Sijoittajan kuusi yleistä virhettä

SijoitusSummitin haastattelussa. Danske Bankin päästrategi Kaisa Kivipelto ja Sijoittaja.fi:n Timo Heikkilä juttelevat sijoittamisesta. Oletko sinä tehnyt näitä sijoittajan yleisimpiä virheitä?

Julkaistu: 18.09.2019 Kirjoittaja:

osakkeet sijoittaminen SijoitusSummit säästäminen

1 Ei tiedä mihin sijoittaa

Etenkin rahastojen ja sijoitustuotteiden osalta sijoittajan pitää tietää, mihin on sijoittamassa. Mihin omaisuusluokkaan rahasto sijoittaa? Ovatko sijoitukset osakkeita vai korkoja? Mikä on riski ja mikä on suositeltu sijoitusaika. Jos sijoittaja ei tiedä, mihin sijoittaa, pettyy hän yleensä sijoituksen lopputulokseen.

2 Käydään liikaa kauppaa

Tämä koskee sekä piensijoittajia että ammattisijoittajia. Liiallisesta kaupankäynnistä aiheutuu turhia kustannuksia, mutta ennen kaikkea oman sijoitusstrategian noudattaminen kärsii.

3 Ei pysytä sijoitussuunnitelmassa

Hötkyily on yksi syy, miksi sijoittajien on vaikea pysyä omassa sijoitussuunnitelmassa. Sijoittajat reagoivat päivän uutisiin ja säikähtävät kurssilaskupäiviä. Tällöin tulee poikettua sijoitussuunnitelmasta, mikä johtaa huonoihin päätöksiin.

4 Vahvistusharha

Ajatusharha on vinouma omassa ajattelussa.

Yksi yleinen ajatusharha on vahvistusharha. Tämä tarkoittaa sitä, että kun sijoittaja on tehnyt jonkun sijoituspäätöksen, hän hakee tietolähteistä vahvistusta omalle päätökselleen. Sijoittaja näkee uutisista todistusaineistoa, joka tukee hänen sijoituspäätöstä. Esimerkiksi, jos sijoittaja myy salkusta kaikki osakkeet, lukee hän uutisvirrasta tuomiopäivän julistuksia, joista hakee vahvistusta omalle päätökselleen.

Ratkaisu tähän on oma sijoitussuunnitelma, jossa sijoittaja pysyy. Lisäksi on hyvä jutella jonkun toisen kanssa suunnitelmasta. Fiksu sijoittaja haastaa omia ajatuksia jonkun toisen kanssa.

5 Ryhmäajattelu

Eli sopulikäyttäytyminen. Tässä sijoittaja toimii samalla tavalla kuin muutkin sijoittajat, mikä ei välttämättä ole omalle sijoitussuunnitelmalle se paras tapa.

6 Minää tukeva vinouma

Tässä sijoittaja ajattelee, että onnistumiset on omaa ansiota ja epäonnistumiset jonkun muuta syytä. Sijoittajan pitäisi osata katsoa peiliin ja myöntää omat virheensä. Tällöin virheistä voi oppia.

Katso video

Katso SijoitusSummitin haastattelusta Danske Bankin päästrategin Kaisa Kivipellon ja Sijoittaja.fi:n Timo Heikkilän vinkit sijoittamiseen.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy