Tekoälyn ja robotiikan integraatio – megatrendi, jota sijoittaja ei voi sivuuttaa

Tekoälyn integraatio robotiikkaan kehittyy huimaa vauhtia. AI-robotiikka voikin nousta seuraavaksi merkittäväksi megatrendiksi, josta sijoittajan kannattaa olla tietoinen.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Tekoälyn integraatio robotiikkaan kehittyy huimaa vauhtia. AI-robotiikka voikin nousta seuraavaksi merkittäväksi megatrendiksi, josta sijoittajan kannattaa olla tietoinen.

AI-robotiikka on nouseva megatrendi

Tekoälyn fyysinen ilmentymä robotiikassa etenee hurjaa vauhtia. Viime vuoden alussa Teslan sijoittajapäivillä Elon Musk innostui jakamaan näkemyksiään robotiikan ja tekoälyn integraatiosta, erityisesti humanoidiroboteista. Musk kertoi näkevänsä humanoidiroboteille jonkinlaisia käyttötarkoituksia kodeissa, mutta vielä ehdottomasti enemmän teollisuuden tarpeissa. Hän arvelikin humanoidirobottien määrän ylittävän maapallon väkiluvun jossain vaiheessa tulevaisuutta.

Muskin kommentit saattavat kuulostaa liioittelulta ja vain aika näyttää, kuinka lähelle Teslan perustaja osuu arvauksessaan. Tarkasteltuamme jonkin verran tekoälyn ja robotiikan integraation kehitystä, yksi asia tuli meille kuitenkin selväksi – tämän megatrendin luomia sijoitusmahdollisuuksia ei kannata sivuuttaa.

Yhdistämällä tekoäly robotiikkaan pyritään tehostamaan tuottavuutta

Yksinkertaistetusti yritysten kannalta tekoälyn rooli on lähes pelkästään tuottavuuden kasvattamisessa. Robottien odotetaan auttavan yrityksiä tehostamaan toimintaansa, vähentämään työvoimakustannuksia ja ratkaisemaan osaavan työvoiman puutteen ongelmia. Pelkästään Yhdysvalloissa on yli 10 miljoonaa vaarallista tai epämieluisana nähtyä työpaikkaa. Tämä yhdistettynä ikääntyvään väestöön voi luoda yhtiöille suuria ongelmia työvoimansa skaalaamisessa.

Tekoälyn, koneoppimisen ja sensoriteknologian edistymisen ansiosta robotit tulevat älykkäämmiksi, itsenäisemmiksi ja kykenevämmiksi suorittamaan laajasti erilaisia tehtäviä, aina tuotannosta ja logistiikasta terveydenhuoltoon ja kotiin.

Lähde: Qualcomm

Vaikka yhden käyttötarkoituksen robotteja on ollut kaupallisilla markkinoilla jo vuosikymmeniä, yleiskäyttöisiä tekoälyllä varustettuja robotteja ei ole juuri näkynyt.

Oletko kuitenkaan törmännyt uutisiin Teslan kehittämän humanoidirobotti Optimus Gen 2:n kehityksestä? Tesla julkaisi videon, jossa yhtiön luoma humanoidi käveli Cybertruck -tehtaalla, kyykkäsi kuntosalilla, näytti kätensä toimintaa nostamalla kananmunan ja jopa tanssi. Myös toimitusjohtaja Musk on jakanut X:ssä videon, jossa Optimus viikkaa paidan.

Lähde: X (entinen Twitter)

AI-robotiikka käy läpi murrosta

Kerätessämme materiaalia tähän artikkeliin, huomasimme kuinka nopeasti tekoälyn ja robotiikan integraatio etenee tällä hetkellä – uutisia alan läpimurroista tulee lähes joka toinen päivä. Vaikka suurimmalta osalta ihmisistä nämä uutiset menevät toistaiseksi ohi, uskomme, että tekoälyn ja robotiikan integraatio nousee pian suuren yleisön tietoisuuteen alan muutosten ollessa todennäköisesti niin merkittäviä.

Tiesitkö esimerkiksi sitä, että australialainen työryhmä on kehittänyt tekoälyjärjestelmän, joka voi kääntää hiljaisia ajatuksia aivokäyristä tekstiksi? Tämä niin sanottu DeWave käyttää elektroenkefalografiaa (EEG) hyödyntävää hattua neurologisen aktiviteetin nauhoittamiseen, eikä järjestelmä tarvitse invasiivisia implantteja.

Google DeepMind ja Stanfordin yliopiston tutkijat ovat puolestaan esitelleet hetki sitten Mobile Aloha -nimisen avoimen lähdekoodin robotiikkajärjestelmän, joka pystyy suorittamaan monimutkaisiakin tehtäviä, kuten ruuanlaittoa, siivousta ja muuta vastaavaa.

Mobile ALOHA. Lähde: Trossenrobotics

Robotteja koulutetaan oppimaan ihmisen esimerkistä

Tammikuun alussa Brett Adcock, yksi AI-robotiikan pioneereistä ja maailman ensimmäistä kaupallisesti toimivaa itsenäistä humanoidirobottia kehittävän Figuren perustaja, twiittasi näin:

Adcock ilmoitti merkittävästä läpimurrosta Figure 01:sen tekoälyssä. Julkaisemassaan twiitissä Adcock sanoi tekoälyn pystyvän oppimaan itse korjaamaan tekemänsä virheet vain seuraamalla ihmisten esimerkkiä. Twiitin mukaan yhtiö voi nyt kerätä ihmisiltä dataa tietyistä askareista, kuten kahvin keittämisestä, ja kouluttaa se tekoälylle alusta loppuun.

Adcock on tunnettu hänen kyvystään tunnistaa mahdollisesti suuret megatrendit varhaisessa vaiheessa, ja hän onkin onnistunut kaupallistamaan ja hyötymään niistä taloudellisesti. Muutama kuukausi sitten kirjoitimme toisesta yhtiöstä, jota Adcock on ollut mukana perustamassa. Tuolloin tarkastelussa oli alansa suuri lupaus, joka listautui pörssiin 2,7 miljardin dollarin IPO:lla – eVTOL-ilma-aluksia kehittävä Archer Aviation. Tänä päivänä Adcockin täysi fokus on kuitenkin tekoälyn integroimisessa robotiikkaan Figurella.

Figure 01 -humanoidi. Lähde: Figure (X)

Humanoidivalmistajalla kaupallinensopimus jo BMW:n kanssa

Jokunen päivä sitten Figure allekirjoitti ensimmäisen kaupallisen sopimuksensa autovalmistaja BMW:n kanssa. Yhtiö sitoutui lähettämään sen humanoideja ”oikeisiin töihin” BMW:n tehtaalle Etelä-Carolinaan. Robottien on määrä automatisoida vaikeat, vaaralliset ja hidastempoiset tehtävät tehtaan tuotannon eri vaiheissa.

Tällä hetkellä Figure ei ole julkinen pörssiyhtiö. Yhtiö vaikuttaa kuitenkin todella potentiaaliselta listautujalta. Mikäli Figure listautuu, kuten Adcock teki Archer Aviationin kanssa, pyrimme tarkastelemaan yhtiötä uudestaan ja kirjoittamaan siitä, mikäli näemme sen varteenotettavana sijoituskohteena.

Nopeasti kasvava markkina

Kaiken kaikkiaan on todennäköisesti vain ajankysymys, milloin tekoälyn ohjaamista roboteista tulee olennainen osa arkea. Tästä syystä voi olla fiksua hajauttaa pieni siivu salkusta AI-robotiikkayhtiöihin.

Statistan mukaan AI-robotiikan markkinan uskotaan saavuttavan 19 miljardin dollarin rajapyykki kuluvana vuonna. Alan vuosittaisen kasvun (CAGR 2024-2030) arvioidaan olevan 11,6 %, mikä tarkoittaisi 36,78 miljardin dollarin markkinavolyymia vuoteen 2030 mennessä.

Lähde: Statista

ETF:illä kiinni laajasti AI-robotiikkaan

ETF:t ovat tunnetusti oiva tapa sijoittaa osakesektoriin, jos sijoituksen haluaa hajauttaa useampaan alan yhtiöön. Löydät robotiikkaan sijoittavia ETF:iä ETF-työkalullamme. AI-robotiikkasektorilta varteenotettavia ETF:iä ovat muun muassa seuraavat neljä, jotka The Motley Fool listasi vuoden 2024 potentiaalisimpina tekoäly-ETF:inä:

Sijoittajille, jotka haluavat itse tutkia ja valita AI-robotiikkaosakkeet salkkuunsa, voi olla antoisaa tarkastella näiden ETF:ien suurimpia omistuksia.

Hyvä esimerkki on the Motley Foolin listalla hallinnoitavien varojen suhteen suurin ETF – Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF:n (Nasdaq: BOTZ) – jonka suurimmat omistukset ovat alla. Rahasto pyrkii sijoittamaan yhtiöihin, jotka mahdollisesti hyötyvät robotiikan ja tekoälyn lisääntyvästä käytöstä ja omaksumisesta. Sijoitusstrategia pitää sisällään yhtiöitä, jotka toimivat teollisuuden robottien ja -automatiikan, muun kuin teollisuuden robottien sekä autonomisesti toimivien ajoneuvojen parissa.

Global X:n ETF löytyy Sijoittaja.fi:n ETF-työkalusta, josta pääset helposti tarkastelemaan rahaston keskeisiä tunnuslukuja. Työkalusta löydät myös yli 3000 muuta ETF-rahastoa.

Artikkelin kirjoittaja on Anastasiya Köykkä, joka on kasvuyhtiöistä pitävä sijoittaja ja analyytikko. Hän tutkii sijoitusmahdollisuuksia vallitseviin innovaatioihin, jotka johtavat maailman muutoksiin. Hän pyrkii tunnistamaan osakkeet, joilla on huomattava kasvupotentiaali. Anastasiyalla on BBA-tutkinto ”Financial Management for Global Business”, Haaga-Helia ja kansainvälisen oikeuden maisterin tutkinto Valko-Venäjän valtionyliopistosta.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat