startup lions

USA:n inflaatio ennusteita korkeammalla – osakkeet laskuun

Kurssit laskuun Yhdysvalloissa taustalla inflaatio

Yhdysvaltojen elokuun inflaatiolukemat olivat 8,3 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Pörssissä nähtiin voimakas reaktio lukujen ylittäessä ennusteet.

Julkaistu: 13.09.2022 Kirjoittaja:

FED inflaatio korot markkinaympäristö

Elokuun inflaatio odotettua korkeampi

Yhdysvaltojen inflaatiolukuja on jälleen odotettu toivoen merkkejä inflaation hiipumisesta. Elokuun lukema oli 8,3 prosenttia. Inflaatio laski toista kuukautta putkeen Yhdysvalloissa, mutta lukemat olivat ekonomistien ennusteita korkeammalla, kun ennuste oli 8,1 prosenttia. Inflaatiota laski polttoaineiden hinnan jatkunut lasku, mutta muiden hyödykkeiden ja palveluiden hinnoissa nähtiin edelleen kasvua. Esimerkiksi ruuan hinnat nousivat 11,4 prosenttia vuodentakaisesta. Kuukausitasolla inflaatio nousi 0,1 prosenttia, kun sen odotettiin laskevan 0,1 prosenttia.

Yhdysvaltojen ydininflaatio, joka kuvaa inflaatiota pois lukien ruuan ja energian hinnanmuutokset, oli elokuussa 6,3 prosenttia, joka oli sekä edellistä kuukautta korkeampi (5,9 %) että ennusteita korkeampi (6,1 %).

Yhdysvaltojen inflaatiokehitys. Lähde: Trading Economics

Osakkeet laskuun

Odotettua korkeammat inflaatiolukemat saivat pörssissä aikaan selvän reaktion. S&P 500 -indeksin futuurit laskivat inflaatiolukujen julkaisun jälkeen noin 3,0 prosenttia ja Nasdaq 100 -indeksin futuurit olivat noin 3,7 prosenttia pakkasella. Myös Helsingin pörssin yleisindeksi kääntyi alamäkeen, ollen noin 1,5 prosentin laskussa inflaatiolukujen julkaisun jälkeen.

Yhdysvaltojen kymmenvuotisten lainojen korot olivat inflaatiolukujen julkaisun jälkeen nousussa ollen noin 3,451 prosentissa. Myös euro heikkeni suhteessa dollariin.

S&P 500 ja Nasdaq 100 -indeksin futuureissa nähtiin voimakas reaktio. Lähde: TradingView

Fedin odotetaan jatkavat kireää rahapolitiikkaa

Inflaatio on ollut tärkein yksittäinen tekijä osakemarkkinoiden laskuun. USA:n keskuspankki Fed on taistellut inflaatiota vastaan nostamalla ohjauskorkoa rajusti. Fed on tehnyt neljä koronnostoa pandemian jälkeen ja ohjauskorko on nyt tasolla 2,25–2,50 prosenttia. Vaikka kokonaisinflaatio hieman laski edelliskuusta, ovat luvut edelleen korkealla ja ydininflaatio nousussa. Fedin pääjohtaja Jerome Powell on kertonut, ettei Fed aio lopettaa kiristävää rahapolitiikkaa korkean inflaation ympäristössä, vaikka inflaatioluvuissa nähtäisiinkin laskun merkkejä. Markkinat odottavatkin Fedin nostavan jälleen ohjauskorkoa 0,75 prosenttiyksikköä syyskuun kokouksessa.

Markkinat olivat jo ehtineet tuudittautua ajatukseen nopeista koronnostoista, jotka laskisivat inflaatiota ja jo vuonna 2023 ohjauskorkoja päästäisiin laskemaan. Nyt kuitenkin on odotettavaa, että kiristävä rahapolitiikka jatkuu vielä vuonna 2023, kunnes inflaatio todella alkaa saavuttamaan pitkän aikavälin tavoitteen kahden prosentin tuntumasta. Markkinat pelkäävätkin Fedin tappavan talouskasvun liian aggressiivisella politiikalla.

Koronnostoilla pyritään saamaan inflaatiotahtia hidastumaan, mikä sinällään on hyvä myös yrityksille. Kuitenkin talouden hidastuminen ja ajautuminen taantumaan sen sijaan ovat huonoja uutisia osakkeille, sillä taantumassa yritysten tulokset ottavat osumaa kuluttajien heikentyneen ostovoiman johdosta ja työttömyyden lisääntyessä. Useat analyytikot odottavat osakemarkkinan vielä laskevan tai käyvän jopa kesäkuun pohjia alempana. Viime päivinä pörssissä on jälleen nähty varovaista nousua ennen inflaatiolukujen julkaisua, mutta odotamme markkinan jatkuvan edelleen volatiilina tulevaa talvea kohti mentäessä, mikä tulee myös tarkoittamaan laskujaksoja osakemarkkinoilla.estateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


Seurannassa markkinatilanne ja markkinaympäristö 6.10.2022 09:57 | Timo Heikkilä
Muhiiko Euroopassa uusi pankkikriisi?

Sijoittaja.fi:n katsaus IPO:ihin 5.10.2022 08:59 | Timo Heikkilä
Muutoksia Strategiamestari-mallisalkussa


Image


startup lions
Estateguru

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy