Miten sijoitan valmistujaisrahat?

Moni nuori saa valmistujaislahjaksi rahaa. Kerromme tässä artikkelissa yksinkertaisesti, miten valmistujaisrahat kannattaa sijoittaa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Moni nuori saa valmistujaislahjaksi rahaa. Kerromme tässä artikkelissa yksinkertaisesti, miten valmistujaisrahat kannattaa sijoittaa.

Jaa valmistujaisrahat kolmeen koriin

Ensimmäiseksi jaa saadut lahjarahat kolmeen koriin.

  1. Käyttövaroihin
  2. Pesämunaan ja
  3. Pitkäaikaissijoitukseen.

Käyttövarat tarkoittaa sitä rahasummaa, jonka tarvitset lyhyen tähtäimen kulutukseen ja hankintoihin. Onko kesälle suunnitteilla matka? Pitääkö vaatekaapin sisältöä uusia? Nämä rahat kannattaa siirtää käyttötilille.

Toinen kori on ns. pesämuna. Se kuvaa rahasummaa, jonka tiedät tarvitsevasi seuraavan 12 kuukauden aikana johonkin tärkeään? Onko edessä esimerkiksi vaihto-oppilasvuosi tai välivuosi ulkomailla? Oletko muuttamassa omaan kämppään ja tarvitset rahaa vuokravakuuteen tai kalusteisiin? Nämä varat kannattaa pitää erillään käyttövaroista, jotta niitä ei tule tuhlattua. Paras sijoituspaikka pesämunalle on säästötili, jossa pääoma säilyy ja sille saa pienen koron.

Kolmas kori on pitkäaikaissijoitus. Tämä summa on se, joka saa jäädä kertymään korkoa korolle. Tällä summalla haetaan nimenomaisesti varallisuuden karttumista pitkällä aikavälillä. Toinen yhtä tärkeä arvo pitkäaikaissijoituksella on oman talous- ja sijoitusosaamisen lisääntyminen. Summa kannattaa sijoittaa indeksirahastoon, ETF:ään tai suoraan osakkeisiin.

Korkea tuotto ja pitkäsijoitusaika = suuri varallisuus

Korkoa korolle -ilmiö huolehtii itsestään siitä, että sijoitettu varallisuus karttuu ajan kuluessa. Mitä korkeampi tuotto ja mitä pitempi sijoitusaika, sitä suuremmaksi sijoitetut varat kasvavat. Sen vuoksi vastavalmistuneen kannattaa laittaa pitkäaikaissijoitukseksi osa valmistujaisrahoista. Sijoitetusta pääomasta voi olla myöhemmin hyötyä esimerkiksi ensiasunnon hankinnassa.

Mitä sijoitusvaihtoehtoja nuorella on?

Sijoitusmarkkinat ovat täynnä vaihtoehtoja, joten vaihtoehdot kannattaa pitää rajallisena. Alla on kolme yleistä sijoitusvaihtoehtoa pitkäaikaissijoitukseksi.

  1. Rahastot ja indeksirahastot
  2. ETF:t
  3. Osakesijoitukset

RAHASTOT

Rahasto sijoittaa varansa tyypillisesti osakkeisiin tai korkoinstrumentteihin. Näistä käytetään nimitystä osakerahasto tai korkorahasto. Yhdistelmärahasto sijoittaa molempiin.

Säästäjä saa sijoitustansa vastaan rahasto-osuuksia. Rahaston hyvä puoli on se, että säästäjä saa jo pienellä summalla hajautuksen useaan eri sijoituskohteeseen. Sijoituksen voi tehdä verkkopankissa.

Säästäjän ongelma on se, että vaihtoehtoja on satoja. Rahastotyyppeihin ja eri sijoitusluokkiin perehtyminen voi aiheuttaa informaatioähkyä. Tätä varten olemme luoneet Rahastotyökalun, jonka avulla löydät helposti parhaat rahastot omaan salkkuusi!

OSAKESIJOITUKSET

Osakesijoittaminen vaatii opiskelua. Muutamalla käytännön vinkillä pääsee alkuun:

  • Osakesijoituksissa sijoitushorisontin tulee olla pitkä. Älä tavoittele pikavoittoja.
  • Hajauta sijoitukset vähintään 3-5 osakkeeseen, jotka ovat eri toimialoilta (10 osakkeella saa jo hyvän hajautuksen)
  • Sijoita tilille napsahtelevat osingot takaisin osakkeisiin

Käytännön ohjeet sijoitusten toteuttamiseen

Jos haluaa hyvän pitkäntähtäimen tuoton, kannattaa minimoida kulut. Siinä onnistuu, kun valitsee alhaisen kulun rahaston (alhaiset merkintä- ja hallinnointipalkkiot) sekä säästää kaupankäyntikuluissa. Jos haluat opiskella sijoittamista, aloita askel askeleelta oppaasta.

Jos sijoitat valmistujaisrahat rahastoihin (rahasto, indeksirahasto tai ETF), valitse:

  • sinun riskitasoon sopiva yhdistelmärahasto tai
  • sijoita osakemarkkinoille sijoittavaan rahastoon (rahasto, indeksirahasto tai ETF)
    • sijoita yhteen maailman tai Suomen osakemarkkinoille sijoittavaan hyvin hajautettuun rahastoon tai
    • hajauta sijoituksesi kahteen rahastoon, joista toinen sijoittaa USA:han ja toinen Suomeen tai Eurooppaan

Jos sijoitat osakkeisiin, valitse vähintään 3, mielellään 5 osaketta eri toimialoilta, joiden liiketoiminnan ymmärrät ja osaat perustella itsellesi, miksi sijoitat kuhunkin osakkeeseen. Älä sorru meemiosakkeisiin tai sijoituskohteisiin, joiden arvonmääritystä et ymmärrä. Voit huonossa tapauksessa menettää sijoitetun pääoman osittain tai kokonaan. Ole kärsivällinen ja kasvata sijoitusosaamistasi ja lisää salkkusi hajautusta lisäsijoittamalla tulevia säästöjäsi.

Hyödynnä Sijoittaja.fi:n opiskelijaetu

Sijoittaja.fi tarjoaa opiskelijoille 50% edun vuosijäsenyyden oston yhteydessä. Syötä kuponkikoodi OPISKELIJA2024 vuosijäsenyyden oston yhteydessä. Edun saadaksesi käytä rekisteröinnin yhteydessä toimivaa oppilaitoksen sähköpostia. Jatkuvan vuosijäsenyyden ovh 129 € ja edun jälkeen 64,50 €.

Osakkeita voi tutkia ja vertailla Osaketyökalulla

Työkalun pisteytys kertoo osakkeen houkuttelevuuden juuri nyt. Työkalu myös pisteyttää osakkeet eri tyylien mukaan, joten sen avulla löytää helposti mm. osinko- ja laatuosakkeet.

Bowa Legal näkyvyys
Sinua voisi kiinnostaa
Miten valitsen parhaan rahaston?
Tuloskausi käynnistyy – tuloskasvuodotukset maailmalla maltilliset. Mitä Nokialta ja KONEelta odotetaan?
Volatiliteetti rahoitusmarkkinoilla: Miten sijoittajan kannattaa hyödyntää volatiliteettia?
Sijoittajan valinnat