Vuonna 2023 parhaiten tuottaneet Suomi-osakkeet…

Vuosi 2023 alkoi kotimaan osakemarkkinoilla tahmeasti, mutta paransi juoksuaan loppua kohden. Vaikeuksista huolimatta muutama suomalainen osake takoi jopa kolminumeroisen tuoton. Lue Suomi-osakkeiden tuottovertailu!

Juho Toratti
Juho Toratti

Vuosi 2023 alkoi kotimaan osakemarkkinoilla tahmeasti, mutta paransi juoksuaan loppua kohden. Vaikeuksista huolimatta muutama suomalainen osake takoi jopa kolminumeroisen tuoton. Lue Suomi-osakkeiden tuottovertailu!

Markkinatilanne

Kansainvälisillä markkinoilla vuosi 2023 toi mukanaan positiivisia tuulia, ja monien maiden osakemarkkinat palautuivat edeltävän vuoden laskusuhdanteesta vaikka korkotaso pysyi korkealla ja inflaatio laski hiljalleen vuoden mittaan. Tämä markkinoiden positiivinen vire ei kuitenkaan yltänyt Suomeen asti, ja lähes koko vuoden saimme ihmetellä, kuinka Helsingin pörssi laskee muiden osakemarkkinoiden noustessa. Aivan vuoden loppua kohden marraskuussa kotimaiset osakkeet pääsivät viimein nousuun, ja OMXH 25 -indeksi kavensi vuoden tuottoaan. Loppukiristä huolimatta OMX Helsinki 25 -indeksin tuotto jäi vuonna 2023 -6,4 prosenttia pakkaselle (-13,5 % vuonna 2022).

Vaikka toimintaympäristössä oli haasteita, onnistui pari kotimaista osaketta takomaan jopa kolmiinumeroista tuottoa. Järjestimme eniten vuonna 2023 tuottaneet suomalaiset osakkeet listaksi, ja kävimme läpi syitä positiivisen tuoton taustalla.

Sykliset osakesektorit dominoivat tuottovertailua

Tutkimme eniten tuottaneita suomalaisia osakkeita järjestämällä suomalaisten osakkeiden Osaketyökalumme yhtiöt YTD-tuoton mukaan. Vertailusta jätettiin pois myydyt ja Helsingin pörssistä poistuneet yhtiöt, kuten Nixu, sekä First North -markkinapaikalle listatut yhtiöt. Päättyneenä vuonna 2023 syklisten suomalaisten osakkeiden kurssit kääntyivät, ja tämä näkyy tuottovertailussa – kymmenen parhaiten tuottaneen yhtiön joukossa oli pelkästään syklisiä yhtiöitä.

Syklisistä osakesektoreista erityisen vahvasti edustettuna on harkkinanvaraisen kulutuksen sektori. Kymmenen parhaiten tuottaneen osakkeen joukosta kuusi toimii harkinnanvaraisen kulutuksen sektorilla. Listalle mahtui myös kaksi teollisuusyhtiöitä, informaatioteknologian yhtiö sekä kaksi etusykliseksi mielletyn materiaalisektorin yhtiö.

Vuonna 2023 eniten tuottaneet suomalaiset osakkeet

Vuonna 2023 parhaiten tuottanut suomalainen osake on Nurminen Logistics

Viime vuonna parhaiten tuottaneet osakkeet ovat eivät löytyneet vielä viime vuonna Osaketyökalusta. Parhaan ytd-tuoton takoi logistiikkayhtiö Nurminen Logistics, joka lisättiin Sijoittaja.fi:n työkaluun vuodenvaihteessa. Toiselle sijalle puolestaan nousi Sotkamo Silver, jonka osake on niin sanottu senttiosake, eikä sen takia löydy Osaketyökalusta. Senttiosakkeilla osakkeen hinta on joitain senttejä, minkä takia niiden arvo vaihtelee arvo-osakkeita herkemmin.

Nurminen Logistics

Vuonna 2023 eniten tuottanut suomalainen osake on Nurminen Logistics Oyj. Teollisuussektorilla toimiva logistiikkayhtiöllä on juuret yli 130 vuoden takaa. Helsingin pörssiin yhtiö listattiin vuonna 2008. Nurminen on erikoistunut rautatiekuljetuksiin, terminaalipalveluihin, huolintaan sekä erikoiskuljetuksiin ja projektipalveluihin. Erityisesti Nurmisen toiminnassa korostuu rautatielogistiikka, jossa yhtiö on kasvattanut toimintaansa Aasian ja Keski-Euroopan välillä sekä Pohjois-Euroopassa.

Nurminen Logistics Oyj:n osakekurssi oli pitkään laskevassa trendissä, kunnes koronavuoden 2020 lopulla yhtiö alkoi saada uutta ponnetta. Kiinan käyttöönottama lockdown ei koskenut junaliikennettä, joten Nurminen Logisticsin Kiinan konttijunaliiketoiminta pääsi takomaan hyvää tulosta, mikä nosti yhtiön tuloskehityksen kasvuraiteille. Aasian ja Kiinan junayhteyksien menestyksen ansiosta Nurmisen tuloskasvu jatkui vuoden 2021 loppuun, ja yhtiön osake nousi kehityksen mukana huippuunsa noin 2,5 euroon marraskuussa 2021. Vuosi 2022 toi mukanaan vakavia geopoliittisia jännitteitä, jotka osuivat Nurminen Logisticsin liiketoimintaan. Aasian junayhteydet nimittäin kulkivat pitkälti Venäjän läpi, ja Ukrainan sodan myötä nämä yhteydet jouduttin reitittää uudestaan.

Vaikean vuoden 2022 jälkeen Nurminen Logistics ilmoitti heti tammikuussa 2023 sen aikovan ostaa virolaisen rautatieyhtiö Operailin Suomen tytäryhtiön Operail Finland Oy:n. Yrityskauppa tukee Nurminen Logisticsin rautatieliiketoiminnan kehitystä Suomessa, varmistaa Nurmisen Suomen ja Aasian välisen rautatieliikenteen kehityksen myös tulevaisuudessa, minkä lisäksi se kasvatti merkittävästi yhtiön liikevaihtoa ja liikevoittoa vuodesta 2023. Uutinen otettiin hyvin vastaan ja Nurminen Logisticsin osake nousi parissa päivässä 47 prosenttia. Seuraava pomppu osakekurssissa syntyi toukokuun lopulla, kun Nurminen Logistics antoi positiivisen tulosvaroituksen ja nosti ohjaustaan koko vuodelle. Tällä kertaa osakekurssi raketoi yli 50 prosenttia muutamassa päivässä. Vielä viimeisen rallin Nurmisen osake koki aivan vuoden lopulla yhtiön kertoessa kirjaavansa 12,3 miljoonan euron positiivisen tulosvaikutuksen liittyen alkuvuoden yrityskauppaan. Joulukuun lopun nousun myötä Nurminen Logisticsin osakkeen päätöskurssi vuoden viimeisenä kaupankäyntipäivänä oli 108,3 prosenttia edellisen vuoden päätöskurssia korkeampi.

Nurminen Logisticsin osakekurssi vuonna 2023
Nurminen Logisticsin osakekurssi vuonna 2023. Lähde: TradingView

Sotkamo Silver

Toiseksi eniten vuonna 2023 tuotti ruotsalainen kaivosteollisuuden yhtiö Sotkamo Silver. Sotkamo Silver on kaivos- ja malminetsintäyhtiö, joka kehittää ja hyödyntää mineraaliesiintymiä Suomessa Kainuun alueella. Konserni koostuu emoyhtiö Sotkamo Silver AB:sta sekä sen täysin omistamasta tytäryhtiöstä Suomessa – Sotkamo Silver Oy:stä. Yhtiön osake on listattu NGM Main Regulated Tukholmassa ja rinnakkaisnoteerattu Helsingin pörssissä vuodesta 2012 lähtien.

Sotkamo Silverin päähanke on Kainuun Sotkamossa sijaitseva hopeakaivos, joka aloitti tuotannon maaliskuussa 2019. Kaivos tuottaa hopean lisäksi myös kultaa, sinkkiä ja lyijyä. Malmit jalostetaan rikasteiksi, jotka myydään toimitussopimuksen mukaisesti sulatoille. Lisäksi yhtiöllä on kaivos- ja malminetsintäoikeuksia mineraaliesiintymiin hopeakaivoksen lähialueella Kainuussa.

Marraskuun lopulla 2022 Sotkamo Silver ilmoitti sen hallituksen ehdottavan yhteensä 20 miljoonan euron suuruista merkintäetuoikeusantia ja suunnattua osakeantia vahvistaakseen yhtiön taloudellista asemaa. Ilmoitus ei saanut sijoittajilta lämmintä vastaanottoa, ja yhtiön osake lähti tiedotteen myötä selvään laskuun. Hallituksen ehdotus eteni yhtiökokoukselle asti, mutta hallituksen yllätykseksi yhtiökokous äänesti osakeanteja vastaan ja joulukuun 28. päivä 2022 Sotkamo Silver ilmoitti ettei anteja järjestetä suunnitellusti. 17.1.2023 Sotkamo Silver ilmoitti, että merkintäetuoikeusanti sekä suunnattu osakeanti järjestetään, mutta tällä kertaa huomattavasti pienempinä kuin aiemmin ehdotettu. Uusien ehtojen mukaan anneilla oli määrä kerätä vain noin viiden miljoonan euron varat. Uutinen otettiin markkinoilla todella positiivisesti vastaan, ja Sotkamo Silverin osake lähti suorastaan raketoimaan tammikuun loppua kohden. Tammikuun 30. päivä osake kävi huipussaan noin 10,6 sentissä, mikä tarkoittaa yli 220 prosentin nousua vuoden 2022 päätöskurssista.

Yli kymmenessä sentissä osake ei pysynyt kauaa, ja heti huippujen jälkeen sen arvo romahti. Uusi taso löytyi kuitenkin noin viiden sentin tienoilta, minkä ympärillä kurssi sahasi kesälle asti. Heinäkuun lopulla positiivinen puolivuosikatsaus loi kuitenkin uutta uskoa sijoittajiin, ja Sotkamo Silverin osake lähti varovaisen tasaiseen nousuun. Syksyllä positiivisesti yllättänyt Q3-tulos tuki nousevaa trendiä, mikä jatkui vuoden loppuun. Sotkamo Silverin osake päätti vuoden 2023 taipaleensa 6,7 sentin kurssiin. Vuoden alusta kasvua kertyi siis yhteensä 103 prosenttia.

Sotkamo Silverin osakekurssi vuonna 2023
Sotkamo Silverin osakekurssi vuonna 2023. Lähde: TradingView

Osaketyökalun viisi eniten tuottanutta suomalaista osaketta

Wärtsilä:

Teollisuusyhtiö Wärtsilän menestys tuottovertailussa ei tullut tänä vuonna yllätyksenä. Muiden teollisuusyhtiöiden kärsiessä heikosta kysyntäympäristöstä, Wärtsilä kasvatti tilauskertymäänsä ja takoi positiivista tulosta läpi vuoden. Yhtiön osakekurssi pysytteli muutamaa dippiä lukuunottamatta nousujohteessa vuoden loppuun saakka, ja päätti vuoden vahvalla 74,2 % tuotolla. Wärtsilän toiminta on tällä hetkellä hyvin kannattavalla pohjalla, mistä vertailukelpoisen liiketuloksen yli 50 % nousu Q3:lla on hyvä esimerkki. Konsernin kannattavuutta on vuodesta 2022 asti hiertänyt kustannusinflaatio, mutta nyt inflaation eniten painamat projektit on saatu suoritettua. Inflaatiolukujen taittumisen lisäksi Wärtsilän kannattavuuskehitystä tukevat konsernin tekemät toimenpiteet, jotka näyttävät onnistuneen suunnitelmien mukaisesti. Yhtiö on muun muassa onnistunut kääntämään energian varastointiliiketoiminnan, mikä on muutoksen ansiosta nyt kannattavaa. Päättyneen vuoden perusteella Wärtsilän osakkeella on mahdollisuus saavuttaa pidempikestoinen vakaa kurssinousu.

Wärtsilän osakekurssi vuonna 2023. Lähde: TradingView

Musti Group:

Kotieläintentarvikekauppa Musti kävi vuoden 2023 aikana läpi useamman ylä- ja alamäen. Alkuvuoden vakaa kasvu alkoi vuoden loppua kohden himmata, mutta vankka kannattavuus tuki osaketta. Marraskuussa Musti Group joutui myrskyn silmään, kun usean kotieläimen kerrottiin sairastuneen tai jopa kuolleen Mustin valmistamasta eläimenruuasta. Kohun seurauksena yhtiön osakkeen hinta laski noin 16 prosenttia. Sijoittajien luotto Mustiin palautui kuitenkin nopeasti ja osake kipusi kohua edeltäneelle tasolle. Hyvin pian kohun jälkeen Mustin sisäpiirin jäsenet muodostivat konsortion ja tekivät suositellun julkisen ostotarjouksen kaikista Mustin osakkeista, mikä luonnollisesti sai Mustin osakkeen raketoimaan yli 30 prosenttia. Vaikka ostotarjouksen hinta ei ollut riittävä, eikä yrityskauppa välttämättä mene läpi, riitti ostotarjouksen tuoma nousu nostamaan Mustin vuoden 2023 tuoton 73,2 prosenttiin.

Puuilo:

Kauppayhtiö Puuilo nautti sijoittajien luottamuksesta läpi vuoden 2023, ja yhtiön osake nousi tasaisesti vuoden loppuun asti saavuttaen 61,4 prosentin tuoton. Puuilon kysyntä pysytteli hyvällä tasolla ja yhtiö panosti kasvuun määrätietoisesti uusilla myymäläostoilla. Puuilo onnistui kasvattamaan vuoden aikana myyntikatettaan, minkä eteen yhtiö on kertonut tehneensä paljon töitä. Osaltaan myyntikatteen parantumista tuki logistiikka- ja varastointikulujen lasku normaalille tasolle.

Harvia:

Päättynyt vuosi oli Harvian osalta hieman kaksijakoinen. Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa markkina oli vahva ja Harvian myynti kasvoi hyvin. Vastaavasti DACH-alueella myynti laski merkittävästi heikon kuluttajaluottamuksen ja rakennusalan haasteiden piinatessa Eurooppaa. Haastava markkinaympäristö näkyi yhtiön mukaan myös Suomen ja muiden Pohjoismaiden heikentyneessä kysynnässä. Analyytikoiden ennusteissa vuosi 2023 tulee jäämään edellisvuodesta sekä liikevaihdon että liiketuloksen osalta, mutta alkaneen vuoden odotetaan olevan kasvun aikaa. Harvian osakekurssia tukee esimerkiksi korkopolitiikan rauhoittuminen, mistä saatiin ensimakua joulukuussa, kun Harvian osake lähti vankkaan nousuun EKP:n maltillisen korkopäätöksen seurauksena. Tämän nousun saattelemana osakkeen tuotoksi muodostui 59 prosenttia vuonna 2023.

Marimekko:

Vuoden 2023 kurssikehitys näytti Marimekon kohdalla melko tasaiselta, kunnes positiivinen puolivuosikatsaus yllätti markkinat. Marimekon osake nousi tulosjulkistuspäivän päätteeksi peräti 18 prosenttia. Q2-tulos onnistui kuin onnistuikin kääntämään Marimekon pitkään sahanneen osakekurssin tukevammin nousuun. Myös hieman korkeista odotuksista jäänyt Q3-tulos kelpasi markkinoille, ja Marimekon osake sai uutta nousuvauhtia. Myös Marimekko hyötyy hiipuvasta inflaatiosta ja maltillistuvasta korkopolitiikasta, minkä takia osakkeen näkymät alkavalle vuodelle ovat varsin lupaavat. Vuodelta 2023 tuottoa Marimekon osakkeelle kertyi 57,4 prosenttia.

Osaketyökalulla voit vertailla kotimaisia osakkeita

Sijoittaja.fi:n Osaketyökalulla pääset tarkastelemaan mielenkiintoisimpien kotimaisten yhtiöiden tunnuslukuja. Työkalulla voit myös vertailla osakkeita toisiinsa. Kv-Osaketyökalulla onnistuu myös kotimaisten osakkeiden vertailu niiden kansainvälisiin kilpailijoihin.

Tutustu Osaketyökaluun!

Sinua voisi kiinnostaa
Miksi suomalaisia osakkeita ei kannata ostaa eTorosta?
Terveystalon osake
Terveystalon pääomamarkkinapäivä – Tavoitteissa vahvaa tuloskasvua ja reipasta osinkoa
Sijoittamisen risut ja ruusut
Sijoitustottumukset, jotka voivat vahvistaa tai heikentää salkkuasi
Sijoittajan valinnat