Tekoälyuutiset: Apple Intelligence

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Dalle-3-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Dalle-3

”Apple Intelligence” julkaistiin

Apple julkisti odotetusti WWDC 2024 -tapahtumassaan useita uusia tekoälypohjaisia ominaisuuksia käyttöjärjestelmiinsä iPhonelle, iPadille ja Macille:

  • Apple Intelligence (AI) – laaja kokoelma tekoälytoimintoja eri Apple-laitteissa ja -palveluissa. Toimii yksityisyyttä kunnioittaen (lisää alla)
  • Sirin uudistus – uusi luonnollisempi ääni, kyky ymmärtää kontekstia paremmin, mahdollisuus myös kirjoittaa Sirille
  • Genmoji – tekoälyn avulla luotavat henkilökohtaiset emoji-hahmot iMessagessa
  • Kuvien ja emoijien luominen Apple Intelligencella
  • OpenAI:n ChatGPT integrointi Siriin ja muihin sovelluksiin
  • Spotlight-haun parannukset luonnollisen kielen ymmärtämiseen
  • Kuvakirjaston uudistus tekoälyllä
  • Laskin iPadille matematiikka-muistiinpanoilla
  • iPhone peilaus Macille

Applen mukaan tietoturvaan on panostettu, ja Apple käyttää kaksitahoista lähestymistapaa generatiiviseen tekoälyyn yksityisyyden suojaamiseksi: laitteessa toimivia malleja nopeisiin ja yleisiin tehtäviin sekä pääsyä pilvipalvelimiin monimutkaisempiin pyyntöihin, jotka edellyttävät henkilökohtaisten kontekstitietojen lähettämistä. Paikallisissa pyynnöissä Apple käyttää pienempiä ja tehokkaampia malleja, jotka on optimoitu hyödyntämään Apple Silicon -siruja. Monimutkaiset pyynnöt lähetetään Applen Private Cloud Compute (PCC) -palvelimille päästä päähän salatun yhteyden kautta. Apple vakuuttaa, ettei sillä ole pääsyä PCC:ssä oleviin tietoihin ja että ne poistetaan käsittelyn jälkeen.

Ei ole vielä tarkkaan tiedossa, millaiset pyynnöt lähetetään pilveen. Tämä selviää todennäköisesti vasta, kun Apple Intelligence tulee saataville syksyllä. Applen paikallisen ja pilvipohjaisen pyyntöjen lähestymistapa ei ole täysin uusi. Myös Googlella ja Microsoftilla on vastaavia ratkaisuja, mutta Apple korostaa yksityisyyden suojausta huomattavasti enemmän.

Lähteet & lue lisää: TechCrunch, Apple, The Verge

Kuva: Apple

LumaLabs julkaisi Dream Machinen

LumaLabs julkaisi Dream Machine -videomallin, joka pystyy tekemään realistisia, elokuvamaisia videoita ja kuvia tekstiprompteista. Mallia pääsee testaamaan ilmaiseksi täältä, ja sillä pystyy luomaan viiden sekunnin pituisia videoita.

Tekoäly luo pian kokonaisia elokuvia?

Varietyn mukaan näyttelijä Ashton Kutcher uskoo, että tekoälyn avulla pystytään pian luomaan kokonaisia elokuvia. Hän on testannut OpenAI:n Sora-työkalua, jolla pystyy jo nyt tuottamaan uskottavia 10-15 sekunnin videoita. Tekoäly voi hänen mukaansa tehdä elokuvien teosta huomattavasti edullisempaa. Esimerkiksi toimintakohtaukset voitaisiin luoda tekoälyllä paljon halvemmalla kuin perinteisillä menetelmillä.

Kutcher uskoo, että pian kuka tahansa voi keksiä idean elokuvalle, jonka käsikirjoituksen ja visuaalit tekoäly sitten tuottaa. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa sisältöä on enemmän kuin katsojia. Seuraus on Kutcherin mukaan se, että elokuvien laadun rima nousee todella korkealle. Elokuvien täytyy täten olla erityisen hyviä, jotta ihmiset valitsevat ne itse luomiensa elokuvien sijaan.

Kaikki Hollywoodissa eivät ole yhtä optimistisia tekoälyn suhteen. Esimerkiksi Tyler Perry on huolissaan tekoälyn vaikutuksista alalla työskenteleviin ihmisiin ja peräänkuuluttaa säätelyä ja myötätuntoa. Tekoälyn yleistyminen elokuvateollisuudessa nostaa esiin kysymyksiä työpaikkojen kohtalosta ja sisällön laadusta tulevaisuudessa. Kutcher näkee kehityksen väistämättömänä ja uskoo riman nousevan, kun taas toiset kantavat huolta ihmisistä tekoälyn jaloissa.

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
UPM-Kymmene osake: Q2-tulos ei yltänyt odotuksiin – loppuvuoden näkymät ovat hyvät
Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia
Atrian vahva kehitys jatkui keväällä – analyysi
Sijoittajan valinnat