Kullasta turvaa? Analyysissa iSharesin kullantuottajien ETF

Kulta kasvattaa arvoaan ja suosiotaan, kun pörssissä rytisee. Kultaan voi sijoittaa myös ETF:ien kautta. iShares Gold Producers ETF löytyy eurooppalaisena niin sanottuna aitona ETF:nä myös eToron valikoimasta.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kulta kasvattaa arvoaan ja suosiotaan, kun pörssissä rytisee. Kultaan voi sijoittaa myös ETF:ien kautta. iShares Gold Producers ETF löytyy eurooppalaisena niin sanottuna aitona ETF:nä myös eToron valikoimasta.

Markkinat ovat olleet erittäin turbulentit viime vuosina ja vuoden alusta kurssit ovat tulleet rytisten alas. Inflaation jyllätessä ennätyslukemissa monet ovat hakeneet turvaa kullasta, joka on maailman vanhimpia sijoituskohteita.

Fyysisen kullan ostaminen on kallista siitä aiheutuvien kulujen vuoksi, joten erilaiset sijoitusinstrumentit ovat nousseet suosituiksi vaihtoehdoiksi. Kullantuottajiin ja suoraan fyysiseen kultaan sijoittaminen ei toki ole täysin sama asia, vaikka korrelaatio on usein vahva kullanhinnan ja kaivosyhtiöiden kurssien välillä.

Kulta on myös erinomainen arvonsäilyttäjä markkinoiden tullessa alas. iShares Gold Producers ETF löytyy myös Sijoittaja.fi:n ETF-työkalusta.

Tuotto- vai kasvuosuus

ETF:issä ja rahastoissa on saatavana usein kahta eri osuutta, tuottoa ja kasvua. Tuotto-osuus -ETF:t maksavat yhtiöiden osingot ulos, ja kasvuosuudet puolestaan sijoittavat osingon uudestaan ostamalla yhtiöiden osakkeita. Verotuksellisesti kasvuosuus on tehokkaampi, sillä veroa ei makseta välissä.

iShares Gold Producers UCITS ETF on kasvuosuus-ETF eli osinko uudelleensijoitetaan ETF:n osakkeisiin.

Kulut

ETF:n juoksevat vuotuiset kulut ovat kohtuulliset: 0,55 % vuodessa, joka on hyvin tyypillinen kulu ETF:ille.

iShares Gold Producers ETF

iShares Gold Producers sisältö ja tuotto

Vuoden alusta ETF on laskenut maltilliset 7,9 % ja kullan hinta on tullut alas 5,34 %. ETF on edeltävän kolmen vuoden aikana noussut 17,5 % ja viiden vuoden aikana 45 %.

ETF:n viisi suurinta yhtiötä

 1. Franco-Nevada Corporation (noin 11 %)
 2. Newmont (10,54 %)
 3. Agnico Eagle Mines Ltd (10,13 %)
 4. Barrick Gold Corp (9,86 %)
 5. Wheaton Precious Metals Crop (7,82 %)

On myös hyvä huomioida, etteivät kaikki yhtiöt ole tekemisissä ainoastaan kullan kanssa. Esimerkiksi Franco-Nevada Corporationin salkussa kulta on suurin sijoitus 58 prosentin osuudella, mutta ei ainoa. Yhtiö on keskittynyt myös kullantuotantoon, maanomistukseen ja etsimiseen, mutta ei itse kaivostoimintaan. Newmont taas omistaa lisäksi kultakaivoksia, kuten myös Agnico Eagle Mines ja maailman toiseksi suurin kullantuottaja Barrick Gold. Agnico Eagle Mines omistaa Kanadan laajimmat kultavarannot, sekä toimii myös Suomessa omistaen Kittilän Suurikuusikossa sijaitsevan Euroopan suurimman kultakaivoksen.

Maantieteellinen jakauma

Kanada on yksi maailman mineraalirikkaimmista maista, joten sen paino on ylivoimaisesti suurin. Kanadalaisten firmojen osuus on 53,81 %, USA:n on noin 15,6 %, Australian noin 14,4 %, Afrikan 8,7 % ja Aasian noin 4,5 %. Venäjänriskiä salkussa ei maantieteellisesti siis ole.

Mistä ostaa ETF:ää?

ETF löytyy usean suomalaisen pankin ja välittäjän valikoimasta, mukaan lukien Nordnetin. Suurin haaste tai syy olla esimerkiksi kuukausisäästämättä ETF:ään on sen kulut. Perinteiset palveluntarjoajat veloittavat jopa 15 euron osto- ja myyntipalkkion, joten esimerkiksi sadan euron kuukausisäästön hinta olisi rapsakat 15 %.

iShares Gold Producers kuuluu eToron aitojen, eli Eurooppa-listattujen ETF:ien valikoimaan, joten voit ostaa ETF:ää eTorosta ilman välityspalkkioita. Ainoa palkkio, jonka maksat, mikäli olet tehnyt tai teet tilin Sijoittaja.fi:n kautta, on ETF:n vuotuinen 0,55 % hallinnointipalkkio.

Mikäli et halua sijoittaa tähän ETF:n, mutta kiinnostuit sijoittamisesta suoraan kullantuottajiin, voit ostaa myös tämän ETF:n suurimpia yhtiöitä suoraan eTorosta ilman välityspalkkioita. eTorosta löytyy yli 20 aitoa ETFää, jotka listasimme tähän artikkeliin.

Tutustu iShares Gold Producers ETF:ään eTorossa*

Copy Trading ei ole sijoitusneuvontaa. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Pääomasi on vaarassa.
Aiempi kehitys ei ole tae tulevista tuotoista. Pääomasi on vaarassa. Muita kuluja sovelletaan. Lisätietoja etoro.com/trading/fees
51 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.

Avaa tili eToroon ja saat Sijoittaja.fi:n neuvottelemat edut käyttöösi

REKISTERÖIDY ETOROON*

eToro on useita eri omaisuuseriä tukeva alusta, jonka kautta voit sijoittaa osakkeisiin, sekä käydä kauppaa hinnanerosopimuksilla.  Hinnanerosopimukset (CFD) ovat monimutkaisia sijoitusvälineitä, joihin liittyy suuri pääoman nopean menetyksen riski velkavivun käytöstä johtuen. 78 % yksityissijoittajien tileistä menettää rahaa käydessään kauppaa hinnanerosopimuksilla tätä palveluntarjoajaa käyttäen. Sinun on syytä harkita, ymmärrätkö hinnanerosopimusten toimintaperiaatteen ja onko sinulla varaa asettaa pääomasi alttiiksi huomattavalle riskille.  Aiempi kehitys ei ole osoitus tulevasta. Esitetty kaupankäyntihistoria on alle viisi täyttä vuotta, eikä se välttämättä riitä sijoituspäätöksen perusteeksi  Copy trading on salkunhoitopalvelu, jonka tarjoaa eToro (Europe) Ltd., joka on Cyprus Securities and Exchange Commissionin valtuuttama ja sääntelemä.  eToro USA LLC ei tarjoa CFD:tä eikä esitä mitään vastuuta tämän julkaisun sisällön tarkkuudesta tai täydellisyydestä. eToro USA LLC on laatinut kumppanimme käyttämällä julkisesti saatavilla olevia ei-yhteisökohtaisia tietoja eTorosta.

Sinua voisi kiinnostaa
Suomalaiset laatuyhtiöt sijoituskohteena
Parhaat laatuosakkeet Suomesta
Wimaon osakeanti – uniikilla teknologialla ratkaisu muovin kierrätykseen
Sijoitusmahdollisuuksia kvanttilaskennassa
WIMAO
Sijoittajan valinnat