Virtuaaliset kiinteistömarkkinat vauhdikkaassa kasvussa

Lapset ja nuoret kuluttavat aikaa ja rahaa virtuaalisissa maailmoissa. Tämä on avannut uuden omaisuusluokan: virtuaaliset kiinteistömarkkinat. Niissä on samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia reaalimaailman kiinteistömarkkinoihin nähden.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Lapset ja nuoret kuluttavat aikaa ja rahaa virtuaalisissa maailmoissa. Tämä on avannut uuden omaisuusluokan: virtuaaliset kiinteistömarkkinat. Niissä on samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia reaalimaailman kiinteistömarkkinoihin nähden.

Virtuaalimaailmat

Kuluttaminen on siirtymässä reaalimaailmasta virtuaalimaailmoihin. Etenkin lapsilla ja nuorilla pelimaailmoissa ja muissa virtuaalimaailmoissa tehtävien ostosten tekeminen on arkipäivää ja jo merkittävä osa heidän kuluttamisesta. Lapset arvottavat virtuaaliset koristeet, vaatteet ja skinit yhtä korkealle kuin materian (lelut yms.).

Virtuaalimaailmat avaavatkin uusia markkinoita, jotka alkavat pian kiinnostaa myös sijoittajia. Virtuaalimaailmoissa voi nimittäin ostaa tontteja, asuntoja ja kiinteistöjä. Näitä voi ostaa arvonnousumielessä tai hyödyntää omien tuotteiden ja palveluiden myyntiin ja markkinointiin. Usein transaktiot tapahtuvat kryptovaluutoilla ja omistajuuden todentaminen pohjautuu lohkoketjuteknologiaan.

Miten virtuaalimaailman sijoitukset tuottavat?

  • Virtuaali ’asuntojen’/tonttien arvo nousee
  • Mainostulot
  • Koodari, joka osaa muokata virtuaalimaailmaa, voi luoda tontilleen kasinoita, kauppoja, museoita ja saada vuokra-, mainos-, uhkapeli- ja vierailutuloja

Decentraland on yksi vanhimmista virtuaalimaailmoista

Decentraland on virtuaalimaailma, jonka omistavat sen käyttäjät. Decentralandissa käyttäjät voivat ostaa maata, asuntoja ja muita virtuaalihyödykkeitä sekä käydä niillä kauppaa. Vuonna 2019 tontti Decentralandissa maksoi 500 dollaria, nyt 7800 dollaria. Sandbox on toinen virtuaalimaailma, jossa myös tonttien hinnat ovat moninkertaistuneet. Muita kryptopohjaisia virtuaalimaailmoja ovat Sominium Space, Cryptovoxels ja Axie Infinity. Decentraland on näistä kehittynein.

Virtuaaliasuntomarkkinoilla maata voi ostaa suoraan pelinluojalta tai toissijaisilla markkinoilta toiselta pelaajalta, joka haluaa myydä oman tonttinsa pois.

Virtuaalimaailmassa kiinteistörekisteri on toteutettu lohkoketjuteknologialla

Virtuaalimaailman kehittäjät julkaisevat dokumentin, jossa mainitsevat tarkan luvun, kuinka monta tonttia virtuaalimaailmaan luodaan, miten niitä kehitetään, miten niitä voidaan ostaa ja kenelle niitä myydään.

Lohkoketjussa ja avoimessa vertaisverkossa on nähtävissä kaikki kryptovaluutalla tehdyt transaktiot ja näin voidaan todentaa, kenen omistuksessa mikäkin tontti on ja kenen kautta henkilö on tontin ostanut. Lohkoketjuteknologialla sovitut säännöt pitävät huolen siitä, etteivät virtuaalimaailman luojat voi luoda uusia tontteja hintojen noustessa.

Sijoittaminen virtuaaliseen asuntomarkkinaan tapahtuu NFT:n kautta

NFT (nonfungible token) on lohkoketju-pohjainen varallisuusluokka. NFT on digitaaliseen pääkirjaan tallennettu datayksikkö, jota kutsutaan lohkoketjuksi, joka todistaa digitaalisen omaisuuden olevan ainutlaatuinen eikä siten vaihdettavissa. Näin NFT eroaa esimerkiksi bitcoinista, joka on luonteeltaan (fungiibeli) vaihdettava.

Vaikka NFT eivät ole yhtä likvidejä kuin osa kryptoista, niille löytyy omat markkinat, jotka puolestaan ovat läpinäkyvämmät kuin todelliset asuntomarkkinat. Omistus ja omistuksen siirtyminen talletetaan hajautetulle vertaisverkolle (kuten lohkoketjut). Tämän voidaan ajatella olevan virtuaalimaailman kiinteistörekisteri ja lainhuuto.

Virtuaalisijoittamisen riskit

Virtuaalisijoittamiseen liittyy luonnollisesti samat riskit kuin reaalimaailman sijoittamisessa.

  • Hintakehitys ei vastaa sijoittajan odotuksia.
  • Hinta voi vaihdella voimakkaasti.
  • Sijoituksen likviditeetti voi olla odotettua heikompi.
  • Arvonmääritys voi myös aiheuttaa haasteita, etenkin kokemattomalle virtuaalisijoittajalle.

Pahimmassa tapauksessa sijoittaja menettää koko sijoittamansa pääoman. Jos esimerkiksi virtuaalimaailma katoaa olemasta.

Sijoituksen arvo voi myös laskea merkittävästi. Tämä voi johtua esimerkiksi siitä, että virtuaalikiinteistön oikean hinnan arvioiminen on hankalaa. Sijoittaja voi maksaa virtuaalikiinteistöstä moninkertaisesti liian korkean hinnan ja hinnan laskiessa kokea merkittävät tappiot.

Vaikka virtuaalimaailmassa ei ole samanalaisia liikkumisrajoituksia kuin reaalimaailmassa muodostunee toisista virtuaalialueista suosituimpia kuin toisista. Tällöin näillä alueilla kiinteistöjen hinnat nousevat. Vastaavasti vähemmän kiinnostavissa paikoissa kiinteistöjen hinnat voivat laskea tai jopa menettää arvonsa. Aivan kuten reaalimaailmassa, myös virtuaalimaailmassa kiinteistöjen arvo perustuu niiden houkuttelevuuteen ja sijaintiin. Eli mitä enemmän virtuaalikäyttäjiä on kiinteistön läheisyydessä, sitä houkuttelevampi se on.

Virtuaaliset kiinteistömarkkinat ovat mielenkiintoiset ja takuulla pitkässä juoksussa kasvavat. Kuitenkin virtuaalisijoittamista harkitsevan kannattaa muistaa sijoittajan kultainen sääntö. Jos et tiedä, mihin sijoitat, älä sijoita.

Sijoittaja.fi, Juho Toratti ja Timo Heikkilä

Sinua voisi kiinnostaa
Pörssinoteerattujen sijoitustuotteiden hyödyntäminen tuloskauden aikana
Miksi ROE on huono laadun mittari?
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Sijoittajan valinnat