Saatko veronpalautuksia? Missä ajassa voit kaksinkertaistaa ne?

Oletko miettinyt sijoittamisen aloittamista? Veronpalautukset maksetaan tilille 29.11. Veronpalautusrahoilla on helppo aloittaa sijoittaminen.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Oletko miettinyt sijoittamisen aloittamista? Veronpalautukset maksetaan tilille 29.11. Veronpalautusrahoilla on helppo aloittaa sijoittaminen.

Joululahjoja vai sijoituksia

Veronpalautukset tulee usein käytettyä joululahjoihin. Se onkin hyvä sijoitus. Veronpalautuksilla voi myös aloittaa säästämisen tai antaa joululahjaksi osakkeita tai rahastoa. Lahja, jonka arvo kasvaa ajassa.

Markkinatilanne

Pitkällä tähtäimellä sijoittavan ei kannata hirveästi murehtia markkinatilanteesta. Markkinoiden suuntaa ei voi ennustaa. Iso kuva on kuitenkin hyvä tarkistaa ennen sijoituspäätöstä.

Korkotaso on nyt historiallisen alhainen. Tämä tarkoittaa sitä, että korkotuotteista ja talletustileiltä ei ole odotettavissa tuottoa.

Osakkeissa on korkein tuotto-odotus. Osakesijoittajan pitää kuitenkin kestää arvonvaihtelua. Jos tämän kestää, löytyy Helsingin pörssistä osakkeita, joilla saa helposti rakennettua yli 4 %:n osinkotuoton salkun. Katso yli 100 Helsingin pörssin osakkeen osinkotuotot tästä.

Missä ajassa sijoitussumma kaksinkertaistuu?

Sijoitettavan pääoman kaksinkertaistuminen riippuu kahdesta tekijästä: sijoitusajasta ja tuotosta.

  • 1 %:n vuosituotolla pääoman kaksinkertaistuminen kestää 70 vuotta
  • 5 %:n vuosituotolla pääoman kaksinkertaistuminen kestää 15 vuotta
  • 9 %:n vuosituotolla pääoman kaksinkertaistuminen kestää 8 vuotta.

Mihin sijoittaa?

Rahasto on helppo vaihtoehto. Rahaston valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota rahaston kuluihin ja siihen, miten rahasto on menestynyt historiassa suhteessa kilpaileviin rahastoihin. Yli 1,5 %:n vuosikulut ovat jo korkeat. Mitä korkeammat kulut, sitä vaikeampi rahaston on voittaa markkinat. Olemme tehneet vertailun kotimaisiin osakkeisiin sijoittavista rahastoista. Voit katsoa Suomen parhaat rahastot -vertailun tulokset tästä.

ETF on rahasto, jonka voi ostaa pörssistä. ETF:n etuja ovat edulliset kustannukset ja laaja valikoima. Usein haasteena on, miten tehdä ensimmäinen ETF-sijoitus. Lue tästä artikkeli aiheesta. Olemme myös koonneet ilmaisen oppaan ETF-sijoittajan avuksi.

Hyviä rahastovaihtoehtoja ovat myös nollakuluiset Nordnetin Superrahastot. Superrahastot sijoittavat Suomen, Norjan, Tanskan ja Ruotsin osakemarkkinoille. Lue tästä vertailumme Superrahastoista.

Mitä osakkeita?

Olemme sijoittaneet itse suomalaisiin laatuyhtiöihin. Salkustamme löytyvät mm. KONE, Huhtamäki, Nordea, Sampo, Citycon, Technopolis, UPM-Kymmene, Tieto, Kemira, Elisa ja Nokian Renkaat. Perustelut osakevalintoihin ja salkun koko sisällön voi katsoa tästä.

Osakesalkun rakentamisessa olennaista on hajautus. Yksittäinen yhtiö voi ajautua vaikeuksiin ja mennä konkurssiin. Sijoittaja menettää tällöin koko sijoitetun pääoman. Sijoittamalla useampaan ja eri toimialoilta oleviin yhtiöihin riski laskee oleellisesti.

Suomalaisten osakkeiden valintatyökalu on helppo työkalu osakkeiden valintaan. Työkalu pisteyttää osakkeet eri ominaisuuksien perusteella. Lisäksi työkalusta löytyvät tuloskommentit ja tiivistelmä viimeisimmästä osavuosikatsauksesta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Orion loi uskoa sijoittajiin täsmentämällä ohjaustaan
Analyysi: Kempowerin tulos reilusti pakkasella – osake jatkaa laskussa
QT Group
Analyysi: Qt Groupilta vahva kannattavuus ja hyvät tulevaisuuden näkymät
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat