Globaali tuloskausi alkanut maailmalla nihkeästi – nostaa osakemarkkinoiden riskejä

Vuoden 2023 viimeisen neljänneksen tuloskausi on startannut nihkeästi. Ovatko odotukset liian korkealla? Tulevat teknojättien tulokset ratkaisevat osakemarkkinoiden suunnan. Nyt sijoittajan on oltava hereillä.

Juho Toratti
Juho Toratti

Vuoden 2023 viimeisen neljänneksen tuloskausi on startannut nihkeästi. Ovatko odotukset liian korkealla? Tulevat teknojättien tulokset ratkaisevat osakemarkkinoiden suunnan. Nyt sijoittajan on oltava hereillä.

S&P 500-indeksin tuloskasvulle kovat odotukset

Vuosi 2023 oli kansainvälisillä osakemarkkinoilla hyvä, ja esimerkiksi maailman seuratuin osakeindeksi S&P 500 tuotti vuoden aikana yli kaksikymmentä prosenttia. Tässä taustalla olivat muun muassa korkojen lasku ja positiivinen käänne analyytikoiden tulosennusteissa. Vuoden viimeiselle neljännekselle S&P 500 -indeksin yhtiöiden yhteenlasketun tuloksen arvioitiin kasvavan 1,5 prosenttia vuoden takaisesta vertailukaudesta.

Odotukset S&P 500:lle on viritetty korkealle juuri ennen tuloskauden alkua, kun indeksi on noussut uusiiin huippulukemiin suurten teknologiaosakkeiden vahvan kehityksen tukemana. Kohonneet kurssit näkyvät myös S&P 500:n arvostustasoissa. Indeksin ennustettu P/E-luku on noussut jo hieman yli kahdenkymmenen, mikä on selvästi indeksin pitkän aikavälin keskimääräistä tasoa korkeammalla.

Markkinaympäristön tilannekuva. Kuva Sijoittaja360-palvelusta.

Tuloskauden startti toi odotuksia pehmeämpi

Vuoden 2023 viimeisen neljänneksen tuloskausi on käynnissä. FactSetin mukaan noin 25 prosenttia S&P 500 -indeksiin kuuluvista yhtiöistä on jo julkaissut tuloksensa. Q4-tuloksensa ovat julkaisseet muun muassa suuryhtiöt Netflix ja Tesla. Tulosten kehitys ei kuitenkaan ole sitä, mitä etukäteen odotettiin.

Tuloksensa julkaisseista yhtiöistä vain 69 prosenttia on raportoinut ennusteet ylittäneen osakekohtaisen tuloksen. Historiaan peilaten tämä on selvästi alle keskitason. Viiden vuoden tarkastelujaksolla S&P 500 -indeksin yhtiöistä keskimäärin 77 prosenttia on ylittänyt EPS-ennusteet, kun taas viimeisen kymmenen vuoden aikana ennusteet on keskimäärin ylittänyt 74 prosenttia yhtiöistä. Toki historialuvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä ne ovat laskettu kaikista indeksin yhtiöistä, eikä juuri niistä, jotka ovat nyt julkaisseet tuloksensa.

Tähän mennessä tuloksensa julkaisseet yhtiöt ovat FactSetin mukaan keskimäärin alittaneet ennusteet 5,3 prosentilla, kun historiassa (5v) tulokset ovat ylittäneet odotukset noin 8,5 prosentilla. Tällä hetkellä näyttääkin, että viime vuoden lopulla analyytikoiden ennustama tuloskasvu jää haaveeksi. Jos lasketaan yhdistetty tuloskehitys jo raportoiduista luvuista, sekä tuloksensa myöhemmin julkaisevien yhtiöiden ennusteista, saadaan S&P:n Q4-tuloskasvuksi -1,4 prosenttia vertailukauteen verrattuna.

Osakesektoreiden toteutuneet tulokset suhteessa ennusteisiin. Lähde: FactSet

Liikevaihdon osalta tuloskausi näyttää suotuisammalta

Liikevaihdon kehityksen osalta Q4-tuloskausi näyttää kuitenkin hieman valoisammalta. Jo julkaistuista tuloksista 68 prosenttia on ylittänyt analyytikoiden ennusteet, mikä on viiden vuoden keskiarvon tasolla ja hieman parempi kuin viimeisen kymmenen vuoden keskiarvo (64 %). Myös keskimääräinen kasvu suhteessa ennusteisiin on tuloskehitystä paremmalla tolalla raportoitujen tulosten ylittäessä odotukset keskimäärin prosentilla, vaikkakin se jää hieman historiallisista keskiarvoista (5v: 2,0 %; 10v: 1,3 %).

Riskinä tuloskasvun puute

S&P 500 -indeksin P/E-luvun ollessa yli 20 edellyttää se vahvaa tuloskasvua. Tästä syystä tuloskauden alkumetrit herättävät huolta. Jos tuloskasvu takkuaa, palautuvat arvostuskertoimet lähemmäs viiden vuoden keskiarvoa, joka on noin 18.

Suuret teknoyhtiöt ratkaisevat tuloskauden suunnan

Tällä hetkellä näyttää todenäköiseltä, että ainakin Yhdysvalloissa meneillään oleva tuloskausi jää ennalta asetetuista odotuksista. Kuluva viikko tulee olemaan ratkaiseva, koska kaikki tärkeimmät teknoyhtiöt julkaisevat tuloksensa:

  • Tiistaina: Alphabet (Google), Microsoft ja AMD
  • Keskiviikkona: Qualcomm ja Mastercard
  • Torstaina: Amazon, Apple ja Meta Platforms (Facebook).

Osakemarkkinat eivät kestä pettymyksiä näiltä teknojäteiltä. Teslan tulos oli pettymys ja osake lähti luisuun. Netflix oli sitä vastoin positiivinen yllätys ja osake hätyyttelee jo 600 dollarin rajaa. Indeksin kannalta tärkeimmät osakkeet ovat Apple, Amazon, Alphabet ja Microsoft. Tulokset tulevat varmasti olemaan hyviä, mutta ovatko ne riittäviä?

Pieni tasokorjaus alaspäin ei kuitenkaan olisi pahitteeksi, etteivät odotukset karkaa liian korkealle. Mahdolliset laskut kannattaa käyttää ostopaikkoina, sillä osakemarkkinat ovat selvästi uudessa bull-markkinassa vuoden 2023 jälkeen. Inflaatio on taittunut ja Fedin uskotaan aloittavan ohjauskoron leikkaukset tänä vuonna. Nämä ovat molemmat positiivisia asioita osakemarkkinoiden näkökulmasta.

Mikäli S&P 500 -indeksin tällä hetkellä arvioitu -1,4 prosentin tuloslasku toteutuu, on Q4 jo neljäs kvartaali viimeisestä viidestä, jolloin indeksin tuloskehitys on ollut laskussa. Indeksi on kuitenkin jatkanut nousutrendissä, koska markkinat katsovat eteenpäin.

Positiivisesta sentimentistä kertoo myös se, että FactSetin keräämän datan perusteella jo julkaistuihin Q4-tuloksiin, niin positiivisiin kuin negatiivisiin, on suhtauduttu keskimääräistä myötämielisemmin. Tietopalvelun mukaan ennusteet ylittäneet tulokset on palkittu 0,5 prosenttiyksikköä keskimääräistä paremmalla nousulla, kun taas odotukset alittaneet osakkeet ovat laskeneet 2,2 prosenttiyksikköä keskimääräistä vähemmän.

Seuraa tuloskautta Sijoittaja.fi:ssä!



Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Nesteeltä tulosvaroitus – osakkeen laatustatus mennyttä
Viikon osinko-osake: Nähdäänkö Nordealta euron osinko vuonna 2025?
Laaja markkinakatsaus: sijoittajan tärkeimmät indikaattorit
Sijoittaja360
Sijoittajan valinnat