
- Sijoittaminen
- ETF-sijoittaminen
- Artikkelit
- Webinaarit ja Podcastit
- Sijoittajan työkalut
Joulu on ihmeiden aikaa. Pörssissä joulun suurin ihme on anomalia nimeltä ”joulupukkiralli”. Mistä vuodenvaihdeilmiö eli joulupukkiralli johtuu, ja milloin joulupukin tuoma nousuralli alkaa?
anomaliat markkinakatsaus markkinaympäristö osakkeet sijoitusideatJoulupukkirallin aiheuttajana pidetään yleisimmin verosuunnittelua, salkkujen tasapainotusta vuodenvaihteessa ja instituutioiden taipumusta ”ehostaa” salkkujaan myymällä tappiolliset sijoitukset pois ennen vuosiraportteja. Tavallinenkin sijoittaja voi säästää pitkän pennin optimoimalla sijoitusten verotuksen ennen vuoden loppua.
Historiallisesti joulukuussa mahdollisesti nähtävät myyntiaallot päättyvät viimeistään 23. tai 24. päivä, koska valtaosa yksityis- ja instituutiosijoittajista jää tuolloin joululomalle, joten myynnit täytyy saada toteutettua ennen tuota ajankohtaa. Joulukuun viimeisen 1–2 viikon aikana kaupankäynnin määrä pörssissä tipahtaa voimakkaasti, ja suuria toimeksiantoja on aiempaa vaikeampi saada enää lävitse.
Samaan aikaan nähdään myös kaksi muuta vuodenvaihteen myyntiaaltoon ja sitä seuraavaan nousuralliin vaikuttavaa ilmiötä:
Jos vanhat merkit pitävät paikkansa, voi joulupukki tuoda lahjaksi ylituottoja myös tänä vuonna. Vahva joulupukkiralli vaatii yleensä pohjalle mäenlaskua, ja sitä on tuttuun tapaan nähty myös viime viikkoina.
S&P 500 -osakeindeksi kolahti joulukuun alussa 200 päivän liukuvaan keskiarvoon (200 SMA), jonka tuntumassa sijoittajat alkoivat kotiuttamaan sijoituksiaan. Indeksi on kääntynyt 200 SMA:n tuntumasta alamäkeen jokaisella kerralla vuoden 2022 aikana, ja samaa mäenlaskua nähtiin myös joulukuussa.
Quadruple Witching -tapahtuman ympärillä 15. ja 16. päivä nähtiin joulun voimakkaimmat laskupäivät. Tämän jälkeen markkinoiden pahin heilunta on laantunut. Mäenlaskun jälkeen hyvää joulumieltä riittänee siis tällekin vuodelle. Riskiä karttavaa sijoittajaa voi ilahduttaa tieto siitä, että myös kullalla alkoi tällä viikolla kausiluonteisesti vuoden paras 2 kuukauden jakso.