Viisi mielenkiintoista tekoälyosaketta

Viisi tekoäly-yhtiötä vuodelle 2023. Tekoäly on yksi tämän vuoden suurimmista megatrendeistä. Esittelemme viisi yhtiötä, joita kannattaa seurata.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Viisi tekoäly-yhtiötä vuodelle 2023. Tekoäly on yksi tämän vuoden suurimmista megatrendeistä. Esittelemme viisi yhtiötä, joita kannattaa seurata.

Tekoälyn markkinan odotetaan kasvavan vahvasti myös jatkossa

Vuosi 2023 on jo osoittautunut merkittäväksi vuodeksi tekoälyn kannalta. Se on ottanut näkyvämmän roolin julkisuudessa, mikä on heijastunut tekoäly-yhtiöiden arvon nousuun. Tämä voi olla pitkäaikaisen trendin alkua. Tekoälyalan arvo oli 93 miljardia dollaria vuonna 2022, mikä merkitsi 12 prosentin kasvua. IBM:n analyytikot ennustavat alan kasvavan 40-80 prosenttia seuraavan kolmen vuoden aikana.

Puolijohteiden ja piirisarjojen valmistajat, ohjelmistokehittäjät ja teknologiajätit voivat kaikki hyötyä tekoälyn suuremmasta käytöstä. Kuten minkä tahansa muutoksen yhteydessä, tulee olemaan voittajia ja häviäjiä.

Alla olevilla viidellä yrityksellä on uskottavat perusteet, joiden vuoksi sijoittajat voisivat tarkastella niitä potentiaalisina ostokohteina. Ne kattavat koko tekoälyalan ja jokainen on erikoistunut omalle osa-alueelleen tavoitteenaan tulla tärkeän kasvualan vallitsevaksi toimijaksi. Artikkelissa nostetut osakkeet ovat alun perin poimittu eToron osakeblogista.

C3.ai (AI)

C3.ai on vuonna 2009 Kaliforniassa perustettu tekoäly-yhtiö, joka listautui vuonna 2020.

C3ai.Inc tarjoaa asiakkailleen valikoiman tekoälytuotteita. Jotkut niistä mahdollistavat käyttäjille oman koodin kehittämisen, kun taas toiset ovat valmiita alustoja, jotka tarjoavat ”avaimet käteen” -ratkaisun. Palvelupaketti on ihanteellinen yrityksille, jotka haluavat päästä vauhtiin tekoälyn tarjoamien mahdollisuuksien kanssa omilla toimialoillaan.

C3.ai:n kurssi

C3.ai on tämän vuoden yksi kovimpia nousijoita tekoälyhypen vuoksi. Vuoden alusta yhtiön kurssi on noussut yli 127 prosenttia, mutta on vuoden 2020 listautumishinnasta laskenut lähes 80 prosenttia. C3.ai on laskenut kesäkuun huippulukemista reilut 40 prosenttia.

C3 kurssi

C3.ai:n kurssikäyrjä ja avainluvut. Kuva: eToro

Useille suurille yrityksille todellinen riski on se, että tekoälyn kehitys saattaa mahdollisesti ajaa heidät konkurssiin. Monet pyrkivät pysymään kilpailijoiden edellä kääntymällä C3.ai.Inc:n puoleen ja hyödyntämällä sen valmiita tekoälyohjelmistopaketteja. C3.ai:n palveluita käyttävät muun muassa Philips ja Yhdysvaltain ilmavoimat.

Yhtiö on tappiollinen, joka on kasvuyhtiöille tyypillistä, mutta liikevaihto on kovassa kasvussa. Tilikauden 2023 vuosiraportti osoittaa vuotuisen liikevaihdon olevan 266 miljoonaa dollaria, mikä merkitsee 5,6 prosentin vuotuista parannusta.

Katso C3.ai:n kurssi ja tiedot eTorosta*.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Microsoft (MSFT)

Tunnettu yhdysvaltalainen teknologiayhtiö Microsoft* on osoittanut kykynsä pysyä uusien trendien mukana. Tämä antaa lisää painoarvoa toimitusjohtaja Satya Nadellan kommentoinnille, jossa hän kuvailee tekoälyä ”aikamme määrittäväksi teknologiaksi”.

Microsoftilla on useampi liiketoimintasegmentti. Suurin liikevaihdon lähde on Microsoftin pilvipalvelut. Office-tuotteiden myynti kuten Word, Excel ja PowerPoint tuottavat Microsoftille noin 24 prosenttia liikevaihdosta. Kolmantena on More Personal Computing johon kuuluu Windows käyttöjärjestelmä ja Xbox. Segmentti tuo noin 14 % Microsoftin liikevaihdosta. Yhtiön laaja valikoima olemassa olevia tuotteita ja palveluita tekee siitä helpon kanavan hyödyntää tekoälytutkimustiimin löydöksiä sisällyttämällä uutta teknologiaa yhtiön eri osa-alueisiin.

Microsoftin tulos ja avainluvut

Microsoftin tilikauden 2023 neljännen kvartaalin tulos oli ennusteiden mukainen. Osake on noussut vuoden alusta jälkeen yli 30 prosenttia. Microsoft julkaisee seuraavan tuloksen 24.10..

Microsoftin

Microsoftin kurssi ja avainluvut. Kuva: eToro

Yhtiöllä on vahva perusta ja vaikuttavat käteisvarat, mikä mahdollistaa helpot investoinnit uusiin kasvuteknologioihin. Vuoden 2023 kolmannen neljänneksen liikevaihto oli 52,9 miljardia dollaria, mikä on seitsemän prosentin vuotuisen parannuksen. Vahvat myyntiluvut tukevat tutkimus- ja kehityshankkeita, ja Microsoftin AI-tutkimustiimiin kuuluu nyt yli 5 000 tietojenkäsittelytieteilijää ja insinööriä.

Päätös sijoittaa 10 miljardia dollaria OpenAI:n ChatGPT-tuotteeseen lupaa tuloja tuottavia synergioita muiden Microsoftin osastojen kanssa. ChatGPT:n kanssa työskentelevät tekoälystart-upit kokevat Azuren alustan luonnolliseksi vaihtoehdoksi ja Microsoft 365 -ohjelmisto näyttää myös hyötyvän tekoälypohjaisesta päivityksestä.

Microsoftin yksi suurimmista potentiaaleista on Microsoft 365 Copilot ohjelma, joka tulee suuryrityksille saataville 1.11.2023 alkaen.

Katso Microsoftin kurssi ja tiedot eTorosta*.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Alphabet (GOOG)

Hakukoneesta tunnettu teknologiayhtiö Alphabet*, joka on Googlen emoyhtiö, on kuvannut itseään ”tekoälykeskeiseksi” yritykseksi vuodesta 2018 lähtien. Vuosien 2009 ja 2020 välisenä aikana yhtiö osti useita tekoälyyn keskittyviä start-up-yrityksiä, ja se on hiljattain lanseerannut joukon tekoälytuotteita, kuten Bard ja Product Studio, jotka tähtäävät eri osa-alueisiin.

Toimien teknologia-alalla Alphabet on hyvässä asemassa hyödyntämään tekoälyteknologian potentiaalia. Tämä johtuu siitä, että digitaalisen sisällön, mainonnan, pilvipalveluiden ja sovellusten tuotteet ovat suoraan vuorovaikutuksessa loppukäyttäjän kanssa.

Googlen tulos ja kurssi

Googlen toisen kvartaalin tulos oli odotuksia parempi ja osake on noussut tuloksen julkistuksen jälkeen rajusti. Yhtiön kurssi on noussut vuoden alusta lähes 50 prosenttia. Google julkaisee seuraavan kerran tuloksensa 24.10..

Sijoittaja.fi:n analyysi Googlen tuloksesta.

Googlen kurssi ja avainluvut

Googlen avainluvut ja kurssi. Kuva: eToro

Vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen tulostiedot osoittavat, että jotkin yrityksen osastot ovat silti paineen alla. Esimerkiksi YouTuben mainostulot olivat 6,69 miljardia dollaria, lasku verrattuna vuoden 2022 kolmannen neljänneksen 7,07 miljardin dollarin lukuun. Tämä selittää keskittymisen tekoälyyn yrityksen taloudellisen tilanteen parantamiskeinona.

Katso Googlen kurssi ja tiedot eTorosta*.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Upstart (UPST)

Vuonna 2012 perustettu Upstart Holdings* käyttää tekoälyteknologiaa, jolla on potentiaalia mullistaa rahoitusalaa. Yhtiön lähestymistapa on hyödyntää tekoälyä lainojen myöntämisessä. Tämä lähestymistapa tarkoittaa, että ei-perinteiset mittarit voivat auttaa pankkeja ja muita yrityksiä tekemään parempia päätöksiä siitä, kenelle myöntää lainaa.

Upstart on listattu NASDAQ-pörssiin osana rahoitus-/kuluttajapalvelualaa. Yhtiö on suosittu sekä lainanottajien että lainanantajien keskuudessa. Yhtiöllä on 4,9/5,0 pisteen luokitus Trustpilotissa ja se on solminut kumppanuuksia 83 eri pankin ja luottolaitoksen kanssa.

Upstartin kurssi ja avainluvut

Upstartin kurssi ja avainluvut

Upstartin kurssi ja avainluvut.

Upstart on kasvuvaiheessa, ja vaikka se teki voittoa vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä oli sen edellinen tulos tappiollinen. On kuitenkin syytä huomata, että neljän edellisen neljänneksen aikana Upstartin osakekohtainen tulos on ylittänyt analyytikoiden ennusteet kolme kertaa. Analyytikot ovat silti keskimäärin pessimistisiä yhtiön tavoitehintojen suhteen. Upstart raketoi alkuvuoden aikana, mutta elokuun ensimmäisen päivän jälkeen kurssi kääntyi laskuun. Kurssi on elokuun huipuista tullut alas yli 60 prosenttia, mutta noussut silti vuoden alusta yli 114 prosenettia.

Katso Upstartin kurssi ja tiedot eTorosta*.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Nvidia (NVDA)

NVIDIA (NVDA) teki nimensä käyttämällä innovatiivista rinnakkaislaskentateknologiaa grafiikkasuorittimissaan (GPU, Graphics Processing Unit), mikä johti sen vallitsevaan asemaan peliteollisuudessa. Grafiikkasuorittimet muodostavat edelleen 59 % NVIDIA:n liikevaihdosta, ja yhtiö pyrkii monipuolistamaan toimintaansa hyödyntämällä teknistä osaamistaan laajentuakseen tekoälysektorille.

Yritys luokitellaan tietotekniikan sektorille, mikä heijastaa sen eri osastojen toimivan monipuolisten alasektoreiden parissa. Erityistä kiinnostusta sijoittajien keskuudessa herättää sähköautojen ja autonomisten ajoneuvojen markkinat, joilla NVIDIA:lla on teknologinen etumatka kokemuksensa ansiosta grafiikkasuorittimista.

Nvidian kurssi

Nvidian tulos löi analyytikoiden ennusteet rajusti ja yhtiön kurssi on ollut koko vuoden kovassa nousussa. Vuoden alusta Nvidian kurssi on noussut yli 200 prosenttia.

Piirisektorin voittomarginaaleja on rajoittanut tarjontapuolen haasteet, joiden voidaan odottaa lieventyvän. Logististen haasteiden huolimatta NVIDIAn liikevaihto pysyy vahvana. Vuoden 2024 toisen tilikauden tulostiedotteessa liikevaihto oli 13,51 miljardia dollaria, mikä oli korkeampi kuin analyytikoiden odottama 11,22 miljardia dollaria.

Nvidian kurssi ja avainluvut

Nvidian kurssi ja avainluvut

Puolijohdesektorin voittomarginaaleja on rajoittanut tarjontapuolen haasteet, jotka voidaan odottaa lieventyvän. Logististen haasteiden huolimatta NVIDIA:n liikevaihto pysyy vahvana. Nvidia julkaisee seuraavan kerran tuloksen 15.11.2023..

Katso Nvidian kurssi ja tiedot eTorosta*.

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Yhteenveto

Tekoälyvallankumous ei ole vain alkanut, vaan se on täydessä vauhdissa ja sen sovelluksia integroidaan eri teollisuudenaloille. Tämän vuoksi sijoittajat, jotka etsivät pitkän aikavälin sijoitusmahdollisuuksia, saattavat valita teknologiaosakkeita salkkunsa hajauttamiseksi. Nämä viisi tekoälyosaketta tarjoavat sijoittajille mahdollisuuden olla osa niitä valtavia muutoksia, joita tekoäly lupaa tuoda. Sijoittajan on kuitenkin käytettävä itse aikaa yritysten tutkimiseen ja arvioidakseen, kuinka taloudellisesti vakaat ne ovat sijoituskohteina.

Tekoälyyn sijoittava salkku eTorossa

eToro on rakentanut tekoälyyn sijoittavan AI-Revolution* Smart Porfolion tämän vuoden alusta. Salkku on tuottanut erinomaisesti ja nousua on kertynyt on 30 prosenttia. Salkku on tosin tuore, mutta tietosivuilta näkee miten salkku olisi potentiaalisesti tuottanut vuodesta 2018 alkaen. Salkun pystyy kopiomaan 500 dollarilla, jolloin salkussa tehnyt muutokset tapahtuvat automaattisesti myös salkussasi.

Ai-Revolution salkku

Voit myös sijoittaa tässä artikkelissa mainittuihin osakkeisiin ja tuhansiin muihin kansainvälisiin yhtiöihin nollakuluilla. Sijottaja.fi on neuvotellut käyttäjilleen edut eToroon, jotka saat käyttöösi rekisteröitymällä tämän linkin kautta*.

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Osakeideat ja osa artikkelista on julkaistu alunperin eToron englanninkielisessä blogissa.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Vastaa kyselyyn: Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat