Northcrypto

Suomessa lähes puolet osakkeista karhumarkkinassa

karhumarkkinassa

Kansainvälisistä osakkeista 20 % on karhumarkkinassa. Suomessa peräti 45,3 % on laskenut yli 20 %. Mitkä osakkeet ovat laskeneet eniten ja miksi?

Julkaistu: 15.12.2021 Kirjoittaja:

markkinaympäristö osakkeet sijoitusideat sijoitusteemat2022

Indeksit lähes huipuissa – yksittäiset osakkeet alamaissa

USA:n S&P 500 -indeksistä 83 % osakkeista on alle 20 %:n päässä 52 viikon kurssihuipuista. Kääntäen tämä tarkoittaa, että 17 % osakkeista on karhumarkkinassa eli yli 20 %:n päässä kurssihuipuista.

Sitä vastoin S&P 500 -indeksi on lähellä kaikkien aikojen huippulukemia.

Euroopassa karhumarkkinassa on 23 % osakkeista. Myös Euroopassa STOXX Europe 600 -indeksi on lähellä kaikkien aikojen huippulukemia.

Mitkä osakkeet ovat laskeneet eniten?

Tutkimme suomalaisten osakkeiden Osaketyökalulla ja kansainvälisten osakkeiden Osaketyökalulla, mitkä osakkeet ovat laskeneet eniten. Suomessa peräti 45,3 % osakkeista on laskenut yli 20 % 52 viikon huipputasoista. Kansainvälisistä osakkeista lukema on 20 %.

Suomessa eniten laskeneiden osakkeiden listan kärjessä on käänneyhtiö Lehto Group, joka on laskenut 66,9 % 52 viikon huippulukemista. Yhtiön vuosi 2021 alkoi positiivisesti, mutta tämän jälkeen seurasi jälleen tulosvaroituksia, jotka kadottivat sijoittajien luottamuksen rippeet. Osakkeen markkina-arvo on vain 66 miljoonaa euroa, mikä kertoo sijoittajien täydellisestä epäuskosta yhtiöön. Seuraavaksi eniten on laskenut Boreo 51,3 %. Yhdistyminen Sievi Groupin kanssa raukesi yhtiökokouksessa, mikä on laskenut kurssia.

Seuraavaksi eniten ovat laskeneet kasvuosakkeet Optomed, Admicom, Enersense ja Leaddesk. Vuoden 2021 toinen vuosipuolisko ei ole ollut suosiollinen kasvuosakkeille. Markkina on alkanut hinnoitella korkojen nousua, mikä laskee hyväksyttäviä arvostustasoja. Lisäksi useilla kasvuosakkeilla on ollut vaikea päästä vuoden 2020 kasvulukuihin ja kannattavuuksiin, mikä on sysännyt osakkeet karhumarkkinaan. Kasvuosakkeista sijoittajan kannattaa poimia sellaisia yhtiöitä, joiden pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat edelleen hyvä. Nyt monet kasvuosakkeet ovat alelaarissa – ainakin verrattuna 52 viikon huipputasoihin.

Kansainvälisten osakkeiden listalla on S&P 500, STOXX 600 ja Nasdaq 100 -indeksien yhtiöt sekä poimintoja muista kansainvälisistä tärkeistä osakkeista. Piensijoittajien suosikkiosakkeet Gamestop ja AMC ovat laskeneet noin 60 % molemmat vuoden 2021 huipputasoista. Osakkeet ovat siten syvällä karhumarkkinassa, vaikka tuotot vuoden alusta ovat edelleen hyvällä tasolla. Hämmentävän paljon ovat laskeneet myös vanhan liiton maksu-TV-palvelut ViacomCBS ja Discovery. Molemmat osakkeet ovat laskeneet yli 70 % 52 viikon huipuista, vaikka yhtiöillä on myös suoratoistopalvelustrategia. Myös kiinalaiset internetosakkeet löytyvät eniten laskeneiden osakkeiden listalta: Baidu -59,3 % ja Alibaba -55,4 %.

Listalla on myös korona-ajan suosikkeja, kuten Pinterest -59,9 %, Zoom -59,1 %, Docusign -55,6 % ja Just Eat Takeaway -53,3 %. Näiden joukosta voi löytyä vuoden 2022 kovia nousijoita, mutta sijoittajan pitää odottaa rauhassa kurssikäännettä, ettei tartu putoavaan puukkoon.

Eniten laskeneiden osakkeiden -listat

Jäsenosiossa listat eniten laskeneista osakkeista Suomesta ja maailmalta. Listoilta löytyy useita potentiaalisia ostokohteita, mutta sijoittajan kannattaa olla varovainen ostojen ajoituksissa.

Lue koko artikkeli —

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSISINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITImage


New call-to-action

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy