Näin tulkitsen Sijoittaja.fi:n mallisalkkujen kuvaajia

Jokaista mallisalkkuamme on mahdollista tarkastella kuvaajiemme kautta, jolloin sijoittaja voi verrata mallisalkun tuottoa vertailuindeksiin tai tarkastella mallisalkun hajautusta ja riskejä. Opi tulkitsemaan kuvaajia ja saat enemmän irti mallisalkuistamme!

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Jokaista mallisalkkuamme on mahdollista tarkastella kuvaajiemme kautta, jolloin sijoittaja voi verrata mallisalkun tuottoa vertailuindeksiin tai tarkastella mallisalkun hajautusta ja riskejä. Opi tulkitsemaan kuvaajia ja saat enemmän irti mallisalkuistamme!

Vertailuindeksi kertoo mallisalkun todellisen menestyksen

Mallisalkun kehitys vertailurahastoon tai -indeksiin verrattuna kertoo sijoittajalle arvokasta tietoa mallisalkun menestyksestä. Vertailu kertoo, kuinka mallisalkun tuottokehitys suhteutuu vastaavaa strategiaa seuraavan vertailuindeksin kehitykseen. Tavoitteena on, että pitkällä aikavälillä mallisalkku tuottaa vertailuindeksiään tai -rahastoaan paremmin.

Usein vertailuindeksiä ei esitetä. Yksi syy voi olla, että mallisalkku tai rahasto on hävinnyt vertailuindeksilleen. Vertailuindeksin käyttö vahvistaa sijoittajan luottamusta. Sijoittaja saa tällöin aidon kuvan siitä, miten mallisalkku on historiallisesti menestynyt suhteessa ”kilpailijasalkkuun”.

Mallisalkkujemme kuvaajat

Tuottokuvaajan y-akselin vasen ja oikea puoli kertovat, kuinka mallisalkkumme on kehittynyt. Y-akselin vasen laita kuvastaa salkun kehitystä omaan lähtötasoonsa verrattuna. Y-akselin oikea laita taas kuvaa, miten tämä kehitys suhteutuu vertailusalkun kehitykseen lähtötasosta.

Tuottokuvaajan y-akselilta on vasemmalta reunalta luettavissa salkun tuotto lähtötasoon verrattuna. Tämä indeksoitu tuotto kuvaa salkun arvonnousua pisteittäin alun 100 pisteestä siten, että yhden pisteen nousu kuvaa salkun arvon nousua yhdellä prosentilla.

Tuottokuvaajan oikealta y-akselilta on taas luettavissa mallisalkun suhteellinen tuottokehitys. Suhteellinen tuottokehitys kuvaa mallisalkun indeksiluvun suhdetta vertailusalkun tai -indeksin vastaavaan arvoon. Kun mallisalkun indeksiluku on vertailusalkun indeksilukua suurempi, niin suhteellinen tuottokehitys on positiivista. Mallisalkku menestyy tällöin paremmin suhteessa vertailuindeksiinsä. Suhteellisen tuottokehityksen ollessa negatiivista, niin mallisalkku häviää vertailusalkulle kyseisenä aikana.

Alla on ETF-mallisalkkumme Passiivinen Kulupihtari -tuottokehitys. Pelkistä tuottokuvaajista on hankala päätellä minä ajanjaksoina Kulupihtari on voittanut vertailurahastot. Suhteellisesta (sininen alue) tuottokehityksestä sen näkee kuitenkin heti. Esim. vuonna 2013 Kulupihtari hävisi ja vuonna 2014 voitti vertailurahastot. Pitkällä aikavälillä Kulupihtari on voittanut vertailurahastot alhaisemmasta kulurakenteesta (hall.kulu noin 0,22 %) johtuen.

20161101-kulupihtari-tuottokehitys

Tuottoeron tulkitseminen

Mallisalkuissamme tuottoeroa vertailurahastoon voi seurata sekä kumulatiivisen tuottoeron että 12 kuukauden liukuvan tuottoeron suhteen. Näistä ensimmäinen ottaa huomioon koko vertailujakson, toisen huomioidessa viimeisen 12 kuukauden aikana saavutetun tuottoeron.

Kumulatiivinen tuottoero kertoo, miten malli- ja vertailusalkun tuotto eroaa prosenttiyksiköissä vertailujakson aikana. Mitä suurempi kumulatiivinen tuottoero on, sitä paremmin mallisalkku on tuottanut vertailusalkkuun nähden. Jos siis mallisalkkun on tuottanut vaikkapa 30 % ja vertailuindeksi 25 %, on tuottoero 5 %-yksikköä.

12 kuukauden liukuva tuottoero kuvastaa vastaavasti mallisalkun tuottoeroa vertailusalkun tai -indeksin tuottoon nähden edeltävältä vuoden periodilta. Kuvaaja kertoo, miten mallisalkkumme on menestynyt suhteessa vertailusalkkuunsa edellisen 12 kuukauden liukuvalla tarkastelujaksolla % -yksiköinä mitattuna.

Tuottoerojen tarkoitus on paitsi kuvata, miten hyvin mallisalkut ovat menestyneet, niin myös kuvata menestyksen vaihtelua ajassa. Mikään strategia eikä sijoitustyyli voita systemaattisesti joka hetki markkinoita!

20161101-kulupihtari-tuottoero

Riskien seuraaminen

Riskien seuraaminen on olennainen osa sijoittamista. Riskiä voi ja kannattaakin pyrkiä minimoimaan tehokkaasti. Yksi yleisesti käytetty riskimittari on volatiliteetti. Se kuvaa salkun tuottojen keskihajonnan vuositasolla eli kertoo kuinka paljon salkun arvo on vuoden aikana vaihdellut. Mitä suurempi volatiliteetti, sitä suurempi on sijoitussalkun kurssivaihtelun riski. Alhainen volatiliteetti merkitsee myös alhaisempaa riskiä salkun kurssivaihtelulle. Aina on kuitenkin muistettava, ettei historia ole tae tulevasta,

Korrelaatio kuvaa puolestaan kahden eri sijoituskohteen välistä tuottojen riippuvuutta. Mitä lähempänä korrelaatio on numeroa 1, sitä vahvempi on sijoituskohteiden välinen riippuvuus. Sijoittajan kannattaa suosia salkussaan kohteita, jotka eivät korreloi voimakkaasti keskenään. Hieman yleistäen voidaan todeta, että salkku on sitä paremmin hajautettu, mitä pienempi on sen sisältämien yksittäisten sijoituskohteiden välinen korrelaatio.

20161101-kulupihtari-vola

Korkosijoittajan riskimittarit

Luottoriski mittaa riskiä siitä, että velallinen jättää maksamatta korot ja/tai velan lyhennykset. Sijoittaja.fi arvioi luottoriskiä skaalalla 1-3. Luokkajaoissa on käytetty seuraavia periaatteita:

Luokka 1: hyvän luottoluokituksen valtionlainoja sisältävät ETF:t.
Luokka 2: hyvän luottoluokituksen yrityslainoja sisältävät ETF:t.
Luokka 3: riskilainaluokkaan painottuvat ETF:t.

Korkoriski mittaa lainan herkkyyttä markkinakorkojen muutokseen. Kun muut tekijät säilyvät ennallaan, modifioitu duraatio kuvaa likimääräisen prosentuaalisen muutoksen lainan hinnassa korkotason muuttuessa yhdellä prosentilla. Jos modifioitu duraatio on 2 ja markkinakorko nousee yhdellä prosentilla, lainan markkinahinta laskee noin kaksi prosenttia. Samoin, jos markkinakorko laskee yhden prosentin, niin markkinahinta nousee kaksi prosenttia. Arvioimme korkoriskiä skaalalla 1-3.

Luokka 1: ETF:t, joiden modifioitu duraatio on alle 2,5.
Luokka 2: ETF:t, joiden modifioitu duraatio on välillä 2,5-6.
Luokka 3: ETF:t, joiden modifioitu duraatio on suurempi kuin 6.

Koska kaikki tarjoajat eivät ilmoita modifioitua duraatiota, olemme käyttäneet lähintä vastaavaa ilmoitettua suuretta tai laskeneet tunnusluvun itse. Suosittelemme sijoittajalle tietojen tarkastamista myös ETF-tarjoajan omilta sivuilta.

Valuuttariski mittaa sijoituksen altistumista vieraan valuutan kurssimuutoksille. Arvioimme valuuttariskiä skaalalla 1-3.

Luokka 1: ETF:llä sijoitukset ovat euromääräisiä.
Luokka 2: ETF:llä sijoitukset ovat länsivaluuttamääräisiä tai muiden hyvän luottoluokituksen valtioiden valuutassa.
Luokka 3: ETF:llä sijoitukset ovat muissa, kuin luokkien 1 tai 2 valuutoissa.

Korkotuoton Metsästäjä -mallisalkkumme kuvaajista löytyy taulukko, jossa kaikkien korko-ETF:ien riskit on arvioitu. Sijoittaja voi käyttää taulukkoa myös siten, että poimii mallisalkusta sellaiset korko-ETF:t, joissa on itselle sopiva riskitaso.

Kuinka sijoitat mallisalkkuihin?

Käyttäjämme ovat kyselleet meiltä paljon sitä, kuinka mallisalkkuihin voi sijoittaa. Olemme parhaillaan kartoittamassa eri kumppaneita, jotka voivat tarjota sijoittajille yksinkertaisen tavan sijoittaa mallisalkkuihimme. Kerromme aiheesta lisää tulevaisuudessa.

Tutustu mallisalkkuihimme tästä!

Sinua voisi kiinnostaa
ETF-rahastot ja niiden vertailu: Mitä tietoja löydät ETF-työkalusta?
Puolustusteollisuuden ETF:t vertailussa
Indeksisijoittamisen harhakäsitykset ja riskit
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat