Britannia haki lisäaikaa Brexitille

Brexit-viikonloppu sisälsi draamaa, mutta lopputulos oli markkinaneutraali. Kaikki brexit-kortit ovat kuitenkin edelleen auki.

Julkaistu: 21.10.2019 Kirjoittaja:

BREXIT markkinaympäristö osakkeet

Lauantaina Britannian parlamentilla oli historiallinen. brexit-päivä. Parlamentin piti äänestää pääministeri Boris Johnsonin neuvottelemasta brexit-sopimuksesta.

Vaiherikkaan päivän jälkeen äänestykseen meni ehdotus, jossa haettiin kolmen kuukauden lykkäystä brexitille. Lisäajalla halutaan varmistaa, että Britannin lait ovat ajan tasalla Johnsonin neuvotteleman uuden sopimuksen kanssa.

Ehdotus sai parlamentin enemmistön kannatuksen ja pääministeri Johnson joutui lähettämään kirjeen EU:lle, jossa haki lykkäystä. Johnson ei kuitenkaan allekirjoittanut tätä kirjettä, koska on toistuvasti sanonut, ettei aio haea lykkäystä brexitille. Tämän jälkeen Johnson lähetti toisen kirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskille, jossa kertoi oman näkemyksensä, ettei brexitiä kannata lykätä.

Mitä seuraavaksi?

Kaikkien 27 EU:n jäsenmaan pitää hyväksyä lisäaika Britannialle. Jos lisäaikaa ei myönnetä EU-ero tapahtuu lokakuun viimeinen päivä. Lisäajan hyväksymistä pidetään todennäköisenä.

Mikäli lisäaikaa ei myönnetä Iso-Britannia eroaa EU:sta 31.10.2019. Ero tapahtuu joko Johsonin neuvotteleman uuden sopimuksen mukaisesti tai ns. “no deal” brexitinä. Jälkimmäistä pidetään yleisesti tuhoisana Iso-Britannialle, sillä Iso-Britannian pitää neuvotella kaikki kauppasopimukset uusiksi. Konsensusennuste on, että “no deal” brexit johtaa U.K.n lamaan vuonna 2020. Erityisesti Iso-Britannian vientiyhtiöt kärsivät.

Britanniassa on myös väläytelty uusia vaaleja ja kansanäänestystä lokakuun jälkeen. Brexit-pakassa kaikki kortit ovat siis edelleen avoimena. On mahdollista, että brexit-saaga päätyy siihen, että Iso-Britannia pysyy EU:ssa. Tämä tosin vaikuttaa tällä hetkellä epätodennäköiseltä. Todennäköisin skenaario on, että Iso-Britannia eroaa EU:sta tammikuun lopussa ja hyväksyy uuden Johnson neuvotteleman erosopimuksen.

Osakemarkkinat ovat hinnoitelleet jälkimmäisen skenaarion ja siksi viikonlopun tapahtumat eivät tule yllätyksenä markkinoille. Indeksifutuurit ja englannin punta eivät ole reagoineet uutisiin erityisen voimakkaasti.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy