Marimekon ja Lehdon tulokset sijoittajan näkökulmasta

Analysoimme Lehdon ja Marimekon tulokset. Kumpi osakkeista on osta vai onko kumpikaan?

Julkaistu: 14.05.2020 Kirjoittaja:

osakkeet tulokset

Marimekolla pörssin paras johto

Markkinoilla oli tiedossa, että Marimekko kärsii koronapandemiasta. Myymälät ovat olleet suljettuina maaliskuusta lähtien. Aasia on Marimekolle tärkeä markkina-alue ja yhtiö oli perunut vuoden 2020 tulosohjauksensa. Yhtiö suoriutui olosuhteisiin nähden hyvin, mutta analyytikoiden ennusteet olivat täysin metsässä.

Marimekon liikevaihto oli 24,9 M€ (analyytikoiden ennuste 26,3 M€) ja oikaistu liikevoitto 1,2 M€ (ennuste 2,2 M€). Marimekon vuosi alkoi lupaavasti, mutta koronaviruspandemian nopea leviäminen maaliskuussa kaikille markkina-alueille vaikutti voimakkaasti koko ensimmäisen neljänneksen myyntiin ja kannattavuuteen. Suomessa sekä vähittäis- että tukkumyynti kasvoivat ja liikevaihto nousi 6 prosenttia, mutta kansainvälinen myynti laski 21 prosenttia, kun erityisesti tukkumyynti supistui niin Aasian-Tyynenmeren kuin EMEA:n alueella ja lisenssituotot jäivät vertailukaudesta. Marimekko vaihtoi Suomessa sijaitsevan päävaraston toiminnasta vastaavaa kumppania vahvistaakseen logistiikkaprosessia ketteryyttä ja kilpailukykyä sekä tukeakseen kansainvälistyvää liiketoimintaa ja erityisesti verkkokauppaa. Tästä aiheutui kertaluonteisia kustannuksia, ja lisäksi logistiikkakustannukset kasvoivat maaliskuussa oman vähittäismyynnin siirryttyä verkkokauppaan.

Maaliskuussa vähittäismyymälät suljettiin väliaikaisesti Suomessa, Skandinaviassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Katsauskauden jälkeen toukokuussa Marimekko on vähitellen avannut myymälöitään. Verkkomyynti on ylittänyt odotukset.

Marimekon johto on pörssin parhaita ja luotsaa yhtiön koronan läpi uuteen nousuun. Osake on nykytasoilta vahva osta. Mutta koronapandemiasta johtuen ostot pitää ajoittaa useaan ajankohtaan ja riskinä luonnollisesti on, että osaketta saa vielä halvemmalla, jos koronatilanne pitkittyy ja kulutuskysyntä supistuu.

Lehdon liiketoiminta stabiloituu – osakkeen pitäisi korjata selvästi ylemmäs

Markkinoiden luottamus Lehtoon on ollut viimeisen vuoden ajan pohjilla. Tämä johtuu lukuisista tulosvaroituksista. Kuluvaltakin vuodelta tulosohjaus on peruttu.

Epäluottamuksesta johtuen markkinoilta on mennyt ohi Lehdon kolme viimeistä kvartaalia (Q3, Q4 ja Q1). Yhtiö on aidosti mennyt eteen päin. Toiminta on tervehtynyt ja riskit ovat hallinnassa. Ennen kaikkea rahoitusasema on parantunut. Q3:n lopussa nettovelka oli 231,8 M€ ja nyt se on 114,5 M€. Tasetta voi kohta alkaa sanoa jo vahvaksi, sillä likvidit varat ovat 69,4 M€. Rakenteilla olevien asuntojen määrä on 1485, kun määrä vuosi sitten oli 3603. Liiketoimintariski on siten alentunut merkittävästi.

Lehto Groupin liikevaihto oli 119,4 M€ (ennuste 104,6 M€) ja liikevoitto -3,5 M€ (ennuste -2,6 M€). Tilauskanta kasvoi Q4:sta 502,6 M€:oon. Nettovelka aleni jälleen. Johdon mukaan tervehdyttämistoimien vaikutukset alkavat näkyä ja liiketoiminta etenee suunnitelmien mukaisesti. Tappiollisuuteen vaikutti asuntoliiketoiminnan tyypillisesti heikko ensimmäinen vuosineljännes, kouluhankkeiden heikko kannattavuus sekä myös toiminnan volyymiin nähden korkeat kiinteät kulut. Kuluja on nyt sopeutettu alempaan volyymiin. Koronakriisistä huolimatta kauppa on käynyt ja uutta työkantaa on syntynyt enemmän kuin mitä vanhaa on valmistunut. Lehdon valmiiden tai rakenteilla olevien myymättömien asuntojen määrä on suhteellisen pieni. Lehto arvioi, että se voi antaa uuden ohjaus voidaan antaa myöhemmin kuluvan vuoden aikana. 

Lehdon rahoitusriski on alentunut merkittävästi. Samoin liiketoimintariski on laskenut. Kuluja on sopeutettu ja tämä näkyy Q2 eteenpäin. Korollisen nettovelan määrä on alentunut 117,3 M€:a. Nämä kaikki tekijät tulevat vaikuttamaan positiivisesti yhtiön osakekurssiin, kun markkinoiden luottamus yhtiöön hiljalleen palaa. Pelkästään nettovelan määrän laskun pitäisi nostaa osakekurssia noin 2 € per osake. Riskinä myös Lehdolla on koronakriisin pitkittyminen ja se, että sijoittajat hyljeksivät syklisiä. Siksi kurssitason korjausta takaisin neljän euron tasoille voi joutua odottamaan. Etenkin riskiä karttava sijoittaja voi odotella Q2-tulosjulkistuksen ja sen miten sopeuttamistoimet purevat ja kysyntä kehittyy.

SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELITYKSITYISSIJOITTAJALLE AMMATTILAISTEN TIETO & TYÖKALUT

  • Osaketyökalu
  • ETF-työkalu
  • Indeksityökalu
  • Markkinaympäristö ja riski-indikaattorit
  • Markkinakatsaus
  • Analyysit ja rahastovertailut
  • Mallisalkut ja sijoitusideat
  • Lukuoikeus koko tietopalvelun sisältöön
  • Yhteistyökumppaneiden jäsenedut
  • Opastus chatissa
Trialbox
Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy