Uraanin hinta nousussa – miten sijoittaa uraaniin?

Ydinvoimaloiden rakentaminen maailmalla kiihtyy. Miten sijoittaa uraaniin ja mitkä ovat suurimmat uraania tuottavat yhtiöt? Lue analyysi!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Ydinvoimaloiden rakentaminen maailmalla kiihtyy. Miten sijoittaa uraaniin ja mitkä ovat suurimmat uraania tuottavat yhtiöt? Lue analyysi!

Euroopan energiakriisi nosti ydinvoiman suosiota

Ydinvoima on hiilidioksidipäästöillä mitattuna yksi puhtaimmista sähkön tuotantomuodoista. Euroopan pyristellessä eroon Venäjän kaasu- ja öljyriippuvuudesta, on ydinvoima jälleen palannut keskusteluihin. Ydinvoimaloiden rakennus on hiipunut erityisesti Euroopassa.

Olkiluoto 3 on ensimmäinen EU:n alueella valmistunut ydinvoimala 30 vuoteen. Useat Länsi-Euroopan maat alkoivat ajaa ydinvoimaloitaan alas, erityisesti Japanin Fukushimassa tapahtuneen onnettomuuden jälkeen, mutta nyt uusia voimaloita on jälleen suunnitteilla. Kehittyvät maat, kuten Kiina ja Intia, rakentavat myös lisää ydinvoimaa kiihtyvään tahtiin.

Uraaniyhtiöihin sijoittaminen voi olla nyt järkevää, erityisesti pitkän tähtäimen salkkuun.

Uraanimarkkinat ovat kiihtymässä

Uraani ja ydinvoima elävät uuden buumin alkuvaihetta. Uraani on tällä hetkellä alihinnoiteltu suhteessa tulevaisuuden näkymään. Toimivia ydinvoimaloita on tällä hetkellä maailmassa yli 440 kappaletta. Yli 50 reaktoria on rakenteilla ja 100 uutta reaktoria suunnitteilla 17 eri maassa. Näiden lisäksi yli 320 reaktorihanketta on esittelyvaiheessa 31 eri maassa. Vanhoja ydinvoimaloita ei myöskään suljeta samaan tahtiin kuin uusia rakennetaan, joten suurin osa uusista ydinvoimalaprojekteista on lisätuotantoa.

Uraanin kysyntä voi olla yli 200 miljoonaa paunaa vuonna 2040

Mikäli edes osa arvioiduista projekteista toteutuu, on uraanista jopa pulaa tulevaisuudessa. Uraaniin sijoittaessa on hyvä huomioida erittäin pitkä aikajänne, sillä ydinvoimaloiden rakentaminen ja lupaprosessit ovat hitaita, kuten suomalaiset hyvin tietävät yli 13 vuotta viivästyneestä Olkiluoto 3 -projektista. Myös uraanikaivosten käynnistäminen on hidasta ja vie helposti vuosia. Varsinkin jos kyse on täysin uuden kaivoksen rakentamisesta, eikä vain väliaikaisesti suljetun kaivoksen uudelleen avaamisesta.

Uraani on pitkään ollut hyljeksitty sijoituskohde. Analyytikot eivätkä sijoittajat ole olleet siitä viime vuosina kovin kiinnostuneita. Yksi uraanisijoittamiseen eniten perehtyneistä henkilöistä Suomessa on Mikko Leivo, joka avaa hyvin uraanimarkkinoiden toimivuutta ja näkymiä alkuvuodesta 2022 julkaistussa Rahapodin jaksossa, sekä syyskuussa 2023 julkaistussa Traders ’Clubissa.

Leivo näkee että uraanin hinta voi olla jopa 150 dollarissa paunalta muutaman vuoden sisään. Tämä tarkoittaisi jopa 250 prosentin nousua nykyhintaan verrattuna.

Pienemmät ydinvoimalat nopeuttavat rakentamista

Jo olemassa olevien hankkeiden lisäksi ydinvoimaloiden rakentamisen ennakoidaan kiihtyvän, kun Eurooppa pyrkii löytämään hiilineutraaleja ja vakaita energiamuotoja Venäjältä ostetun kaasun tilalle. Uusi trendi ydinvoimalamarkkinoilla ovat miniydinvoimalat, jotka ovat tehtailla sarjatuotettuja yksiköitä. Jotkin pienemmät ydinvoimalat voidaan kuljettaa suoraan osina tehtaalta paikalle, jolloin hinta olisi suhteessa edullisempi ja prosessiltaan turvallisempi sekä tehokkaampi kuin yksittäisissä isoissa projekteissa. Vastaavia ongelmia ja viivästyksiä ei miniydinvoimaloiden suhteen pitäisi tulla niin paljon kuin esimerkiksi Olkiluoto 3:n tyyppisissä megahankkeissa.

Miniydinvoimaloita rakentavat muun muassa yhdysvaltalainen Westinghouse Electric Corporation ja brittiläinen Rolls Royce*. Rolls Roycen SMR -voimalan (Small Modular Reactor) suunnittelu alkoi jo vuonna 2015 ja se eteni brittiviranomaisten arviointiprosessiin huhtikuussa 2022. Arviointiprosessi kestää noin neljä vuotta, mutta Rolls Royce on aloittanut jo SMR-voimala tehtaiden alueiden kartoittamisen ja suunnitelun.

Miniydinvoimalat eivät ole uusi keksintö, vaan niitä on käytetty jo vuosikymmeniä esimerkiksi ydinsukellusveneissä ja lentotukialuksissa, mutta siviilipuolella niitä ei ole juurikaan sovellettu sähköntuotantoon.

Uraanin kulutus reaktoreissa vuodessa. Lähde: Nuclear Agency Uranium 2020

Uraani on pieni osa maailman energiatuotannosta

Uraanin kulutus laski viime vuonna johtuen Ranskan ydinvoimaloiden huoltoseisokeista. Tuuli- ja auringoenergian osuudet nousivat suhteellisesti voimakkaimmin, mutta fossiilisten polttoaineiden osuus on edelleen massiivinen. Monet pitävät epätodennäköisenä, että ilmastotavoitteisiin päästään mikäli ydvinvoiman osuutta energiantuotannosta ei lisätä merkittävästi .

Maailman energiapaletti

Maailman energiatuotanto vuonna 2022. Kuva: Visual Capitalist.

Uraanin hinta noussut vuonna 2023

Uraanin Spot hinta on noussut vuoden alusta noin 11 prosenttia, joka on samalla nostanut myös uraaniyhtiöiden kursseja. Uraani maksoi joulukuun 2022 lopussa 39,18 dollaria paunalta ja viimeisin hinta elokuun 2023 lopussa oli lähes 60 dollaria paunalta. Uraani hinta on yli tuplaantunut vuoden 2020 alusta jolloin hinta oli noin 25 dollaria paunalta.

Uraanin hinta nousuun kesällä

Uraanin hinta nousi kesällä voimakkaasti johtuen osittain Nigerin vallankaapuksesta. Nigerin uraani on tärkeää erityisesti Ranskalle, joka tuottaa parhaimpina vuosina jopa 70 prosenttia kaikesta sähköstä ydinvoimalla. Ranskan valtion 90 prosenttisesti omistama yhtiö Nigerissä tuotti Ranskalle vuonna 2022 noin 20 prosenttia sen tarvitsemasta uraanista. Niger on Ranskan entinen siirtomaa ja heinäkuussa vallankaapannut sotilasjuntta on hyvin Ranska vastainen.

Uraania ei voi ostaa avoimilta markkinoilta

Uraani on myös siitä erilainen raaka-aine, ettei sitä voi ostaa avoimilta markkinoilta, kuten vaikkapa kuparia, kultaa tai nikkeliä. Ostajat ja myyjät neuvottelevat hinnasta suoraan keskenään ja tästä muodostuu uraanin Spot-hinta. Uraanin hintaa seuraavia tuotteita on toki olemassa, mutta hinta muodostuu yksityisten neuvottelujen kautta.

Uraaniyhtiöt tekevät kauppaa myös keskenään. Esimerkiksi kanadalainen Cameco sulki yhden maailman suurimmista uraanikaivoksista, sillä tuotanto oli kalliimpaa kuin markkinahinta. Sopimukset ydinvoimaloiden kanssa ovat usein pitkiä uraanin toimituksien osalta, joten toimittaakseen uraanin, josta oli sovittu kiinteä hinta, Cameco osti sitä muilta toimijoilta halvemmalla kuin olisi pystynyt itse kaivoksestaan tuottamaan.

Uraani-ETF:t

Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun kautta löytyy hakusanalla ”Uranium” yleisimmät uraaniin sijoittavat ETF:t, jotka ovat Global X Uranium ETF ja Sportt Uranium Miners ETF, joista molemmista on valittavana sekä tuotto- että kasvuosuudet. Global X Uranium löytyy myös eToron valikoimasta, mutta valitettavasti se on CFD-muodossa eli hinnanerosopimuksena, jolloin mahdollisia tappiota ei voi vähentää yksityissijoittajien verotuksessa. ETF:t löytyvät kuitenkin useiden suomalaisten välittäjien, kuten Nordnetin valikoimista. Global X Uraniumin ETF:ssä (URNU.DE) yli 23 prosentin paino on kanadalaisessa Camecossa.

Uraani ETF:t Sijoittaja.fi:ssä

Uraani ETF:t. Kuva: Sijoittaja.fi ETF-työkalu

Uraanin hintakehitys edeltävän 35 vuoden aikana

Uraanin Spot-hinta oli korkeimmillaan kesäkuussa 2007, mutta on laskenut siitä tasaisesti, kunnes vuoden 2020 paikkeilla nähtiin käänne. Vuonna 2007 tarjontaa oli hyvin niukasti suhteessa kysyntään, mikä aiheutti kaikkien aikojen hintapiikin markkinoilla. Vuonna 2011 sattunut Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus taas ajoi uraanin pitkään karhumarkkinaan ja Euroopassa useampi maa, kuten Saksa, ilmoitti luopuvansa ydinvoimasta ja sulkevansa reaktorinsa nopeutetulla aikataululla. Viimeisen parin vuoden aikana uraanin hinta on kuitenkin kääntynyt taas nousuun.

Uraanin hintakehitys

Kuva: Cameco

Uraanin tuotanto maittain

Tiheät uraaniesiintymät ovat kohtalaisen keskittyneitä, vaikka uraania esiintyy pieniä määriä lähes kaikkialla. Esiintymät ja määrät ovat kuitenkin niin harvassa, että louhiminen on harvoin taloudellisesti kannattavaa. Suurimpia uraanin tuottajamaita ovat Kazakstan, Namibia ja Kanada.

Kuva: Word population review

Uraaniyhtiöt

Täysin uraaniin keskittyviä yhtiöitä on maailmassa muutamia, mutta useille isoille kaivosjäteille uraani tulee sivutuotteena. Tällaisia ovat muun muassa Terrafamen kaivos Sotkamossa, sekä kansainvälinen kaivosjätti BHP Billiton*. Terrafame sai luvan uraanin talteenottoon vuoden 2020 alussa ja Suomesta onkin tulossa Ukrainan lisäksi Euroopan toinen uraanin tuottaja. Määrät jäävät silti hyvin pieneksi maailmalaajuisella tasolla mitattuna.

Sotkamon kaivos tuottaisi noin 200 tonnia uraania vuodessa, joka tekisi Suomesta maailman 12 suurimman uraanin tuottajan heti Etelä-Afrikan jälkeen 2021 tuotantolukemilla mitattuna.

Uraanintuotanto maittain vuonna 2021

Kuva: Yle, Ville Kinnunen

Maailman suurin uraania tuottava yhtiö on kazakstanilainen Kazatomprom, joka tuottaa yli 40 prosenttia maailman uraanista. Kazatomprom on listattu Lontoon ja Astanan pörsseihin, mutta sitä ei silti välttämättä löydy perinteisempien välittäjien valikoimista.

Kanada

Suurimmat kanadalaiset yhtiöt ovat rinnakkaislistattuina Toronton ja New Yorkin pörsseihin, joten ne löytyvät lähes kaikkien välittäjien valikoimasta. Monet näistä tosin ovat markkina-arvoltaan kohtalaisen pieniä yhtiöitä, kuten NexGen Energy, Uranium Energy ja Energy Fuels. Yhtiöt ovat myös korkealle arvostettuja, mutta odotukset tuloskasvusta perustuvatkin yhtiöiden omistamien valtauksien ja kaivosten arvonnousuun uraanin hinnan noustessa. Uranium Energyn markkina-arvo on noin 2 miljardia, Energy Fuels 1,3 miljardia ja NexGen Energy 4 miljardia Yhdysvaltojen dollaria.

Cameco

Cameco* on maailman toiseksi suurin uraanin tuottaja. Se on keskittynyt pääasiassa uraaniin, toisin kuin esimerkiksi BHP Billiton*, jonka liiketoiminnasta vain hyvin pieni osa muodostuu uraanin louhinnasta ja jalostuksesta, vaikka uraanin tuotantovolyymiltään BHP Billiton on suuri yhtiö suhteessa pieniin uraanin tuottajiin.

Cameco on myös 17,2 miljardin markkina-arvollaan ja liiketoimintansa laajuudeltaan suurin uraanin tuottaja, suhteessa edellä mainittuihin. Cameco on perustettu vuonna 1988 ja on kohtalaisen iäkäs, verrattuna muihin edellä mainittuihin pienempiin yhtiöihin, jotka kaikki ovat alle 20 vuotta vanhoja.

Cameco omistaa kaivoksia Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Kazakstanissa, sekä jalostuslaitoksia Kanadassa. Cameco omistaa 70 prosenttisesti Kanadan Athabasca Basinissa sijaitsevan McArthur Riverin, joka on maailman suurimman uraanikaivos. Kaivos oli suljettuna useita vuosia Uraanin alhaisen hinnan vuoksi, mutta vuoden 2022 helmikuussa Cameco ilmoitti aloittavansa tuotannon uudestaan McArthur Rivesrissä.

Camecon avainluvut ja kurssi

Avainluvuilla mitattuna Cameco näyttää korkeasti arvostetulta 240 P/E:llä ja 0,16 osakekohtaisella tuloksella, mutta kuten muissakin uraaniyhtiöissä, Camecon hintaan on jo osiltaan leivottu sisään odotus uraanin hinnannoususta. Cameco on silti niukasti voitollinen yhtiö, kun taas NexGen ja Energy Fuels ovat tappiollisia.

Camecon kurssi on kehittynyt tämän vuoden aikana erinomaisesti, nousten reilut 74 prosenttia vuoden alusta. Vuoden aikana nousua on tullut reilut 40 prosenttia ja viiden vuoden aikana 302 prosenttia. Osinkoprosentti on Camecolla vielä toistaiseksi hyvin pieni, vain 0,23.

Camecon osakekurssi ja avainluvut

Kuva: eToro, Cameco.

Analyytikoiden näkemykset

Kurssinousuista huolimatta, analyytikoiden konsensussuositus Camecolle on selkeä: osta. Camecoa seuraa 10 analyytikkoa, joista 7 kehottaa ostamaan, yksi ylipainottamaan ja kaksi pitämään osakkeen. Mediaanitavoitehinta on 41,42 dollaria osakkeelta seuraavan 12 kuukauden jaksolle, mikä on noin 4 prosenttia korkeampi kuin keskiviikon 20.9. päätöskurssi. Korkein tavoitehinta on 48,89 dollaria.

Cameco löytyy myös eToron valikoimasta aitona osakkeena, josta sitä voi ostaa nollakuluilla. Erityisesti kansainvälisten yhtiöiden ostaminen perinteisten välittäjien kautta on Suomessa kallista.

Cameco eTorossa* Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees.

Uraanisijoittaminen ei sovi kaikille

Uraaniyhtiöiden ei kannata olla aloittelevan sijoittajan ensimmäisiä sijoituksia, sillä markkina on todella volatiili ja sijoittajan pitää olla henkisesti valmis myös siihen, että salkku voi olla nopeasti pakkasella rajujen arvonmuutosten seurauksena. Tavallisen sijoittajan ei kannata myöskään laittaa uraaniin valtavan suurta painoa, mutta se voi olla hyvä keino hajauttaa riskiä ja hakea samalla pitkän aikavälin arvonnousua. Jos katsoo esimerkiksi Camecon yhden vuoden kurssikehitystä, ei se korreloi minkään yleisimmän indeksin, kuten S&P 500 tai MSCI Worldin kanssa, vaan osakkeen kurssikehitys on kiinni lähes pelkästään uraanin hinnan kehityksestä.

Sijoita kansainvälisiin yhtiöihin ilman välityspalkkiota

Tässä artikkelissa esiintyvistä pörssiyhtiöistä Cameco, Rolls Royce ja BHP Billiton löytyvät eTorosta, josta niitä voi ostaa aitoina osakkeina ilman välityspalkkioita. Perinteiset pankit ja välittäjät perivät erityisesti ulkomaalaisista osakkeista korkeat välityspalkkiot, joten eToro sopii hyvin kansainvälisen hajautuksen työkaluksi. eTorossa voit ostaa myös osakkeiden osia eli voit hajauttaa vaikka 1000 euron sijoituksen 10 eri yhtiöön, ostaen jokaista 100 euron edestä.

Parhaat edut eToroon rekisteröitymällä Sijoittaja.fi:n kautta. ⬇

Rekisteröidy eToroon* eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Kansainvälinen sijoittaminen – tilaa blogit!

Tilaan kansainväliseen sijoittamiseen liittyvät blogikirjoitukset sähköpostiisi heti niiden ilmestyttyä.

(*) Affiliate-linkki. Linkin kautta siirtyminen sivustolle ei aiheuta kuluja käyttäjälle. Tehdyistä tilauksista sivusto voi saada rahallisen korvauksen.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran lokakuussa 2022 ja päivitetty syyskuussa 2023.

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin
WIMAO
Sijoittajan valinnat