Helsingin pörssiosakkeiden arvosta hävinnyt 24 miljardia euroa eduskuntavaalien jälkeen

Ovatko kansainväliset sijoittajat säikähtäeet Suomen uutta hallitusta? Helsingin pörssin osakkeiden arvosta on hävinnyt jo 24 miljardia euroa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Ovatko kansainväliset sijoittajat säikähtäeet Suomen uutta hallitusta? Helsingin pörssin osakkeiden arvosta on hävinnyt jo 24 miljardia euroa.

17.7.2023 Otsikko päivitetty väärinymmärrysten välttämiseksi. Artikkelin lopussa kommentti artikkelin saamaan kritiikkiin. Lisätty 20.7..

Suomalaiset osakkeet maaliskuusta asti laskussa

Suomalaiset sijoittajat ovat ihmetelleet, miksi Helsingin pörssin osakkeet ovat viime kuukausina kehittyneet kehnosti, vaikka muualla maailmassa pörssit ovat olleet nousussa.

Olemme aiemmin pohtineet yhden syyn Helsingin pörssin heikolle kehitykselle olleen esimerkiksi Helsingin pörssin syklisyys ja globaali teollisuustaantuma. Tämä selitys kuitenkin ontuu juuri tällä hetkellä, sillä globaalit teollisuusosakkeet ovat viimeisen kolmen kuukauden aikana tuottaneet yli 11 %.

Perustellumpi syy voi olla se, miten Suomen uutta hallitusta on viime aikoina kansainvälisillä media-alustoilla uutisoitu. Kansainväliset sijoittajat tykkäävät poliittisesta vakaudesta. Sitä vastoin ne eivät tykkää ääriajattelusta, eivätkä hallituksen heikosta toimintakyvystä.

Ensimmäinen kolaus Suomen maineelle oli uuden hallituksen muodostaminen, joka kesti poikkeuksellisen kauan. Sen jälkeen kansainvälisessä mediassa on tuotu esille nykyhallituksen ministereiden äärioikeistolaista suuntautuneisuutta. Näistä kansainväliset sijoittajat eivät tykkää ja se voi näkyä Helsingin pörssin viime aikojen kehityksessä.

Tuottoeroa jopa 16 %-yksikköä

Alla olevassa kuvaajassa on esitetty OMXH 25, Euro STOXX 50 ja S&P 500 -indeksien tuotot huhtikuun alusta tähän päivään saakka eli indeksien kehitys viime eduskuntavaaleista lähtien. Kuvaajasta nähdään, kuinka merkittävimpien suomalaisten osakkeiden arvosta on sulanut noin 8 % samalla kun eurooppalaiset osakkeet ovat liikkuneet vaakatasossa, ja yhdysvaltalaiset osakkeet ovat vastaavasti nousseet noin 8 %. Tuottoeroa on siis pahimmillaan syntynyt jopa 16 %-yksikköä muutamassa kuukaudessa S&P 500 -indeksiin verrattuna.

Kokonaisuudessaan Helsingin pörssin osakkeiden markkina-arvosta on sulanut eduskuntavaaleista tähän päivään saakka peräti 24 miljardia euroa.

Hajauta riskejä

Helsingin pörssin osakkeiden heikko kehitys osoittaa sijoittajalle, kuinka tärkeää kansainvälinen hajauttaminen on. Yksittäiseen maahan tai sektoriin sijoittamisessa on riskejä, joista kaikkia on mahdoton ennakoida. Jopa niinkin epärealistinen tapahtuma kuin poliittisen riskin nousu Suomessa on mahdollinen. Siksi sijoitussalkun pitää olla laajasti hajautettu. Hajautusta voi hakea esimerkiksi ETF:illä tai Sijoittaja.fi:n kansainvälisillä sijoitussalkuilla:

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai  laskea. Pääomasi on vaarassa.

Heikkilän kommentti artikkelin saamaan kritiikkiin

Artikkeli levisi laajalti sosiaalisessa mediassa. Siellä se sai osakseen ruusuja ja risuja. Artikkelin alkuperäinen otsikko oli: ”Helsingin pörssiosakkeiden arvosta hävinnyt 24 miljardia euroa Orpon hallituskaudella”.

Moni lukija katsoi artikkelista pelkän otsikon ja ihmetteli (aiheellisesti), miten Helsingin pörssin osakkeiden markkina-arvosta on kadonnut 24 miljardia euroa kesäkuun puolivälistä, jolloin Orpon uusi hallitus virallisesti nimitettiin, lukuhetkeen. Artikkelissa kerrotaan sanoin ja kuvaajin, että käyttämämme ajanjakso on 31.3. – 11.7.2023 eli ajanjakso eduskuntavaaleista artikkelin julkaisuhetkeen.

Seurantajakson alkupisteeksi valittiin eduskuntavaalit, koska osakemarkkinat eivät piittaa seremoniallisista hallitusten nimittämisistä, vaan osakkeet reagoivat kaikkeen saatavilla olevaan informaatioon. Olennaista vaaleissa on vaalien tulos ja se, mitä seuraa sen jälkeen. Seremonialliset nimitykset eivät hetkauta pörssikursseja. Aivan kuin Trumpin valinnan yhteydessä osakkeet reagoivat vaalitulokseen, eivät kuukausien päästä olleeseen virkaanastumiseen.

Vaihdoimme artikkelin otsikon, kun huomasimme, että otsikko oli harhaanjohtava. Olemme pahoillamme artikkelin alkuperäisestä otsikoinnista.

Mihin halusimme sijoittajien kiinnittävän huomion on se fakta, että Helsingin pörssin osakkeet ovat yleensä seuranneet tarkasti Euro Stoxx 50 -indeksin kehitystä paitsi tänä vuonna. Ero eurooppalaisiin osakkeisiin on revennyt poikkeukselliseksi juuri maaliskuusta lähtien. Katso alla oleva kuvaaja, jossa ylempi käyrä on Euro Stoxx 50 -indeksi ja alempi OMX Helsinki 25 -indeksi. Juuri tällä hetkellä kommenttia kirjoittaessa OMX Helsinki -indeksi on 7,7 prosenttia alempana kuin maaliskuun lopun taso. Markkina-arvon muutoksena tämä tarkoittaa miinus 22 miljardia euroa.

Kommentin kirjoittanut Sijoittaja.fi:n perustaja Timo Heikkilä

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
Helsingin pörssi on vihdoin kääntynyt – hakannut tuotossa jopa teknologiaosakkeet
WIMAO
Sijoittajan valinnat