Osakemarkkinat syöksyssä – mitä sijoittajan kannattaa tehdä?

Osakemarkkinat kääntyivät laskuun 5.2. ja meno on ollut etenkin USA:ssa hurjaa. Miten sijoittajan kannattaa toimia?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Osakemarkkinat kääntyivät laskuun 5.2. ja meno on ollut etenkin USA:ssa hurjaa. Miten sijoittajan kannattaa toimia?

Markkinaympäristö

Dow Jones Industrial Average -indeksi on laskenut torstain 1.2.2018 päätöstasoilta 7 %. Eilinen 5.2.2018 lasku oli pisteillä mitattuna historian suurin 1 175 pistettä. Prosentuaalisesti lasku ei yllä historian kirjoihin. Sillä 19.10.1987 Dow Jones laski 22,6 % ja 28.10.1987 vielä 12,8 %. Myös finanssikriisissä vuonna 2008 Dow Jonesilla oli neljä 7 %:n tai yli laskupäiviä. Lasku on myös hyvä suhteuttaa nousuun. Trumpin valinnan jälkeen 8.10.2016 Dow Jones ehti nousta 47 % ennen laskua.

Markkinaympäristö-osiossa sijoittaja voi seurata tärkeimpiä riski-indikaattoreita. Tärkeimmät eli kokonaisriski-indikaattori ja finanssiriski-indikaattori eivät ole nousseet huolestuttavalle tasolle. Sen sijaan alla olevassa kuvaajassa esitetty VIX-indeksi on noussut yli 50 %. Nykyinen taso ei kuitenkaan ole viiden vuoden tarkasteluperiodilla poikkeuksellinen.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Kurssilasku poikkeuksellinen?

Tämänhetkinen kurssilasku on saanut jo erikoisia piirteitä. Iltapäivälehtien etusivuilla on live-seurantaa osakemarkkinoiden liikkeistä. Onko talousmedian tarkoitus jakaa sijoittajille hyödyllistä informaatiota vai levittää joukkohysteriaa?

Osakemarkkinoilla on ollut poikkeuksellisen rauhallista syksyn 2016 jälkeen. Jos sijoittajan muisti yltää tätä pitemmälle, hän muistaa Trumpin valinnan aiheuttaman hetkellisen kurssilasku, Brexit-romahduksen, Euroopan ja Kreikan velkakriisien aiheuttamat kesäpaniikit vuosina 2010-2015 sekä tietenkin finanssikriisin, joka alkoi vuonna 2008 ja jonka aikana OMX Helsinki -indeksin arvosta suli yli 60 %.

Kurssilaskut eivät siten ole poikkeuksellisia. Eivätkä yksittäiset päivälaskut automaattisesti tarkoita laskumarkkinan alkamista.

Kaksi kuvaa, jotka selittävät kurssilaskun

Kurssilasku on ollut Yhdysvalloissa voimakkaampaa kuin Euroopassa. Syy tähän on kahdessa seuraavassa kuvassa, jotka löytyvät Markkinaympäristö-osiostamme. Ensimmäinen kuva kertoo S&P 500 -indeksin ja USA:n työllisyyden kehityksen. Toisessa on inflaatio-odotukset. Amerikkalaisosakkeet ovat nousseet positiivisen talousdatan siivittämänä jyrkästi. Samaan aikaan inflaatio-odotukset ja sitä myötä korot ovat nousseet. Sijoittajat joutuvat punnitsemaan osakkeiden tulostuoton ja valtionvelan tarjoaman korkotuoton välillä.

Osakkeiden tulostuotto (E/P) oli tuloskauden alussa 24,8 historiallisella 12 kuukauden tuloksella laskettuna. Tämä tarkoittaa 4 %:n tulostuottoa. Inflaatio-odotusten noustessa USA:n 10-vuotisen valtionvelan korkotuotto on ehti nousta jo yli 2,8 %:n. Tämä tarkoittaa, että osakkeet tarjosivat enää reilun 1 %:n tuottopreemion valtionlainoihin nähden. Tämä taso ei ole riittävä ja siksi tasokorjaus osakkeiden arvostustasoissa on ymmärrettävää.

Osta, kun veri virtaa markkinoilla

Aiemmissa kurssilaskuissa sijoittajan on kannattanut käyttää laskuhetket oston paikkoina. OMX Helsinki 25 -indeksi on tullut perjantaista 2.2.2018 alas nyt 4 %:ia. Lasku on siten kovin vähäistä. Yksittäisissä osakkeissa on nähty kovempia laskuja.

Sijoittaja ei voi tietää, jatkuuko kurssilasku vai pysähtyykö se tähän. Markkinaympäristö ja Markkinakatsaus: mistä tuottoa -katsauksemme kertovat, että taloustilanne tukee osakkeita. Euroopassa ei ole odotettavissa samanlaista korkotason nousua kuin Yhdysvalloissa. Euroopassa korkoja aletaan nostaa ehkä vuonna 2019.

Samaan aikaan katsauksemme kertovat, että osakemarkkinoiden odotettu tuotto on historiallista tuottoa matalampi. Osakkeet tarvitsevat nykyisillä arvostustasoilla noustakseen tuloskasvua.

Markkinaympäristö-osiossa oleva kokonaisriski-indikaattorimme ei ennakoi laskumarkkinan alkamista. Näin eivät myöskään tee ennakoivat talousindikaattorit.

Tärkein ohje sijoittajalle on: älä hötkyile. Tarkasta Markkinaympäristö-osiostamme löytyvät tärkeimmät riski- ja talousindikaattorit sekä osakemarkkinoiden fundamentit. Jos rauhallisen perehtymisen jälkeen, päätät toimia, niin olemme koonneet alle muutaman hyödyllisen artikkelin, jotka auttavat päätöksenteossa.

Siirry uudistettuun markkinaympäristöön tästä!

Lue lisää

Kokosimme tähän hyödyllisiä artikkeleita, jotka helpottavat toimimiseen turbulentissa markkinatilanteessa

Sinua voisi kiinnostaa
Viikon osinko-osake: Wulff Groupin osakkeella 5,8 prosentin osinkotuotto
parhaat osakkeet
Parhaat osinko-osakkeet Suomesta
Helsingin Pörssin kasvuosakkeet
Helsingin pörssin parhaat kasvuosakkeet
Sijoittajan valinnat