estateguru

Sijoittaja – Näitä sijoitusvinkkejä et saa pankeilta!

Keräsimme parhaat sijoitusvinkit legendaarisilta sijoittajilta. Lue artikkelista 6 sijoitusvinkkiä, joilla parannat sijoitustesi tuottoa. Näitä sijoitusvinkkejä et kuule pankkisi sijoitusneuvojalta!

Julkaistu: 20.05.2020 Kirjoittaja:

paranna tuottoa sijoita fiksummin sijoittaminen sijoitusvinkki säästäminen

Sijoitusvinkit, joita et saa pankeilta

Sijoitusvinkit, joita pankit ja talousmedia antavat, on tarkoitettu palvelemaan näiden tahojen etuja. Talousmedian tavoitteena on kerätä klikkejä huomiota herättävillä otsikoilla, ja pankit haluavat kerätä mahdollisimman paljon tuottoja rahastojen hallinnointipalkkioista ja osakkeiden välityspalkkioista. Keräsimme tähän artikkeliin sijoitusvinkit legendaarisilta sijoittajilta, kuten Jeremy Siegel ja Robert Arnott. Näitä sijoitusvinkkejä et saa pankeilta!

Jeremy Siegel on tutkinut eri omaisuusluokkien tuottoja vuodesta 1802 lähtien. Osakkeiden pitkän aikavälin reaalituotto (tuotto vähennettynä inflaatiolla) on ollut 6,7 %. Jos sijoittaja olisi sijoittanut osakkeisiin yhden dollarin vuonna 1802, sen arvo nykyrahassa mitattuna olisi noin miljoona dollaria. Korkosijoitukset olisivat samassa ajassa tuottaneet noin 1600 dollaria.

Alla oleva kuvaaja kertoo, miten yhden dollarin sijoitus on kehittynyt viimeisen 119 vuoden aikana. Osakkeiden (Equities) tuotto on ylivoimainen korkoihin ja käteiseen verrattuna.

Yhden dollarin sijoitus on kehittynyt viimeisen 119 vuoden aikana.
Yhden dollarin sijoitus on kehittynyt viimeisen 119 vuoden aikana.

Kuvan lähde: JP Morgan

Tutustu Osaketyökaluun!

Sijoitusvinkki 1: Sijoita pitkällä aikavälillä osakkeisiin – niillä saat parhaan tuoton

Tärkein sijoitusvinkki on sijoitussalkun allokaation valinta, omistetaanko esimerkiksi käteistä, korkoja vai osakkeita. Alla oleva taulukko kertoo, miten 10 000 euron sijoitus tuottaa pitkällä aikavälillä eri tuottoprosenteilla. Säästötileiltä voi tällä hetkellä saada enintään prosentin talletuskoron. 50 vuodessa yhden prosentin tuotto tuottaa 10 000 euron sijoituksella 6 446 euroa. Vastaavasti osakemarkkinoiden 7 % tuotto tuottaa 50 vuodessa 284 570 euroa. Tuottoero on suoraan sanoen järkyttävä, ja se johtuu korkoa korolle -ilmiöstä. Voit arvioida korkoa korolle -ilmiön vaikutusta omassa salkussasi korkoa korolle -laskurilla.

Korkoa korolle -taulukko. Sijoitusvinkit 1 ja 2: Suosi osakkeita pitkällä aikavälillä, ja minimoi kulut. Tällöin korkoa korolle -ilmiö tuottaa parhaiten.
Korkoa korolle -taulukko

Perinteinen ajattelu osake- ja korkosijoituksista on muuttunut. Vanhat sijoitusvinkit kehottivat hajauttamaan salkun esimerkiksi 60 % osakkeisiin ja 40 % korkoihin. Nykyään sijoittajalle on tarjolla useita muitakin sijoituskohteita, joista on saatavissa osakemarkkinoita vastaavaa tuottoa.

Yksi esimerkki on kiinteistösijoitukset, joihin on yksinkertaisin sijoittaa sijoittamalla joko kiinteistösijoitusyhtiöiden osakkeisiin tai kiinteistörahastoon, joka sijoittaa suoraan kiinteistöihin tai hajauttaen usean eri kiinteistösijoitusyhtiön osakkeisiin. Strategiamestari ETF-mallisalkusta löytyvällä REIT-ETF:llä saa edullisesti globaalin hajautuksen kiinteistöosakkeisiin (ETF:n kulu 0,45 %/vuosi).

Toinen esimerkki on listaamattomat yrityslainat ja vertaislainaus, joilla pääsee osakemarkkinoita vastaavaan (tai jopa sen ylittävään) n. 10 % vuotuiseen tuottoon matalammalla riskillä ja useimmissa tapauksissa ilman kuluja. Tällaisiin lainoihin voi sijoittaa esimerkiksi Fellow Finance -, EstateGuru– ja SijoittajaPRO Corporate Finance -palveluissa. Sijoitamme näiden palveluiden kautta myös omia rahojamme, voit seurata oikealla rahalla toteutettujen korkomallisalkkujen kehitystä Mallisalkut-osiossa.

Sijoitusvinkki 2: Minimoi kulut

Toiseksi tärkein sijoitusvinkki on ylimääräisten kulujen minimointi. Alla oleva kuvaaja kertoo karusti sen, miten kahden prosenttiyksikön tuottoero vaikuttaa pitkällä aikavälillä sijoittajan loppusummaan. Jos osakemarkkinat tuottavat seuraavan 50 vuoden aikana 9 % vuodessa ja sijoittaja maksaa rahastolle 2 %:n hallinnointipalkkion, on hänen saama summa 50 vuoden päästä 449 005 euroa huonompi. Kumpi rikastui, sinä vai salkunhoitajasi?

Korkoa korolle -ilmiö ja kulut.
Korkoa korolle -ilmiö ja kulut. Sijoitusvinkit 1 ja 2: Suosi osakkeita pitkällä aikavälillä, ja minimoi kulut. Tällöin korkoa korolle -ilmiö tuottaa parhaiten.

Sijoitusvinkki 3: Älä ole sopuli

Ihmisillä on tarve laumakäyttäytymiseen. Tämä on todistettu tuhansissa tutkimuksissa, ja saman voi havaita käytännössä. Sijoittamisessa se näkyy siten, että aika ajoin tiettyjen osakkeiden arvot karkaavat tähtitieteellisiksi. Lisäksi sijoittajat innostuvat tähtirahastoista, joiden edellisvuosien tuotto on ollut paras. Suurin osa sijoittajista muistaa IT-kuplan ja sen, että esimerkiksi Nokian osake maksoi 67 euroa. Kymmenen vuotta eteenpäin ja saman osakkeen sai reilulla eurolla. Vastaavasti vuoden 2018 kannabisosakkeiden kuplassa Tilray maksoi 300 dollaria, ja vain puolitoista myöhemmin saman osakkeen sai 3 dollarilla.

Sijoittajat myös haluavat uskoa, että jos rahasto on noussut kolmessa vuodessa 100 %, niin sama meno jatkuu seuraavat kolme vuotta. Usein näin ei ole. Rahasto on yleensä noussut 100 % siksi, että markkina, johon se sijoittaa on ylikuumentunut. Kaikkein vaarallisin aika sijoittaa rahastoon on se, kun takana on kova nousuputki. Rahaston tuleva odotettu tuotto on silloin alhaisimmillaan.

Sijoittajien sentimentti. Sijoitusvinkit 3 ja 5: Älä ole sopuli ja älä hötkyile. Parhaat tuotot saa, kun pelkää muiden ahnehtiessa ja ahnehtii muiden pelätessä.

Älä ole sopuli: Ahnehdi, kun muut pelkäävät. Pelkää, kun muut ahnehtivat. (Kuva 20.5.2020, tuore kuvaaja Markkinaympäristössä.)

Sijoitusvinkki 4: Tasapainosalkulla voitat markkinat

Markkinoiden voittamista pidetään mahdottomana. Passiivisen indeksisijoittamisen kannattajat esittelevät tutkimuksia, joissa salkunhoitajat häviävät 90 %:n todennäköisyydellä markkinaindeksille pitkällä aikavälillä. Tämä on totta, ja suurin selittävä tekijä on rahastojen korkeat kulut. Suomessa osakerahastojen keskimääräinen kulu on n. 1,8 %.

OMX Helsinki 25 -indeksi seuraa 25 suurimman osakkeen kehitystä. Osakkeiden painot indeksissä määräytyvät niiden markkina-arvojen perusteella. Arvokkaimmat yhtiöt ovat suurimmalla painolla. Esimerkiksi Suomessa kolme suurinta osaketta ovat: Nokia, Neste ja KONE, noin 10 %:n painolla kukin.

Robert Arnottin mukaan sijoittaja pääsee kuitenkin noin 2 % parempaan tuottoon tasapainosalkulla, jonka painot tasataan vuosittain. OMX Helsinki 25 -indeksissä tämä tarkoittaisi 4 %:n painoa jokaiselle osakkeelle.

Vieläkin parempaan tuottoon sijoittaja pääsee systemaattisella sijoitusstrategialla. Strategian ei tarvitse olla vaikea. Laatuosakkeet, kasvuosakkeet, pienet yhtiöt ja osinko-osakkeet tuottavat pitkällä aikavälillä (10 vuotta) markkina-indeksiä paremmin. Miksi? Koska tällöin sijoittaja ei painota markkina-arvolla mitattuna suurimpia yhtiöitä, joiden kurssit usein ovat ylihinnoiteltuja.

Sijoittaja voi etsiä omaan sijoitustyyliinsä sopivia osakkeita Osaketyökalusta ja tehokkaita ETF-rahastoja ETF-työkalusta. Vielä helpommalla sijoittaja pääsee seuraamalla valmiita mallisalkkuja, kuten Osakesäästötilimallisalkkuja tai ETF-mallisalkkuja. Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun rekisteröityy eToro-palveluun ja klikkaa “Sijoita CopyPortfolioon”-nappulaa. Tällöin oma osakesalkkusi seuraa automaattisesti Sijoittaja.fi:n hallinnoimaa sijoitussalkkua.

Sijoitusvinkki 5: Älä hötkyile

Yksi parhaista sijoitusvinkeistä on välttää kuumia sijoitusvinkkejä ja -vihjeitä. Pankit kertovat sijoittajille houkuttelevia sijoitustarinoita ja antavat osakkeille osta-suosituksia. Miksi? Koska mitä enemmän sijoittajat käyvät kauppaa, sitä enemmän pankit tienaavat välityspalkkioilla ja omilla rahastoillaan. Turha kaupankäynti kuitenkin kasvattaa kuluja ja pienentää sijoittajan tuottoa.

Sijoittajan pahin vihollinen on usein sijoittaja itse. Hötkyilemällä sijoittaja innostuu kuumista osakkeista, joilla kaikki muut sijoittajat ovat tienanneet satoja prosentteja ja myy sijoituksensa paniikissa silloin kuin markkinat romahtavat. Kuumien osakkeiden (ja rahastojen) odotettu tuotto on kuitenkin tylsiä osakkeita alempi. Aurinko myös nousee joka aamu. Markkinat ovat viimeisen yli 300 vuoden aikana aina palautuneet paniikkitilasta. Pahin virhe on myydä silloin kuin veri virtaa markkinoilla. Tällöin pitäisi ostaa!

Sijoitusvinkki 6: Katso isoa kuvaa ennen sijoituspäätöstä

Sijoitusten ajoitus on vaikeaa, yleensä parhaat ajoittamiseen liittyvät sijoitusvinkit ovat pitkäjänteisiä ja kertovat isosta kuvasta. Talousmedia tuottaa päivittäin satoja uutisia markkinoista ja ennusteista. Sijoittajan on täysin mahdoton poimia tietotulvasta olennainen omien sijoituspäätösten tueksi. Parhaimmatkaan tutkimustalot eivät pysty ennustamaan markkinoiden tai osakkeiden suuntaa. Siksi tutkimustalojen sijoitusvinkeistä ja ennusteista on sijoittajalle enemmän haittaa kuin hyötyä. Osakemarkkinoiden ennustettiin vielä pari kuukautta sitten painuvan koronakriisin vuoksi finanssikriisin kaltaiseen alamäkeen, nyt moni osakeindeksi lähestyy uusia huippulukemia.

Siksi järkevämpää on seurata markkinoiden isoa kuvaa ja tehdä päätökset systemaattisesti esimerkiksi 1-4 vuoden mittaiselle horisontille riskit huomioiden. Markkinaympäristöön on koottu kaikki keskeisimmät talous- ja riski-indikaattorit, joista saa nopeasti käsityksen osakemarkkinoiden ja talouden tilasta. Esimerkiksi Sijoittaja.fi:n makromalli kertoo suhdannesyklin vaiheesta, ja siitä ovatko markkinat nyt kalliit vai halvat verrattuna historiaan.

Suhdannesykli/taloussuhdanne/pörssisuhdanne. Sijoitusvinkit kohdassa 6: Katso isoa kuvaa, ja tee sijoitukset pitkällä aikavälillä.

Katso isoa kuvaa ennen sijoituspäätöstä. Veteleekö suhdannesykli viimeisiään, vai onko nousukausi vasta aluillaan? (Kuva 20.5.2020, tuore kuvaaja Markkinaympäristössä.)

Alla oleva taulukko vastaavasti kertoo, millaista tuottoa arvostuslukujen perusteella eri osakemarkkinoilta voi odottaa seuraavalle kymmenelle vuodelle. Jos ostat halvalla, saat todennäköisesti paremman tuoton kuin ostamalla kalliilla.

Nykyinen hetki on historiaan nähden kohtuullisen järkevä hetki ostaa osakkeita. Sijoittajan ei kuitenkaan kannata sijoittaa kaikkia rahoja kerralla, vaan ajoittaa ostot useammalla kuukaudelle. Lyhyellä aikavälillä markkina voi nousta tai laskea, mutta osakkeet on hinnoiteltu keskimäärin liki samoin kuin historiassa. Sijoittaja voi siten odottaa sijoitukselleen n. 6,0-7,0 % vuotuista tuottoa pitkällä aikavälillä. Vieläkin turvallisempaa on kuukausisäästäminen. Tällöin ajoitusta ei tarvitse miettiä.

OmaisuusluokatTuotto-odotus (10 v)Toteutunut vuosituotto (10 v)
OSAKKEET
Maailman osakkeet5,5 %10,3 %
Suomalaiset osakkeet6,2 %9,4 %
Euroopan osakkeet6,0 %6,2 %
Yhdysvaltalaiset osakkeet3,9 %13,6 %
Japanin osakkeet6,3 %6,8 %
Aasian osakkeet pl. Japani7,5 %6,9 %
Kehittyvien markkinoiden osakkeet ("Emerging Markets")8,6 %3,8 %

Huom! Linkki vie tehokkaaseen ETF:ään. Luvut ovat vuotuistettuja. (Taulukko 20.5.2020, tuore taulukko Markkinaympäristössä.)

Lisää sijoitusvinkkejä

Tilaa sijoittajakirje!

Tilaa Sijoittaja.fi:n maksuton Sijoittajakirje! Saat Sijoittaja.fi:n tärkeimmät artikkelit sähköpostiisi. Osa sisällöstä on vain Sijoittaja.fi:n jäsenille.

Liity tuhansien muiden joukkoon ja tilaa!


estateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


ostetuimmat osakkeet etorossa

Image


estateguru

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy