Esittelyssä Binance – kryptovaluuttapörssien markkinajohtaja

Miljoonia käyttäjiä ja kaupankäynnin päivävolyymi 2,0 miljardia dollaria – tällainen on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi Binance.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Miljoonia käyttäjiä ja kaupankäynnin päivävolyymi 2,0 miljardia dollaria – tällainen on markkinoiden johtava kryptovaluuttapörssi Binance.

Päivitys: Binancen tilanne herättää tällä hetkellä kysymyksiä ja huolta. Lue 17.12.2022 julkaistu artikkelimme, jossa käymme läpi Binancen tämän hetkistä tilannetta.

Mikä on Binance?

Binance on kryptovarallisuuteen erikoistunut kaupankäyntialusta eli kryptovaluuttapörssi. Vuonna 2017 perustetussa Binancessa sijoittaja voi käydä kauppaa kryptovarallisuudella ja niihin liittyvillä sijoitusinstrumenteilla. Vaikka sijoitusmahdollisuudet rajoittuvat kryptovarallisuuteen, on tarjonta sitäkin suurempi – Binancessa on mahdollista treidata huomattavasti useammilla kryptovaluutoilla ja sijoitusinstrumenteilla kuin useiden kilpailijoiden kaupankäyntialustoilla.

Binance ponkaisi kryptomaailman tietoisuuteen jo julkaisuvuotenaan 2017, kun se onnistui vastaamaan valtavan kryptohuuman kysyntään muiden kaupankäyntialustojen kaatuillessa. Palvelu sai luotettavan ja hyvän maineen, mikä nosti Binancen yhdeksi markkinoiden tunnetuimmaksi ja käytetyimmäksi kryptovaluuttapörssiksi. Yhtiön palveluilla on miljoonia käyttäjiä, ja sen keskimääräinen päivävolyymi on jopa 2,0 miljardia dollaria.

Binancen kaupankäyntialusta kattaa valtavan määrän kryptovaluuttoja ja sijoitusinstrumentteja – eikä kehitykselle näy loppua

Binancessa sijoittaja voi vaihtaa yli 500 eri kryptovaluuttaa, minkä lisäksi pörssissä on mahdollista käydä kauppaa lukuisilla kryptopareilla ja -johdannaisilla, kuten kryptofutuureilla. Valikoimasta löytyvät kaikki suositut kryptot, sekä paljon uusia, mahdollisia nousijoita.

Binance on myös tunnettu sen jatkuvasta kehittymisestä. Vaikka yhtiö on saavuttanut paikkansa maailman suurimpana kryptopörssinä volyymilla mitattuna, ei kehitystyö Binancessa ole loppunut, vaan se pyrkii tarjoamaan asiakkailleen uusia palveluita vuosittain. Suomalaisen sijoittajan kannalta ehkä merkittävin uudistus tuli vuonna 2020, kun kryptovaluuttapörssi mahdollisti talletukset ja nostot palvelustaan SEPA-pankkisiirroilla. SEPA (Single Euro Payments Area) mahdollistaa siis nopeat, turvalliset ja halvat euromääräiset pankkisiirrot Binancen ja oman kotimaisen pankin välillä.

Binancen palvelut ja kustannukset

Käydessä kauppaa Binancessa, on hyvä tietää pörssin omasta token kryptovaluutasta, Binance Coinista (BNB). Binance Coin on kryptovaluuttapörssin kehittämä kryptovaluutta, joka on luotu siihen, että pörssin sisäinen rahaliikenne tapahtuu sen avulla. Binance on yksi suurimmista kryptovaluuttapörsseistä, joten sen token BNB on saanut osansa suosiosta ja spekuloinnista. Binance Coin on tällä hetkellä CoinMarketCapin mukaan markkina-arvoltaan neljänneksi suurin kryptovaluutta, ja syyskuun alussa sen vuotuinen tuotto oli yli 1 200 %.

Vaikka BNB luotiin Binancen sisäiseksi valuutaksi, on pörssissä mahdollista sijoittaa kryptovaluuttoihin fiat-valuutalla ja käydä kauppaa omistamatta yhtään BNB:tä. Pörssi tarjoaa kuitenkin alennusta kaupankäyntikuluihin, mikäli asiakas käyttää tai omistaa Binance Coinia. Vaikka varojen tallettaminen Binanceen on ilmaista, pörssi veloittaa kryptovaluuttoja tai -johdannaisia treidattaessa erillisen kaupankäyntipalkkion. Mikäli sijoittaja ei omista BNB:tä, kaupankäyntipalkkio on 0,1 %. Jos sijoittaja omistaa Binance Coinia ja käyttää sitä kaupankäyntipalkkioiden maksamiseen, muodostuu kaupankäyntipalkkioksi 0,075 %, eli alennuksen suuruus on 25 %. Palkkio myös laskee portaittain, mitä enemmän Binancen kautta tekee kauppaa. Kaupankäyntipalkkion lisäksi transaktioista vähennetään lohkoketjumaksu, kuten kaikista muistakin kryptovaluuttatransaktioista.

Binance tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden turvata kryptovarallisuutensa Trust Wallet:iin. Trust Wallet on kolmannen osapuolen tarjoama lompakkopalvelu, joka tekee yhteistyötä Binancen kanssa. Trust Walletin kautta käyttäjän on mahdollista seurata kryptojen hintoja, tehdä kryptovaluutanvaihtoja ja totta kai säilyttää turvallisesti käyttäjän kryptovaluutat sekä NFT:t. Lompakkopalvelu toimii Binance Smart Chain:llä, joten lompakon käyttäminen vaatii BNB:n omistamista ja käyttöä. Trust Wallet ei veloita palvelun käyttämisestä ylimääräisiä lompakkomaksuja. Palvelun käyttämisessä ainoiksi kustannuksiksi jäävät Binance Smart Chainin transaktiokustannukset, jotka ovat tyypillisesti välillä 0,01 – 0,03 dollaria.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen Binancessa

Kuten muillakin kaupankäyntialustoilla, myös Binancessa kaupankäyminen vaatii käyttäjätunnuksen. Käyttäjätunnus on kuitenkin todella helppo tehdä ja se on myös täysin ilmaista. Syyskuun alusta lähtien kryptovaluuttapörssi on vaatinut uusilta käyttäjiltä vahvempaa tunnistautumista, kuten kuvallisen henkilökortin toimittamista palveluun.

Kun käyttäjätunnus on luotu, käy kryptovaluuttoihin sijoittaminen varsin helposti. Binance-käyttäjälle voi tallettaa euroja suoraan SEPA-pankkisiirrolla, jonka jälkeen sijoittaja voi ostaa suoraan kryptovaluuttoja tai niihin liittyviä sijoitusinstrumentteja.

Eri kryptovarallisuustyyppien lisäksi Binance tarjoaa erilaisia tapoja, joilla tiettyyn kryptovarallisuusluokkaan voi sijoittaa. Esimerkiksi suoraan kryptovaluuttoja ostaessa kryptovaluuttapörssi tarjoaa kolme pääostotapaa: muunto (Convert), klassinen (Classic) ja lisävaihtoehdot (Advanced). Aloitteleville kryptosijoittajille Binance suosittelee muuntoa. Muunnossa sijoittajalle avautuu hyvin yksinkertainen lomake, jossa ei tarvitse valita kuin haluttu kryptovaluutta, vaihdettava valuutta, sekä vaihdettava määrä. Tämän jälkeen painamalla ”Näytä summa” (”Preview Conversion”) -nappia, järjestelmä hakee sen hetkisen markkinakurssin kaupalle, jonka jälkeen kauppa voidaan suorittaa tai perua.

Kokeneemmille sijoittajille on tarjolla kaupankäyntitavat klassinen ja lisävaihtoehto. Klassinen on Binancen alkuperäinen pörssi, joka on ollut käytössä jo ennen muita treidaustapoja. Klassinen pörssi tarjoaa muun muassa mahdollisuuden tarkastella kryptovaluuttojen sekä kryptoparien välisiä kursseja tarkemmin. Lisävaihtoehdot puolestaan tarjoaa entistä spesifimpää informaatiota ja enemmän työkaluja. Binancen mukaan tärkeimmät työkalut, jotka erottavat klassisen ja lisävaihtoehdot simppelistä muunnoksesta, on mahdollisuus tehdä rajahintaisia sekä stop-toimeksiantoja.

Binancen plussat ja miinukset

+ Nopeus: Binancen käyttämä Binance Chain -lohkoketju mahdollistaa todella nopeat transaktiot tehden Binancesta yhden markkinoiden nopeimmista kaupankäyntialustoista.

+ Helppous: Binancen alusta on todella selkeä. Mahdollisuus SEPA-pankkisiirtoihin tekee varojen tallettamisesta ja nostamisesta varsin helppoa Suomessa.

+ Matalat kustannukset: Binancen kustannukset ovat erittäin matalat ja edullisimmasta päästä kaikista suosituimmista kryptovaluuttapörsseistä. Kustannukset laskevat entisestään, mikäli sijoittaja käyttää Binance Coinia (BNB), ja kun sijoittaja etenee kaupankäyntialennusten portaikolla.

+ Tietoturva: Tähän mennessä Binance on onnistunut torjumaan hyvin siihen kohdistuneet verkkohyökkäykset, eivätkä Binancen kautta sijoittaneet ole menettäneet sijoittamiaan varoja hakkereille.

+ Laaja valikoima: Binancessa on mahdollista käydä kauppaa poikkeuksellisen monilla eri kryptovaluutoilla ja niihin liittyvillä sijoitusinstrumenteilla.

+ Suomenkielinen käyttöliittymä: Binancessa on mahdollista käydä kauppaa suomenkielisellä sivuilla.

– Epäselvä omistusrakenne ja velkaisuusaste: Binancen tilanne herättää tällä hetkellä kysymyksiä ja huolta. Lue 17.12.2022 julkaistu artikkelimme, jossa käymme läpi Binancen tämän hetkistä tilannetta.

– Ongelmat sääntelevien viranomaisten kanssa: Vaikka Binance on luvannut tehostaa yhteistyötään eri valtioiden sääntelevien viranomaisten kanssa, ei voida sulkea pois mahdollisuutta, että kryptovaluuttapörssi ajautuisi vielä tulevaisuudessa viranomaisten epäsuosioon.

– Asiakaspalvelu: Käyttäjäkokemuksia lukiessa huomaa usein, että Binancen asiakaspalvelulla on ollut vaikeuksia pysyä asiakasmäärän kasvun matkassa. Vastausajat ovat välillä venähtäneet huomattavan pitkiksi, ja chattiboteilla on pyritty korvaamaan asiakaspalvelijoiden vajetta. Binancen verkkosivujen asiakastuki-osiosta löytyy onneksi kattavasti vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Binance Coin?

Binance Coin (BNB) on Binancen kehittämä kryptovaluutta, joka on luotu pörssin sisäistä rahaliikennettä varten. Binance on yksi suurimmista kryptovaluuttapörsseistä, joten sen token BNB on saanut osansa suosiosta ja spekuloinnista. Binance Coin on tällä hetkellä CoinMarketCapin mukaan markkina-arvoltaan neljänneksi suurin kryptovaluutta, ja syyskuun alussa sen vuotuinen tuotto oli yli 1 200 %.

Onko Binance luotettava?

Binance on tällä hetkellä päivittäisillä kaupankäyntimäärillä mitattuna maailman suurin kryptovaluuttapörssi, jolla on yli 10 miljoonaa asiakasta. Mikäli Binance toteuttaa lupauksensa ja kehittää yhteistyötään eri maiden sääntelyviranomaisten kanssa, tulee kryptovaluuttapörssien jättiläisestä luotettavampi.

Miksi Binancen toiminta on jopa kielletty joissain maissa?

Vaikka Binance on alun perin Kiinasta kotoisin, on sen virallinen kotipaikka Cayman-saaret. Edes Cayman-saarilla yhtiöllä ei ole pääkonttoria, vaan yhtiön toiminta tuntuu sijoittuvan eniten digitaaliseen avaruuteen. Luonnollisesti tämä ei ole erityisemmin miellyttänyt eri valtioiden virkamiehiä.

Viime kesän aikana Binance nousi uutisotsikoihin, kun yhtiö ajautui ristiriitaan usean maan sääntelyn kanssa. Kryptovaluuttapörssi sai useita varoituksia ja joillain hallintoalueilla sen toiminta jopa kiellettiin kokonaan. Pääsyynä toiminnanrajoituksiin oli se, ettei yhtiö ollut rekisteröitynyt vaaditulla tavalla paikallisille sääntelyviranomaisille.

Varoitusten ja toimirajoitusten myötä Binance on kuitenkin ottanut korkeaksi prioriteetikseen tulla jatkossa toimeen eri hallintoalueiden regulaatioiden kanssa. Yhtiön toimitusjohtaja Changpeng Zhao totesi, että Binancesta on tultava lisensoitu rahoituslaitos kaikilla alueilla, missä yhtiö operoi. Mikäli tämä vaatii paikallisten pääkonttoreiden perustamista, on Binance siihen Zhaon mukaan valmis. Yhtiö on jo tehnyt toimenpiteitä regulatiivisen paineen alla, ja esimerkiksi 20.8 lähtien uuden käyttäjän kirjautuessa vaadittavaa tunnistautumista on tehostettu merkittävästi.

Kohtaako suomalainen sijoittaja haasteita kotiuttaessaan varojaan Binancesta?

Binance kohtasi yllättävän kysyntäpiikin joulukuussa 2022, jonka takia palveluntarjoaja keskeytti kaupankäynnin yhdellä vakaavaluutalla. Lue 17.12.2022 julkaistu artikkelimme, jossa käymme läpi Binancen tämän hetkistä tilannetta.

Varojen kotiuttaminen Binancesta on puhututtanut lähiaikoina, kun kryptovaluuttapörssi on kamppaillut sääntelyviranomaisten kanssa. Useiden eri maiden sääntelyviranomaisilta saamiensa varoitusten ja toimintakieltojen takia Binance onkin joutunut jo heinäkuussa keskeyttämään SEPA-pankkisiirroilla tehdyt talletukset. Keskeytys on voimassa edelleen, mutta Binancen tiedotteen mukaan tällä ei ole vaikutusta varojen kotiuttamiseen. Sijoittaja voisi siis edelleen nostaa keskeytystä ennen talletetut varat normaalisti SEPA-siirrolla suoraan omalle pankkitililleen. Suomen viranomaiset eivät ole asettaneet erillisiä rajoituksia Binancelle.

Ainoa edellytys varojen kotiuttamiselle Binancesta SEPA-siirrolla, on kryptovaluuttapörssin tunnistautumisprosessin suorittaminen. Kaikki fiat-valuutoilla käyty kauppa, mukaan lukien suorat SEPA-pankkisiirrot, vaativat sen, että käyttäjä on tehnyt Binancen henkilöllisyyden varmentamisen (Know Your Customer, eli KYC). Käytännössä tämä tarkoittaa tilin käyttäjän lokaation, osoitteen ja henkilöllisyyden varmentamista. KYC:tä varten sijoittajan tulee toimittaa Binancelle kuva esimerkiksi omasta henkilökortista tai passista. Tunnistautuminen on myös suotavaa oman tilin turvallisuuden kannalta.

Mikäli Binance keskeyttäisi myös varojen nostamisen SEPA-siirrolla, on sijoittajan mahdollista kotiuttaa varansa siirtämällä ne kryptovaluuttamuodossa toisen kryptovaluuttapörssin lompakkoon. Kuvitteellisessa tilanteessa sijoittaja voisi luoda uuden käyttäjän esimerkiksi kotimaiseen kryptovaluuttapörssi Coinmotioniin, minkä jälkeen hän ostaa Binanceen tallettamilla euroillaan Bitcoinia ja lähettää ne Coinmotion-käyttäjänsä lompakkoon. Coinmotionista kryptovarat voisi jälleen nostaa euroina. Tämä tapa toimii muulloinkin, jos tunnistautumisen kanssa tulee ongelmia. Sijoittajan tulee kuitenkin huomata, että siirtämällä kryptovarallisuutta pörssistä toiseen, altistuu hän kryptovaluuttapörssien transaktiomaksuille.

Tilaa kryptovaluuttoihin liittyvät artikkelimme suoraan sähköpostiisi!



Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: tekoäly soittaa pian puhelut puolestasi
Analyysi: Stora Enson tulos ennakoitua paremmalla tasolla
Uusi Rahastotyökalu: löydä helposti parhaat rahastot
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat