Ajoitus

Sijoitusalan ammattilaiset tietävät, että ajoitus ratkaisee sijoituksen tuoton. Osta halvalla – myy kalliilla. Käytännössä ostojen ja myyntien ajoittaminen on äärimmäisen vaikeaa jopa alan ammattilaisille, joilla on käytettävissä edistyksellisimmät työkalut. Siitä syystä piensijoittajan ei kannata liikaa uhrata aikaa täydellisen ajoituksen spekulointiin.

Yksinkertaisilla ohjeilla onnistuu välttämään pahimmat virheet ajoituksessa:

  • Ajoita ostot ja myynnit useampaan ajankohtaan – etenkin käänneyhtiöissä hyvä nyrkkisääntö on ostaa ensin 1/3 sijoitettavasta määrästä ja katsoa 1-2 kk:ta mihin suuntaan kurssi kehittyy
  • Pitkällä aikavälillä kannattaa säästää kuukausittain tai kvartaaleittain tasasumma rahaa, jolloin laskumarkkinassa saa suuremman määrän osakkeita ja nousumarkkinassa vähemmän
  • Vältä markkinoille menoa silloin, kun takana on pitkä nousuputki ja tunnelmat ylioptimistiset
  • Parhaat tuotot saat aloittamalla ostot, kun veri virtaa markkinoilla

Riski-indikaattori auttaa sijoittajaa ajoituksessa onnistumisessa. Jos riskit ovat noususuunnassa, kannattaa välttää osakemarkkinoille sijoittamista. Katso, mikä on riski-indikaattorin suunta nyt.

Markkinakatsaus auttaa sijoittajaa välttämään kurssiromahdukset ja ajoittamaan ostopaikat.

Kokonaisriski-indikaattoria seuraamalla on historiassa pystynyt ajoittamaan parhaat ostopaikat ja välttämään suuret markkinalaskut.

Keskihinnan alentaminen

Alla oleva taulukko kertoo, miten sijoittajan riskit kasvavat, jos hän ei osta osaketta lisää ja alenna sen keskihintaa. Keskihinnan alentamisella tarkoitetaan siis sitä, että on ostanut osaketta 100 kpl hintaan 10 euroa ja kurssin laskiessa 8 euroon ostaa toiset 100 kpl, jolloin keskihinta on 9 euroa.

Osakekurssin laskiessa nollatulokseen tarvittava nousu kasvaa ekspontentiaalisesti. Mikäli osakekurssi laskee 50 % tarvitaan 100 %:n nousu, jotta ollaan lähtöpisteessä. Vastaavasti 80 %:n lasku edellyttää jo 400 %:n kurssinousua.

ajoitus

Prosenttilaskussa on myös toinen erikoisuus. Oletetaan, että omistat osakkeita 10 000. Kurssi laskee 20 %. Sinulla on 8 000 euron arvosta osakkeita. Myytkö vai ostatko lisää? Tappiot ovat 2 000 euroa. Päätät ostaa 10 000 eurolla lisää. Kurssi laskee 50 pisteeseen. Aiemmin omistamiesi osakkeiden hinta on 5 000 euroa ja uusien osakkeiden 6 250 euroa. Tappiosi on jo 8 750 euroa. Ostamiesi uusien osakkeiden lasku on 37,5 %, joka on lähellä vanhojen osakkeiden tappiota 50 %:ia, vaikka ostit uudet osakkeet ”halvalla”.

Toinen hauska erikoisuus on seuraava. Ostat osaketta, joka on laskenut 80 %. Osake laskee lähtöhinnasta vielä 10 %-yksikköä, jolloin kokonaislasku on 90 %. Ostamasi osakkeet ovat kuitenkin laskeneet 50 %. (Lähtöhinta 10 euroa, laskee 80 % 2 euroon, laskee vielä 10 %-yksikköä 1 euroon).

Yhteenveto – Ajoitus

  • Ajoita ostot ja myynnit useampaan ajankohtaan.
  • Säästä säännöllisesti kuukausittain tai kvartaaleittain tasasumma rahaa, jolloin laskumarkkinassa saa suuremman määrän osakkeita ja nousumarkkinassa vähemmän.
  • Vältä markkinoille menoa silloin, kun takana on pitkä nousuputki ja tunnelmat ylioptimistiset.
  • Älä hätäile markkinoiden laskiessa, vaan kasvata kylmän rauhallisesti osakepainoa, kun markkinat ovat viiden vuoden pohjilla (olettaen, että sijoitushorisonttisi on 10-20 vuotta).
  • Hyödynnä riski-indikaattoria ajoituksessa. Jos riskit ovat noususuunnassa, kannattaa välttää osakemarkkinoille sijoittamista. Katso, mikä on riski-indikaattorin suunta nyt.AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT
Kokeile jäsenyyttä 14 päivää ilmaiseksi

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy