Microsoft ylitti analyytikoiden ennusteet selvästi – kurssi nousuun

Microsoftin kurssi kääntyi tulosjulkistuksen jälkeen yli neljän prosentin nousuun yhtiön ylitettyä analyytikoiden ennusteet selvästi. Microsoftin kasvu on vahvaa ja marraskuussa julkaistavaan Microsoft 365 Copilot -tekoälyohjelmaan liittyy yhtiön suurin potentiaali. Microsoft voi olla yksi AI-vallankumouksen voittajayhtiöistä.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Microsoftin kurssi kääntyi tulosjulkistuksen jälkeen yli neljän prosentin nousuun yhtiön ylitettyä analyytikoiden ennusteet selvästi. Microsoftin kasvu on vahvaa ja marraskuussa julkaistavaan Microsoft 365 Copilot -tekoälyohjelmaan liittyy yhtiön suurin potentiaali. Microsoft voi olla yksi AI-vallankumouksen voittajayhtiöistä.

Microsoft

Microsoftilla on useampi liiketoimintasegmentti. Suurin liikevaihdon lähde on Microsoftin pilvipalvelut. Office-tuotteiden myynti kuten Word, Excel ja PowerPoint tuottavat Microsoftille noin 24 prosenttia liikevaihdosta. Kolmantena on More Personal Computing johon kuuluu Windows käyttöjärjestelmä ja Xbox. Segmentti tuo noin 14 % Microsoftin liikevaihdosta. 

Microsoftin strategiana on kasvattaa pelisegmentin liiketoimintaa, joka muodostaa tällä hetkellä noin yhdeksän prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Ennestään yhtiö tuottaa mm. Xbox-pelikonsoleita, sekä omaa pelituotantoa. Vahvistaakseen asemiaan erityisesti pelivalikoimassa Microsoft ilmoitti ostavansa Activission Blizzard pelitalon alkuvuodesta 2022 ennätykselliseen 70 miljardin dollarin hintaan.

Microsoft omistaa myös sosiaalisen median alustan LinkedInin. Microsoftin omaa hakukone Bing on noin viisi prosenttia koko yhtiön liikevaihdosta 2021. Bingin maailmanlaajuinen markkinaosuus on noin kahdeksan prosenttia.  

Microsoftin Q1/2024 tulos

Microsoftin tilikauden 2024 ensimmäisen kvartaalin tulos ylitti analyytikoiden ennusteet. Micrsoft jatkaa vahvaa ja tasaista kasvua. Liikevaihdon kasvu nousi 13 prosenttiin edellisen kvartaalin edellisen kvartaalin kahdeksasta prosentista ja kulujen kasvu hidastui.

Valuuttakurssit huomioiden Microsoftin liikevaihto kasvoi 12 prosenttia. Microsoft ylitti analyytikoiden ennusteet liikevaihdon osalta kaikissa kolmessa liiketoiminta segmentissä. Yhtiön kurssi kääntyi jälkipörssissä noin neljän prosentin nousuun.

Microsoftin nettotulos ilman kertaeriä nousi 27 prosenttia 22,3 miljardiin dollariin vuoden takaiseen verrattuna ja valuuttakurssit huomioiden 26 prosenttia. Microsoftia vauhditti erityisesti Azuren kovat kasvulukemat.

Microsoftin tutkimus- ja kehityskulujen, sekä myynti- ja markkinointikulujen kasvu hidastui selvästi. Liiketoimintakulut kasvoivat 1,3 prosenttia mikä on hitainta tahtia vuodesta 2016 lähtien.

Microsoftin tulosjulkistuksen avainluvut

 • Oikaistu osakekohtainen tulos: EPS: $2,99 (Analyytikoiden ennuste $2,65), kasvua 27 prosenttia
 • Nettotulos 22,3 miljardia dollaria, kasvua 27 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
 • Liikevaihto 56,5 miljardia dollaria (Analyytikoiden konsensusennuste 54,50 miljardia dollaria), kasvua 13 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna
 • Operatiivinen liikevoitto 26,9 miljardia dollaria, kasvua 25 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna

Microsoftin tulos eri liiketoimintasegmenteissä

Microsoftin Intelligent Cloud -segmentti tuotti 24,26 miljardia dollaria liikevaihtoa kasvaen 19 prosenttia ja ylitti analyytikoiden ennusteet noin 700 miljoonalla dollarilla. Segmenttiin kuuluu muun muassa SQL Server, Windows Server, GitHub ja Azuren pilvipalvelut.

Microsoftin More Personal Computing -segmentti, johon kuuluvat Windows, Xbox, Bing ja Surface, toi 13,67 miljardia dollaria liikevaihtoa. Se kasvoi kolme prosenttia ja oli suurempi kuin analyytikoiden 12,85 miljardin dollarin konsensusennuste

Productivity and Business Processes -segmentti kirjasi 18,59 miljardin dollarin liikevaihdon kasvaen 13 prosenttia ja oli noin 400 miljoonaa parempi kuin analyytikoiden ennuste. Segmenttiin kuuluvat Microsoft 365 -tuottavuussovellusten tilaukset, LinkedIn ja Dynamics-yritysohjelmistot.

Valuuttakurssit vaikuttivat negatiivisesti kuluneen kvartaalin kasvulukuihin. Dollari on vahvistunut heinäkuusta lähtien noin kuusi prosenttia suhteessa euroon, mutta vuoden takaiseen verrattuna dollari on vielä noin 6,7 prosenttia heikompi.

 • Productivity and BusinessmProcesses: liikevaihto 18,6 miljardia dollaria, kasvua 13 prosenttia (valuuttakurssi huomioiden 12 prosenttia)
 • Intelligence Cloud: liikevaihto 24,3 miljardia dollaria, kasvua 19 prosenttia
 • More Personal Computing: liikevaihto 13,7 miljardia dollaria, kasvua 3 prosenttia (valuuttakurssi huomioiden kasvua 2 prosenttia)

Microsoftin tulos visualisoituna. Kuva: App Economy Insights

Ohjeistus ja näkemykset

Microsoftin suurin potentiaali liittyy uuteen Microsoft 365 Co-Pilot ohjelmaan, joka tulee integroimaan tekoälyn osaksi Officen sovelluksia.

”Co-pilotin avulla teemme tekoälyn ajan todeksi kaikille ihmisille ja yrityksille”, sanoi Microsoftin puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Satya Nadella. ”Olemme nopeasti integroimassa tekoälyä jokaiseen tekniikkapinon kerrokseen ja jokaiseen rooliin ja liiketoimintaprosessiin asiakkaidemme tuottavuuden kasvattamiseksi.” Nadella jatkoi.

Aiemmin tässä kuussa Microsoft viimeisteli 68,7 miljardin dollarin yritysostonsa videopeliyhtiö Activision Blizzardista. Vaikka Activision ei sisälly Microsoftin ensimmäisen neljänneksen tuloksiin, se vaikuttaa osittain seuraavan neljänneksen tulokseen.

Microsoftin talousjohtaja ohjasi toisen vuosineljänneksen liikevaihdoksi 60,4–61,4 miljardia dollaria. Tämä tarkoittaa 15 prosentin kasvua. Analyytikoiden odotus oli 60,9 miljardia dollaria.

Microsoftin osakekurssi

Microsoftin osakekurssi oli laskutrendissä viime vuonna, mutta tänä vuonna Microsoft on pärjännyt hyvin. Osake on noussut yli 38 prosenttia kun S&P 500 -indeksi on noussut noin 11 prosenttia. Osake nousi tulosjulkistuksen jälkeen jälkipörssissä.

Kuvan lähde: eToro & TradingView

Microsoftin osinko

Microsoftin liukuva 12 kuukauden osinko on 2,79 dollaria osakkeelta. Osinkoa yhtiö maksaa Yhdysvalloille tyypilliseen tyyliin kvartaaleittain. Microsoft on korottanut osinkoaan tälle vuodelle ja tuorein osinko on 0,75 dollaria osakkeelta kvartaaleittain. Osinko on tyypillisen matala teknologiayhtiölle, osinkotuottoprosentin ollessa nykykurssilla 0,9 %. Seuraavan osingon maksupäivä on 14.12.2023.

Tekoälytyökalu Copilotin julkaisu lähestyy

Torstaina 21.9. pidetyssä tilaisuudessa Microsoftin johto tarjosi uutta tietoa odotetusta Microsoft 365 Copilot -tekoälyohjelmasta, joka tulee täydentämään yhtiön tärkeimpiä Office-sovelluksia kuten Wordia ja Exceliä. Yhtiö kertoi Microsoft 365 Copilotin tulevan suuryrityksille saataville 1.11.2023 alkaen. Heinäkuussa Microsoftin osake oli kovassa nousussa, kun yhtiö kertoi hinnoittelevansa uuden tekoälytyökalun 30 dollariin per kuukausi jo olemassa olevien Microsoft 365 -ohjelmistojen hintojen päälle.

Tedotustilaisuudessa yhtiö kertoi myös julkaisevansa uusia Surface-tietokoneita, ja tuovansa 26.10. alkaen uuden Windows 11 suurpäivityksen, joka sisältää Copilotin suoraan käyttöjärjestelmässä.

Uudella tekoälyohjelmalla on Microsoftin mukaan valtavasti potentiaalia, mutta yhtiön arvioiden mukaan ensimmäisiä taloudellisia vaikutukset tultaisiin näkemään vasta tilikauden 2024 loppupuolella, ja suurimpien vaikutusten liikevaihtoon voi odottaa tulevan tilikaudella 2025.

Uusi Microsoft 365 Copilot tulee integroimaan tekoälyn keskeiseksi osaksi yhtiön Office-sovelluksia, ja yhtiön mukaan se tulee muuttamaan tapaamme käyttää eri teknologioita. Varsinkin tehokkuuden odotetaan kasvavan merkittävästi. Kaikki yritykset tai käyttäjät eivät tule ottamaan uutta ohjelmaa heti käyttöön, mutta potentiaali on joka tapauksessa valtava, sillä pelkästään Office-tuotteita käyttää yli miljardi ihmistä.

Activision Blizzardin kauppa toteutui

Microsoft on saanut maaliin 68,7 miljardin dollarin kauppansa peliyhtiö Activision Blizzardin ostamiseksi, joka on muun muassa Call of Dutyn, World of Warcraftin ja Diablon julkaisija. Kauppa toteutui lopulta 13.10. ja se vaati 20 kuukautta taistelua sääntelyviranomaisten kanssa Britanniassa Yhdysvalloissa, mutta Microsoft on nyt päättänyt Activision Blizzard -kauppansa voitettuaan Yhdysvaltain liittovaltion kauppakomission oikeudessa ja uudelleenjärjestettyään sopimuksen miellyttääkseen Competition and Markets Authorityn (CMA) Yhdistyneessä kuningaskunnassa. Kauppa oli pelialan ja Microsoftin historian suurin.

Microsoftin osakkeen analyytikkosuositus ja tavoitehinta

Tällä hetkellä 23 analyytikon keskimääräinen tavoitehinta on noin 400 dollaria ja suositus on ”Osta”. Analyyikoiden mukaan osakkeessa olisi nousuvaraa noin 21 prosenttia. Osa tavoitehinnoista on tulosjulkistusta edeltävä ajalta, mutta esimerkiksi Goldman Sachsin analyytikko Kash Rangan nosti Microsoftin tavoitehinnan heti tulosjulkistuspäivävä suoraan 400 dollariin.

Käy kauppaa Microsoftin osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Voit ostaa siis esimerkiksi Microsoftin osaketta nollakuluilla.

Katso Microsoftin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Microsoftin osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Elisa aloitti vuoden vakaalla suorituksella
Tekoälyuutiset: robottijalkapalloa ja tekoäly-influenssereita
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat