Microsoftin Copilot-tekoälyn julkaisu lähestyy – valtava kasvun potentiaali

microsoft

Torstaina pidetyssä tilaisuudessa Microsoftin johto julkaisi odotetun Microsoft 365 Copilot -tekoälyohjelman julkaisuajankohdan suuryrityksille, ja kertoi uudesta Windows 11 suurpäivityksestä, jossa Copilot on sisäänrakennettuna.

Julkaistu: 22.09.2023 Kirjoittaja:

analyysi disruptiiviset teknologiaosakkeet Microsoft osakkeet sijoitusideat teknologiayhtiöt

Microsoft

Microsoftilla on useampi liiketoimintasegmentti. Suurin liikevaihdon lähde on Microsoftin pilvipalvelut. Office-tuotteiden myynti kuten Word, Excel ja PowerPoint tuottavat Microsoftille noin 24 prosenttia liikevaihdosta. Kolmantena on More Personal Computing johon kuuluu Windows käyttöjärjestelmä ja Xbox. Segmentti tuo noin 14 % Microsoftin liikevaihdosta. 

Microsoftin strategiana on kasvattaa pelisegmentin liiketoimintaa, joka muodostaa tällä hetkellä noin yhdeksän prosenttia yhtiön liikevaihdosta. Ennestään yhtiö tuottaa mm. Xbox-pelikonsoleita, sekä omaa pelituotantoa. Vahvistaakseen asemiaan erityisesti pelivalikoimassa Microsoft ilmoitti ostavansa Activission Blizzard pelitalon alkuvuodesta 2022 ennätykselliseen 70 miljardin dollarin hintaan.

Microsoft omistaa myös sosiaalisen median alustan LinkedInin. Microsoftin omaa hakukone Bing on noin viisi prosenttia koko yhtiön liikevaihdosta 2021. Bingin maailmanlaajuinen markkinaosuus on noin kahdeksan prosenttia. 

Vaikka Microsoftin Nokialta ostama puhelinliiketoiminta on ajettu alas jo vuosia sitten, tekee yhtiö edelleen Surface-tabletteja. Surfacen osuus on noin neljä prosenttia liikevaihdosta. 

Tekoälytyökalu Copilotin julkaisu lähestyy

Torstaina 21.9. pidetyssä tilaisuudessa Microsoftin johto tarjosi uutta tietoa odotetusta Microsoft 365 Copilot -tekoälyohjelmasta, joka tulee täydentämään yhtiön tärkeimpiä Office-sovelluksia kuten Wordia ja Exceliä. Yhtiö kertoi Microsoft 365 Copilotin tulevan suuryrityksille saataville 1.11.2023 alkaen. Heinäkuussa Microsoftin osake oli kovassa nousussa, kun yhtiö kertoi hinnoittelevansa uuden tekoälytyökalun $30:iin per kuukausi jo olemassa olevien Microsoft 365 -ohjelmistojen hintojen päälle.

Torstain tiedotustilaisuudessa yhtiö kertoi myös julkaisevansa uusia Surface-tietokoneita, ja tuovansa 26.10. alkaen uuden Windows 11 suurpäivityksen, joka sisältää Copilotin suoraan käyttöjärjestelmässä.

Uudella tekoälyohjelmalla on Microsoftin mukaan valtavasti potentiaalia, mutta yhtiön arvioiden mukaan ensimmäisiä taloudellisia vaikutukset tultaisiin näkemään vasta tilikauden 2024 loppupuolella, ja suurimpien vaikutusten liikevaihtoon voi odottaa tulevan tilikaudella 2025.

Uusi Microsoft 365 Copilot tulee integroimaan tekoälyn keskeiseksi osaksi yhtiön Office-sovelluksia, ja yhtiön mukaan se tulee muuttamaan tapaamme käyttää eri teknologioita. Varsinkin tehokkuuden odotetaan kasvavan merkittävästi. Kaikki yritykset tai käyttäjät eivät tule ottamaan uutta ohjelmaa heti käyttöön, mutta potentiaali on joka tapauksessa valtava, sillä pelkästään Office-tuotteita käyttää yli miljardi ihmistä.

Activision Blizzardin kauppa silti epävarma

Sijoittajat odottavat mielenkiinnolla ratkaisua Microsoftin ja Activision Blizzardin lähes 69 miljardin dollarin kauppaan, joka sovittiin tammikuussa 2022. Tämän kuun alussa vetoomustuomioistuin hylkäsi liittovaltion kauppakomission (Federal Trade Commission) pyynnön estää kauppa. Activisionin osakkeet ovat nousseet yli 92,50 dollariin, lähelle Microsoftin sopimaa 95 dollaria, mikä heijastaa optimismia siitä, että kauppa etenee suunnitellusti.

Microsoftilla on ollut ongelmia myös Euroopan Unionin ja Britannian kilpailuviranomaisten kanssa kaupan suhteen. Kauppa olisi toteutuessaan Microsoftin ja koko peliajan historian suurin.

Microsoftin Q4/2023 tulos

Microsoftin tilikauden 2023 neljännen kvartaalin tulos oli ennusteiden mukainen, mutta analyytikoiden odotuksia heikompi ohjeistus käänsi kurssin laskuun jälkipörssissä. Liikevaihdon kasvu nousi kahdeksaan prosenttiin edellisen kvartaalin seitsemästä prosentista. Valuuttakurssit huomioiden Microsoftin liikevaihto kasvoi 10 prosenttia.

Microsoftin nettotulos ilman kertaeriä nousi 20 prosenttia 20 miljardiin dollariin vuoden takaiseen verrattuna ja valuutta huomioiden 23 prosenttia.

Kasvua vauhdittivat Officen kaupallisen puolen menestys jossa liikevaihto nousi 12 prosenttia, sekä yrityspuolen Dynamics 365 sovellusten ja palveluiden kasvu jossa liikevaihto kasvoi viisi prosenttia.

Microsoftin Intelligence Cloud segmentti menestyi hyvin vaikka kasvu hieman hidastui. Segmenttiin kuuluu muun muassa SQL Server, Windows Server, GitHub ja Azuren pilvipalvelut. Intelligence Cloud tuotti liikevaihtoa 23,99 miljardia dollaria. Intelligence Cloudin liikevaihto oli lähes sama kuin analyytikoiden konsensusennuste 23,79 miljardia dollaria.

Microsoft tutkimus- ja kehityskulut laskivat ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2016.

Microsoftin tulosjulkistuksen avainluvut

 • Oikaistu osakekohtainen tulos: EPS: $2,69 (Analyytikoiden ennuste $2,55), kasvua 21 prosenttia
 • Nettotulos 20,1 miljardia dollaria, kasvua 20 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.
 • Liikevaihto 56,2 miljardia dollaria (Analyytikoiden konsensusennuste 55,47 miljardia dollaria), kasvua 8 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna
 • Operatiivinen liikevoitto 24,3 miljardia dollaria, kasvua 18 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna

Microsoftin tulos eri liiketoimintasegmenteissä

Microsoftin Intelligence Cloud segmentin liikevaihto kasvoi 15 prosenttia. Tärkeimmän Intelligence Cloud segmentin osan Azuren ja muiden pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi 26 prosenttia, joka on hieman hitaampi tahti kuin edellisen kvartaalin 27 prosenttia. Kasvu oli hieman hitaampi kuin Googlen Cloud, joka kasvoi 28 prosenttia.

Microsoft ei erittele Azuren liikevaihtoa dollareissa, mutta analyytikoille suunnatussa konferenssipuhelussa Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella sanoi: ”Microsoft Cloud ylitti 110 miljardin dollarin vuotuisen liikevaihdon, kasvaen 27 % vertailukelpoisessa valuutassa, ja Azuren osuus oli ensimmäistä kertaa yli 50 % koko liikevaihdosta.”

Office, Dynamics ja LinkedIn toimintojen liikevaihto kasvoi 10 prosenttia. More Personal Computing -liiketoiminnan osuus, johon sisältyy muun muassa Windows, Xbox ja Surface tabletit, sekä Bingin mainostulot laskivat neljä prosenttia. Lasku hidastui edellisestä kvartaalista merkittävästi, jolloin liikevaihto laski yhdeksän prosenttia. Erityisesti Windowsin liikevaihto oli alamäessä laskien 12 prosenttia. Devices alasegmentti johon kuuluu Surface tabletit laski 20 prosenttia.

Valuuttakurssit vaikuttivat positiivisesti kvartaalin kasvulukuihin. Dollari on heikentynyt viime syksystä lähtien ja Microsoft on saanut tätä kautta tukea, kun kasvu raportoidaan dollareissa. Vuoden takaiseen verrattuna dollari on heikentynyt euroon nähden noin 8,5 prosenttia.

 • Productivity and BusinessPprocesses: liikevaihto 18,3 miljardia dollaria, kasvua 10 prosenttia (valuuttakurssi huomioiden 12 prosenttia)
 • Intelligence Cloud: liikevaihto 24 miljardia dollaria, kasvua 15 prosenttia (valuuttakurssi huomioiden 17 prosenttia)
 • More Personal Computing: liikevaihto 13,9 miljardia dollaria, laskua 4 prosenttia (valuuttakurssi huomioiden laskua 3 prosenttia)
Microsoftin tulos. Kuva. App Economy Insights

Microsoftin tulos visualisoituna. Kuva: App Economy Insights

Ohjeistus

Microsoftin ohjeistus liikevaihdon osalta seuraavalle kvartaalille on 53,8 – 54,8 miljardia dollaria, joka on analyytikoiden 54,3 miljardin dollarin konsensusennusteen keskellä. Ohjaus indikoi kahdeksan prosentin kasvua syyskuun kvartaalille.

Tämä oli markkinoille lievä pettymys ja Microsofin kurssi kääntyi lopulta reilun kolmen prosentin laskuun jälkipörssissä.

Microsoftin osakekurssi

Microsoftin osakekurssi oli laskutrendissä viime vuonna, mutta vuoden alusta Microsoft on pärjännyt hyvin. Osake on laskenut hieman heinäkuun huippulukemista, mutta osake on silti tuottanut vahvat 33 % vuoden alusta mitattuna.

Microsoftin osakekurssi

Kuvan lähde: eToro & TradingView

Microsoftin osinko

Microsoftin liukuva 12 kuukauden osinko on 2,79 dollaria osakkeelta. Osinkoa yhtiö maksaa Yhdysvalloille tyypilliseen tyyliin kvartaaleittain. Microsoft on korottanut osinkoaan tälle vuodelle ja tuorein osinko on 0,75 dollaria osakkeelta kvartaaleittain. Osinko on tyypillisen matala teknologiayhtiölle, osinkotuottoprosentin ollessa nykykurssilla 0,8 %. Seuraavan osingon maksupäivä on 14.12.2023.

Microsoftin osakkeen analyytikkosuositus ja tavoitehinta

Tällä hetkellä 23 analyytikon keskimääräinen tavoitehinta on noin 392,59 dollaria ja suositus ”Vahva osta”. Analyyikoiden mukaan osakkeessa olisi nousuvaraa noin 10 prosenttia.

Käy kauppaa Microsoftin osakkeella ilman välityspalkkioita

eToron sijoitusalustalla voi sijoittaa kansainvälisiin osakkeisiin erittäin alhaisilla kuluilla. Välityspalkkio eTorossa on nolla euroa. Voit ostaa siis esimerkiksi Microsoftin osaketta nollakuluilla.

Katso Microsoftin tiedot eTorosta*

Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees

Sijoittaja.fi on tehnyt eToroon kolme sijoitussalkkua, jotka ovat helposti kopioitavissa. Yksi salkuista sijoittaa teknologiaosakkeisiin. Salkku on sijoittanut Microsoftin osakkeeseen.

Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkku

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITNew call-to-actionetoro

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy