Kryptopörssi Binancen toimitusjohtajan haastattelu herättää huolta

Kuluvalla viikolla maailman suurimman kryptovaluuttapörssi Binance kohtasi yllättävän kysyntäpiikin, jonka takia palveluntarjoaja keskeytti kaupankäynnin yhdellä vakaavaluutalla. Tapauksen tiimoilta Binancen toimitusjohtaja antoi haastattelun, joka kuitenkin herätti lisää huolta kryptosijoittajien keskuudessa.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Kuluvalla viikolla maailman suurimman kryptovaluuttapörssi Binance kohtasi yllättävän kysyntäpiikin, jonka takia palveluntarjoaja keskeytti kaupankäynnin yhdellä vakaavaluutalla. Tapauksen tiimoilta Binancen toimitusjohtaja antoi haastattelun, joka kuitenkin herätti lisää huolta kryptosijoittajien keskuudessa.

Epävarmuuden kryptomarkkinoilla jatkuvat

Kryptomarkkinat ovat vasta ehtineet toipua maailman kolmanneksi suurimman kryptovaluuttapörssi FTX:n kaatumisesta, kun ne jo kohtaavat uusia vastatuulia. Tällä kertaa huolta herättää transaktiovolyymilla mitattuna maailman suurin ja tunnetuin kryptovaluuttapörssi Binance.

Binance on alansa markkinajohtaja

Binance on vuonna 2017 perustettu kryptovaluuttapörssi. Binance ponkaisi kryptomaailman tietoisuuteen jo julkaisuvuotenaan 2017, kun se onnistui vastaamaan valtavan kryptohuuman kysyntään muiden kaupankäyntialustojen kaatuillessa. Palvelu sai luotettavan ja hyvän maineen, mikä nosti Binancen yhdeksi markkinoiden tunnetuimmaksi ja käytetyimmäksi kryptovaluuttapörssiksi. Yhtiön palveluilla on jo yli 120 miljoonaa käyttäjää, ja sen keskimääräinen päivittäinen traidausvolyymi on jopa kymmeniä miljardeja dollareita.

Binancen markkina-aseman takia yhtiö, sekä sen perustaja ja toimitusjohtaja Changpeng ”CZ” Zhao ovat jatkuvasti esillä niin kryptomaailman keskusteluissa kuin median otsikoissa. Viime aikojen merkittävimmät uutiset Binanceen liittyen koskevat luultavasti marraskuun alkua, kun yhtiö kertoi myyneensä positionsa kilpailevan kryptovaluuttapörssi FTX:n natiivitoken FTT:tä aloittaen pörssin loppujen lopuksi kaataneen likviditeettikriisin. FTX:n jouduttua ongelmiin Binance teki aiesopimuksen FTX:n Yhdysvaltojen ulkopuolisten toimien ostamisesta kryptovaluuttapörssin pelastamiseksi. Binance kuitenkin vetäytyi aikeesta hyvin nopeasti, kun epäilykset FTX:n rikollisesta toiminnasta nousivat julkisuuteen.

Alkuviikosta Binance kohtasi yllättävän kysyntäpiikin

Aikaisemmin tällä viikolla Binance nousi jälleen otsikoihin, kun kryptovaluuttapörssi kohtasi valtavan piikin vakaavaluutta USDC:n nostoissa. Kyseistä kryptovaluuttaa nostettiin Binancen palvelusta niin suurella volyymillä, että kryptovaluuttapörssi joutui väliaikasesti jäädyttämään vakaavaluutan nostot. Toimitusjohtaja Zhao twiittasi Binancen suorittavan kryptovaluuttavaihtoa USDC reservin kasvattamiseksi, mutta vaihto kulkee New Yorkilaisen pankin kautta, mikä oli tapahtuma-aikaan suljettu. Tilanne palautui ’normaaliksi’ reilun kahdeksan tunnin jälkeen, ja Binance aloitti jälleen USDC:n vaihdon palvelussaan.

Vaikka hetkellinen kysyntäpiikki ei Zhaon mukaan aiheuttanut suurempia ongelmia Binancelle, säikähtivät kryptosijoittajat kaupankäynnin pysäyttämistä viime kuukausien tapahtumien johdosta. Sijoittajien huolien takia Zhao vieraili eilen 15.12.2022 uutisyhtiö CNBC:n Squawk Box -ohjelmassa haastateltavana liittyen Binancen tilanteeseen ja toimitapoihin.

Haastattelu CNBC:llä herättää kysymyksiä

CNBC:n haastattelun alussa Zhaolta kysyttiin alkuviikon äkillisestä varallisuuden ulosvirtauksesta sekä USDC:n kaupankäynnin keskeyttämisestä, mihin toimitusjohtaja vastasi pitkälti samalla tavalla, kuin hän oli aihetta Twitterissä kommentoinut. Zhao alleviivasi, kuinka kryptovaluuttapörssit eivät voi käyttää alustalle talletettuja varoja tehokkaasti kuten perinteiset pankit, vaan kryptopörssien tulee hallita varoja 1:1 asiakkaiden talletusten kanssa. Binance toimii Zhaon mukaan juurikin noudattaen tätä periaatetta, ja alkuviikon hetkellinen pula USDC:stä johtui ulkopuolisesta tekijästä, eli aiemmin mainitusta New Yorkilaisesta pankista.

Keskustelu kääntyi kuitenkin pian Binancen taloudelliseen vakauteen. CNBC:n toimittaja Andrew Ross Sorkin mainitsi, kuinka Zhao on kertonut Binancen hallinnoivan yli 60 miljardin dollarin edestä kryptovarallisuutta yhtiön ”kylmillä” Hardware-lompakoilla, mutta yhtiön veloista ei ole mainittu mitään. Zhao vastasi kysymykseen hieman kaarrellen, kertoen että Binance tekee yhteistyötä joidenkin tilintarkastajien kanssa yhtiön taloudellisen tilanteen, kuten vastattavien tarkastamiseksi. Tämän jälkeen Zhao korosti, kuinka Binancella ei olisi ollenkaan lainoja tai velkaa, mikä erottaa yhtiön FTX:n tilanteesta.

Saadut ja ”unohdetut” kaksi miljardia dollaria

Mielenkiintoiseksi haastattelu viimestään muuttui, kun toimittaja Becky Quick kysyi Zhaolta 2,1 miljardista dollarista, jotka Binance sai vuonna 2021 FTX:ltä. Binance sijoitti FTX:ään vuonna 2019, ja myöhemmin vuonna 2021 FTX osti sijoituksen ulos. Zhaon mukaan maksu toteutettiin Binancen vakaavaluutta BUSD:lla, Binancen natiivitoken BNB:llä sekä FTX:n natiivitoken FTT:llä. FTT:n osuus oli Zhaon mukaan merkittävä, mutta yhtiö oli ”unohtanut” sen.

Nykyään FTT-token positio on lähes arvoton. Quick haastoikin Zhaon kysymällä olisiko Binance valmis luovuttamaan täydet saamansa 2,1 miljardia takaisin FTX:n konkurssipesän velkojille, mikäli tilanne etenisi siihen, ja kestäisikö Binancen talous tämän iskun. Yhdysvaltalaisen konkurssikäytännön mukaan, jos voidaan todeta, että maksu on suoritettu petollisen menettelyn kautta tai että hyötyneen tahon olisi kohtuudella pitänyt tietää, että maksu oli petollinen, voivat velkojat saada luovutetut varat takaisin kahden vuoden tarkasteluikkunassa.

Zhao vastasi kysymykseen lyhyesti: ”Taloudellinen tilanteemme on OK”.

Miksei Binancella ole tunnettua tilintarkastajaa?

Haastattelussa Zhaolta kysytään, miksei Binancella ole tilintarkastajaa esimerkiksi Big-4-tilintarkastusyhtiöistä, joka voisi varmistaa Binancen taloudellisen vakauden ja antaa mielenrauhan sijoittajille. Tähän Zhao vastasi sanomalla, että Big-4-tilintarkastajat ovat niin tottuneita tarkastamaan yhtiöitä, etteivät ne välttämättä osaa tarkastaa kryptovaluuttapörssiä. CNBC:n toimittajat nostavatkin seuraavaksi esille Nasdaqiin listautuneen, säätelyn alaisen kryptovaluuttapörssi Coinbasen, jonka tilintarkastuksen hoitaa Big-4-yhtiö Deloitte. Zhao kommentoi tätä sanomalla, ettei ole perehtynyt Coinbasen toimintaan.

Koska Deloittella selvästi on kryptovaluuttapörssin tarkastamiseen kykeneviä tilintarkastajia, mutta Binancella ei siltikään tilintarkastajaa ole, herättää tilanne toimittajien mielestä paljon kysymyksiä esimerkiksi siitä, ovatko suuret tilintarkastajat halukkaita tarkastamaan Binancen toimintaa. Quick prässäsikin Zhaoa kysymällä, miksei Binance voisi näyttää taloudellista vakauttaan toteen hankkimalla tilintarkastajan, sekä näyttää ettei Binanceen talletettuja varoja ole käytetty väärin kuten FTX:ssä. Tähän Zhao vastasi jälleen kierrellen.

Sijoittajan näkökulma

Haastattelussa kierrellen vastannut Zhao on herättänyt kryptosijoittajien huolen Binancen toiminnasta – eikä välttämättä syyttä. Kuluva vuosi on näyttänyt raa’asti toteen, kuinka huonosti suunniteltu ja toteutettu kryptovaluuttapörssin toiminta voi kaataa isojakin toimijoita kryptomarkkinoilla. Tämän takia onkin todella huolestuttavaa, että maailman suurin kryptovaluuttapörssi ei käytä tunnettua tilintarkastajaa, ja voi vain ”unohtaa” saamiaan maksuja. Lisää huolta herättää se, että vain noin vuorokausi CNBC:n haastattelun jälkeen Binancelle ”reservin tarkastuksen” (proof of reserve) tehnyt ranskalainen tilintarkastusyhtiö Mazars ilmoitti katkaisevansa kaikki sopimuksensa kryptovaluuttatoimijoiden kanssa. Mazars julkaisi Binancen reservintarkastusraportin vain reilu viikko sitten. Raportissa ei kuitenkaan CNBC:n mukaan eritelty kryptovaluuttapörssin vastattavia.

Toinen kulmakarvoja nostattava tieto liittyy juuri Binancen vakavaraisuuteen. CNBC:n haastattelussa toimitusjohtaja Zhao korostaa vahvasti, kuinka Binancella ei ole velkoja eikä aktiivisia lainoja. Sivulauseessa Zhao kuitenkin mainitsee kryptopörssillä olevan vastattavia. Aikaisemmin joulukuussa Zhao jakoi Twitter-tilillään twiitin, jossa oli kuvakaappaus ilmeisesti Binancen sivuilta. Kuvakaappauksessa Binancen nettoarvoksi annetaan yli 62 miljardia dollaria. Häiritsevää kuvassa on se, että kuvakaappauksessa näkyvässä tekstissä yhtiön nettoarvoksi lasketaan yhtiön varat yhteensä (Total Assets). Sen sijaan velkoja tai muita vastattavia ei ole laskettu arvoon, saati edes näytetty kuvassa. Vaikka Zhao on twitterissään korostanut kryptopörssien liiketoiminnan läpinäkyvyyden tärkeyttä, ei Binance syystä tai toisesta halua eritellä omia vastattaviaan.

Kolmas kryptomaailmassa huolestuttanut pointti liittyy Binancen yhtiörakenteeseen. Caymansaarille kirjatun Binancen pelätään olevan niin monimutkikkaasti omistettu, että sen haastaminen oikeuteen olisi teknisesti lähes mahdotonta, mikäli FTX:lle tapahtunut tilanne toistuisi Binancella.

Käynnissä oleva keskustelu on todella merkittävä, sillä se on tuonut esiin mahdollisia epäkohtia luotettavaksi ja vakaaksi uskotun Binancen toiminnassa. Voi olla, että kryptosijoittajien keskuudessa nousseet huolet osoittautuivat turhiksi, Binance toimii sanojensa mukaan ja epämääräisyydelle löytyy järkevä syy. Toisaalta FTX:n kaatumisen myötä ei ole täysin poissuljettua, etteikö myös Binancen toiminnassa voisi olla jotain merkittävästi virheellistä. Kryptosijoittajan onkin nyt hyvä pysyä kartalla Binancen tilanteen kehittymisestä, sekä suhtautua jatkossa kyseisen palveluntarjoajan käyttöön hieman varovaisemmin.



Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Tekoälymalli, joka osaa lukea puhelimen näyttöä
Tekoälyuutiset: Kuuntele podcasteja pian omalla äänelläsi?
Tekoälyuutiset: GPT-4 ei ole enää paras
Sijoittaja360
Sijoittajan valinnat