Sijoittajan valinnat