Intel löi AMD:lle jauhot suuhun – tulos yli odotusten

Prosessorikuningas Intel ei aio luovuttaa paikkaansa. Ainoa kilpailija AMD on taas kanveesissa, eikä muita haastajia ole näköpiirissä.

Tatu Ronkainen
Tatu Ronkainen

Prosessorikuningas Intel ei aio luovuttaa paikkaansa. Ainoa kilpailija AMD on taas kanveesissa, eikä muita haastajia ole näköpiirissä.

Intel löi ennusteet ja nosti ohjausta

Jos komponenttivalmistajat ovat kauppasodan uhan ja kysynnän laskun vuoksi vastatuulessa, ei kukaan ole kertonut siitä Intelille. Vaikka Intelin osake on vuoden aikana ollut laskussa muiden teknologiayhtiöiden ja indeksien noustessa, löi prosessorien suvereeni markkinajohtaja Q3-katsauksessa pöytään luvut, joita ehkä kukaan ei odottanut. Analyytikoiden ennusteet EPS $1.15 ja liikevaihto $18.11 Mrd lyötiin reilusti, erityisesti EPS $1.40 oli loistava. Liikevaihto $19.16 miljardia oli hieman maltillisempi, mutta positiivinen yllätys sekin.

Markkinasegmenteissä Intel löi ennusteet niin kuluttajasegmentillä (kasvua 19%), kuin datakeskusegmentilläkin (kasvua 22%). Muistien osalta Intelin liikevaihto oli hieman alle ennusteiden. Neljännellä kvartaalilla Intel ei näe kysynnän heikentymistä. Väliaikainen toimitusjohtaja ja CFO Bob Swan ilmoitti yrityksen keskittyvän vastaamaan valtavaan kysyntään ja tukemaan asiakkaidensa kasvua. Yhtiö uskoo valtaavansa takaisin menettämäänsä markkina-asemaa AMD:ltä.

Eikä markkina-aseman takaisinvaltaaminen vaikuta ollenkaan mahdottomalta, päinvastoin. Intelin tulos ja erityisesti ohjauksen nostaminen iski AMD:n kanveesiin Q3:lla. Lisäksi Q3:n aikana Intel julkaisi uuden Core i9 9900k-prosessorin, jota yhtiö itse markkinoi maailman parhaana peliprosessorina, on AMD jälleen tiukan paikan edessä mikäli se haluaa pitää asemansa varteenotettavana kilpailijana prosessorien kuluttajamarkkinoilla.

Intel nostaa ohjausta Q4:lle

Intel nosti ohjausta vuoden viimeiselle kvartaalille: yhtiön arvioitu EPS on $1.40 ja liikevaihto $19Mrd. Analyytikot ovat ennustaneet Q4:lle vastaavasti $1.15 EPS:ää ja $18.39Mrd liikevaihtoa. Koko vuoden osalta Intel arvioi $4.53 EPS:ää $71.2Mrd liikevaihdolla. Jatkossa Intelin osalta kannattaa keskittyä 10nm-prosessoriteknologian kehityksen edistymiseen, yhtiö itse on luottavainen, että aikaisemmat ongelmat on nyt ratkaistu ja kehitystyö jatkuu ennallaan. Lisäksi yrityksen on palkattava uusi toimitusjohtaja kesällä työpaikkaromanssin vuoksi eronneen Brian Krzanichin tilalle.

Sijoittajan näkökulma

Markkinoilla volatiliteetti säilyy korkeana. Yhdysvalloissa kuluvan vuoden tähtiosakkeita lyödään nyt urakalla. Sijoittajan kannattaa koota nyt lista hyvistä osakkeista, joita haluaa salkkuunsa ja ostella niitä varovasti alennusmyynnistä. Intel kuuluu puolijohdenyhtiöiden parhaimmistoon. Hajauta ja jaa ostot useaan eri ajankohtaan. Ole kuitenkin nykytilanteessa erityisen varovainen ja odota sopivaa ostohetkeä. Osakkeet voivat tulla vielä alas, kuten olemme ennakoineet markkinakatsauksessa.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Orion loi uskoa sijoittajiin täsmentämällä ohjaustaan
Analyysi: Kempowerin tulos reilusti pakkasella – osake jatkaa laskussa
QT Group
Analyysi: Qt Groupilta vahva kannattavuus ja hyvät tulevaisuuden näkymät
Rahastotyökalu
Sijoittajan valinnat