
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Tutkimme mielenkiintoisimmat megatrendeistä hyötyvät ETF-rahastot vuodelle 2021. Otimme vertailuun mukaan 15 kiinnostavaa megatrendi-ETF:ää, ja analysoimme niiden sisällön läpikotaisin sijoittajan näkökulmasta. Mitkä ovat parhaat megatrendi-ETF:t?
ETF Globaalit megatrendit megatrendit sijoitusideatMegatrendi tarkoittaa pitkäkestoista isoa rakenteellista muutosta, joka vaikuttaa yhteiskuntarakenteisiin, muuttaa kuluttajakäyttäytymistä ja yritysten valtasuhteita.
Maailmassa on koettu isoja muutoksia aiemminkin. Maatalouden kehitys, teollistuminen, internet. Nämä kaikki ovat muuttaneet kuluttajien ja yritysten elämää. Sijoittajan näkökulmasta tärkein on se, että yhtiöt, jotka ovat pystyneet hyödyntämään megatrendit, ovat kasvaneet suuriksi ja yhtiöt, jotka ovat haranneet muutosta vastaan, ovat kutistuneet pieniksi tai hävinneet maailman kartalta.
Megatrendisijoittaja sijoittaa yhtiöihin, joiden liikevaihto, tulos ja siten myös markkina-arvo ovat merkittävästi nykyistä korkeampia 5-10 vuoden kuluttua. Toinen hyöty on se, että megatrendisijoittaja välttää negatrendisijoittamisen eli sijoittamisen yhtiöihin, joiden tuotteiden ja palveluiden kysyntä laskee.
Käynnissä olevan muutoksen voi visualisoida tarkastelemalla S&P 500 -indeksin 10 suurimman yrityksen listaa nyt ja kaksikymmentä vuotta sitten. USA:n TOP5-osakkeet ovat yhden megatrendin, teknologian, kärkiyhtiöitä maailmassa.
Megatrendeistä ja niiden vaikutuksista on paljon tutkimusraportteja ja analyyseja. Sijoittajan kannalta olennaista on löytää sijoituskohteet, jotka hyötyvät megatrendeistä. Tässä artikkelissa olemme esitelleet tapoja löytää digitalisaatiosta hyötyvät osakkeet.
Osakkeita poimiessa sijoittajan haasteena on se, että monet pörssiyritykset kertovat strategiassaan hyötyvänsä jostakin megatrendistä. Sijoittajan tehtäväksi jää arvioida yhtiön kilpailuasema ja megatrendin todellinen vaikutus yhtiön kilpailuasemaan.
Esimerkiksi KONE hyötyy kaupungistumisesta. Yhtiön liikevaihto kasvoikin vuodesta 2011 vuoteen 2015 yli 65 %:ia. Kasvu tuli kehittyviltä markkinoilta, erityisesti Kiinasta. Vastaavasti vuosina 2015-2018 kasvu oli vain 4,5 %. Megatrendi ei kadonnut mihikään, mutta rakentamisvauhti Kiinassa veti happea. Viime vuosina KONEen markkina Kiinassa on näyttänyt elpymisen merkkejä ja yhtiön kasvu on hieman kiihtynyt. Lue, mitkä osakkeet ovat hyötyneet meneillään olevasta sirumegatrendistä.
Megatrendeistä kiinnostuneelle sijoittajalle on tarjolla paljon mielenkiintoisia ETF-rahastoja. Megatrendi-ETF:ien hyödyt:
Haasteena parhaissa megatrendiosakkeissa ja siten niitä omistavissa ETF:issä on, että arvostuskertoimet nousevat usein korkeiksi.
Vuoden 2018 alussa voimaan astunut lainsäädäntö esti ei-ammattimaisilta sijoittajilta yhdysvaltalaisiin ETF-rahastoihin sijoittamisen. Suomalaisten sijoittajien harmiksi valtaosa megatrendi-ETF:istä on listattu ainoastaan Yhdysvalloissa. Onneksi tilanne on parantunut hieman viimeisen vuoden kuluessa uusien ETF-lanseerauksien myötä.
Seuloimme lävitse kaikki ETF-työkalun Megatrendi-ETF -rahastot, ja valitsimme 15 megatrenditeemaan tehokkaimmat eurooppalaiset ETF-vaihtoehdot. Joukosta karsittiin erittäin pienet ETF-rahastot, joihin kohdistuu merkittävä riski ETF-rahaston sulkemisesta. Lisäksi kävimme lävitse ETF-rahastojen sisällöt, jottei ETF-rahastoissa tule liiallista sisällöllistä päällekkäisyyttä toistensa tai esimerkiksi tehokkaampien suurten indeksi-ETF:ien kanssa.
Nämä 15 megatrendeistä hyötyvää ETF:ää pääsivät mukaan vertailuun (suluissa Euroopan päälistauspaikan ticker ja Saksa-listauksen ticker Nordnetissä):
Koronaviruspandemian jälkeinen vuosi on lähtenyt suotuisasti käyntiin osake-ETFien kannalta, mikä näkyy myös megatrendi-ETFien tuotoissa. Valitsemastamme viidestätoista megatrendi-ETFstä seitsemän on tehnyt yli 10 prosenttia tuottoa, kun taas vain kolme on jäänyt pakkasen puolelle.
Kuluvana vuonna megatrendi-ETFien selkeästi kovimman tuoton on takonut sukupuolten väliseen tasa-arvoon sijoittava Lyxor Global Gender Equality, jolle tuottoa kertyi huimat 16 %. Toiselle sijalle ylsi luksukseen ja varallisuuserojen kasvuun sijoittava Amundi S&P Global Luxury kolmentoista prosentin tuotolla, ja kolmannelle sijalle nousi juomaveden niukkuuteen sijoittava Lyxor World Water kahdentoista prosentin tuotolla.
Vertaillessa valitsemiamme megatrendi-ETF:iä, parhaat kokonaistehokkuuspisteet saa Amundi Nasdaq-100. ETF:n saamat pisteet ovat hyvät, sillä työkalun lähes kolmesta tuhannesta ETF:stä parhaat ansaitut kokonaistehokkuuspisteet ovat 85 pistettä. Vastaavasti huonoimmat tehokkuuspisteet ansainnut megatrendi-ETF First Trust Indxx Innovative Transactions & Process sijoittui kuitenkin työkalun huonoimman neljänneksen yläpuolelle 56 kokonaistehokkuuspisteellään.
Hallinnointikustannusten kannalta vertaillessa edullisimman ETF:n sijan saa myös eniten tuottoa tehnyt Lyxor Global Gender Equality, jonka hallinnointikustannukset ovat vaivaiset 0.20 prosenttia vuotuisesti. Edullisista kustannuksista huolimatta Lyxor Global Gender Equalityn kokonaistehokkuuspisteet jäävät valitsemiemme megatrendi-ETF:ien huonoimpaan kolmannekseen. Toisaalta vertailussa kalleimmat hallinnointikustannukset omaava L&G Cyber Security jäi kokonaistehokkuuspisteiltään myös listan huonoimpaan kolmannekseen, vielä Lyxorin ETF:n alapuolelle. Vertailusta on siis selkeästi nähtävissä, ettei hallinnointikustannuksen suuruus ole suoraan verrannollinen ETF:n kokonaistehokkuuteen.
Valitsemiamme megatrendi-ETF:iä pääset helposti vertailemaan ETF-työkalun Sijoitusideoita-välilehden takaa.
Megatrendeihin sijoittavat ETF:t ovat todella tehokas tapa sijoittaa megatrendeistä hyötyviin tai niitä ajaviin yhtiöihin. Kuten tekemästämme vertailusta voi nähdä, megatrendi-ETF:t ovat tehokkuudeltaan todella kilpailukykyisiä. Megatrendit vaikuttavat markkinoihin todella pitkällä aikavälillä, joten niihin sijoittavien ETF:ien voidaan arvioida tekevän tuottoa juuri pitkässä juoksussa. Tästä syystä megatrendi-ETF:t soveltuvat hyvin pitkäaikaiseen säästämiseen.
Megatrendi-ETF:t eivät vain rajoitu valitsemiimme viiteentoista rahastoon, vaan megatrendeistä hyötyviä ETF:iä on olemassa lukuisia lisää. Perehtymällä lisää megatrendeihin, voi sijoittaja löytää itselleen sopivan rahaston, jonka omistamat yhtiöt vastaavat sijoittajan arvoja ja tavoitteita.
Sijoittaja.fi:n ETF-työkalun avulla ETF:ien vertailu ja valinta on helppoa. Mukana yli 2 500 ETF:ää. ETF-työkalu pisteyttää ETF:t ja lajittelee ne tehokkuuden perusteella. Löydät työkalusta myös valitsemiamme valmiita ETF-ideoita ja mallisalkkuja.
Alkuperäinen teksti on julkaistu Sijoittaja.fi:ssä 16.1.2019.