SIJOITTAJA -podcast: Sijoittajan verotus osa 1

SIJOITTAJA -podcastissa kuulet sijoitusmaailman tärkeimmistä käänteistä ja tuottavimmista sijoitustyyleistä. Sarjan tuoreimmassa jaksossa perehdytään sijoittajan tärkeimpiin veroaiheisiin. Jakson asiantuntijana Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen.

Anni Hurtig
Anni Hurtig

SIJOITTAJA -podcastissa kuulet sijoitusmaailman tärkeimmistä käänteistä ja tuottavimmista sijoitustyyleistä. Sarjan tuoreimmassa jaksossa perehdytään sijoittajan tärkeimpiin veroaiheisiin. Jakson asiantuntijana Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen.

SIJOITTAJA -PODCAST JAKSO 11: Sijoittajan verotus osa 1

SIJOITTAJA -podcastin tuoreessa jaksossa perehdytään sijoittajan tärkeimpiin veroaiheisiin. Miten pääomatulojen verotus on muuttunut viime vuodesta? Mitkä ovat suomalaisen sijoittajan tärkeimmät tulonlähteet? Entä mitä kaikkea asuntosijoittaja voi vähentää verotuksessa? Jakson asiantuntijana Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiainjohtaja Kati Malinen.

Mitkä ovat sijoittajan verotuksen tulevaisuuden näkymät?

Verotukseen kaavaillaan lähivuosina useampia muutoksia, joiden osalta sijoittajan kannattaa olla hereillä.

Asuntolainan koron vähennysoikeus putosi tälle vuodelle vain viiteen prosenttiin ja ensi vuonna vähennysoikeus poistuu kokonaan, kun kyse on omassa käytössä olevasta asunnosta. Tämän vuoksi asuntosijoittajan on erityisen tärkeää huomioida, että sijoitusasunnon ostoon otettu laina on merkitty verotukseen tulonhankkimislainana. Asunto- ja kiinteistösijoittajan kannattaa varautua muutokseen myös kiinteistöverotuksessa. Lisäksi asuntosijoittamisen taivaalla leijailee uhka yhtiövastikkeiden vähennysoikeuden rajoittamisesta.

Liikkuvaisen ja kansainvälisen sijoittajan puolestaan kannattaa varautua mahdolliseen maastapoistumisveroon. Tämä tarkoittaisi sitä, että mikäli henkilön omaisuuden arvo on kasvanut Suomessa asumisen aikana ja henkilö muuttaa ulkomaille, Suomi verottaisi täällä asumisen aikana kertyneen myyntivoiton.

Suomalaisen sijoittajan tulonlähteet

Sijoitusmuodosta riippumatta tulonlähteet voidaan yleensä jakaa kahteen luokkaan, juoksevaan tuottoon sekä myyntivoittoon.

Säännöllisesti saatavaa eli juoksevaa tuottoa ovat esimerkiksi asuntosijoittajan saama vuokratuotto ja osakesijoittajan saama osinko. Tietyissä muissa instrumenteissa juokseva tuotto voi olla esimerkiksi korkoa. Myyntivoittoa puolestaan saadaan, kun sijoituskohteesta luovutaan.

Verotuksen puolella sijoittajan kannattaa huomioida, että lähtökohtaisesti kaikki tulonhankintaan liittyvät menot ovat verovähennyskelpoisia. Tällaisia menoja ovat asuntosijoittamisessa muun muassa vuokralaisen hankintaan liittyvät kulut, remonttikustannukset sekä hoitovastikkeet. Osake- ja rahastosijoittajalla vastaavia menoja ovat esimerkiksi omaisuudenhoitokulut sekä sijoitustiedon hankkimiseen liittyvät jäsenyydet tai tilaukset. Myös työhuonevähennys pääomatuloista on mahdollista saada, mikäli henkilö pystyy osoittamaan, että sijoittaminen on laajamittaista.

Uusi jakso on nyt kuunneltavissa!

Kuuntele Spotifyssa! Kuuntele soundcloudissa!

Lisätietoja jaksoon liittyen

Kuuntele myös muut jaksot

Sinua voisi kiinnostaa
eToro verotus – lataa Excel-pohja veroilmoituksen tueksi
Osakesäästötili sijoituskohteena
Osakesäästötili UKK | Usein kysytyt kysymykset
Sijoittaja, poimi verovinkit talteen ennen vuodenvaihdetta – SIJOITTAJA -podcast 29
Sijoittajan valinnat