Tekoälyuutiset: Uusi askel ihmismäisempiin tekoälymalleihin

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Dalle-3-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Dalle-3

OpenAI julkaisi GPT-4o – ymmärtää puhetta yhtä nopeasti kuin ihminen

GPT-4o (”o” tarkoittaa ”omni”) on askel kohti paljon luonnollisempaa ihmisen ja tietokoneen välistä vuorovaikutusta. Se hyväksyy syötteenä tekstiä, ääntä, kuvia ja videoita missä tahansa yhdistelmässä ja tuottaa tekstiä, ääntä ja kuvia missä tahansa yhdistelmässä. Se pystyy vastaamaan äänisyötteisiin jopa 232 millisekunnissa, keskimäärin 320 millisekunnissa, mikä vastaa ihmisen reaktioaikaa keskustelussa. Se vastaa suorituskyvyltään GPT-4 Turboa englanninkielisessä tekstissä ja koodissa, mutta on huomattavasti parempi muunkielisessä tekstissä. Lisäksi se on paljon nopeampi ja 50% edullisempi rajapintojen puolella. GPT-4o on erityisen hyvä näkö- ja äänitiedon ymmärtämisessä verrattuna olemassa oleviin malleihin. Lähde: OpenAI

Kaksi GPT-4o -mallia juttelemassa
GPT-4o esittely

Google julkaisi tekoälyuutuuksia Google I/O tapahtumassa

OpenAI:n lisäksi myös Google julkaisi teköälyuutuuksia tällä viikolla.

Google järjesti jälleen vuotuisen kehittäjäkonferenssinsa, Google I/O:n, jossa tekoäly oli vahvasti esillä. Yhtiö esitteli useita päivityksiä tekoälytyökaluihinsa, kuten Geminiin ja DeepMindiin, sekä uusia sovelluksia, jotka hyödyntävät näitä päivityksiä. Google CEO Sundar Pichai kuvaili tätä ”Geminin aikakaudeksi”. Google keskittyi vahvasti tekoälyn edistysaskeliin ja sovelluksiin eri tuotteissaan ja palveluissaan, eikä laitteistojulkistuksia tehty tässä tapahtumassa.

Gemini-tekoälymallia on päivitetty entistä keskustelevammaksi ja älykkäämmäksi, ja sillä on nyt parempi yhteensopivuus eri sovellusten välillä. Project Astra, ”tekoälyavustajien tulevaisuus”, hyödyntää Geminiä luonnollisempaan keskusteluun ja nopeampiin vastauksiin videokäsittelyn avulla. Lisäksi Gemini-sovellusavustaja alkaa korvata Google Assistantia, ja tulossa on myös pienempi ja vähäviiveisempi versio mallista, Gemini Nano.

Google esitteli myös uuden AI-yhteenvedot-ruudun Google-hakuun, joka tarjoaa tekoälyavusteisia, tiivistettyjä tuloksia. Ask Photos -toiminto puolestaan mahdollistaa tiettyjen tietojen etsimisen käyttäjien kuvakirjastoista monivaiheisten hakujen ja monimutkaisten kyselyjen avulla.

Myös mm. Gmail ja Workspace saivat tekoälylisäyksiä liittyen säkhöpostien tiivistämiseen ja järjestämiseen.

Lähde: CNET, lue lisää

Googlen Project Astra-demo

Meta kehittää tekoälyavusteisia kuulokkeita

Meta (ent. Facebook) tutkii tekoälyavusteisia kuulokkeita, joissa on kamerat, The Information -sivuston raportin mukaan. Nämä langattomat kuulokkeet voisivat auttaa käyttäjiä kääntämään keskusteluja reaaliajassa, tunnistamaan tuttuja ja muistamaan nimiä käyttämällä kasvontunnistusta sekä tarjota tietoa ympäristöstä käyttäen kameroita.

Raportin mukaan prototyyppi on vielä varhaisessa vaiheessa, eikä julkaisupäivää ole tiedossa. Ideana on luoda laite, joka voisi kilpailla Applen ja Googlen kuulokkeiden kanssa. Meta on investoinut voimakkaasti tekoälyyn ja virtuaalitodellisuuteen, vaikka sen metaversumiin keskittyvä strategia on herättänyt epäilyksiä.

Tämä hanke heijastelee Metan pyrkimystä kehittää puettavaa teknologiaa, joka voisi mullistaa ihmisten tavan olla vuorovaikutuksessa ympäristönsä kanssa tekoälyn avulla – esimerkkinä Metan viime syksynä julkaisemat RayBan-älyaurinkolasit. Samalla se herättää kysymyksiä yksityisyydestä ja tietoturvasta, kun kameroilla varustetut kuulokkeet tallentavat ja analysoivat reaaliaikaista tietoa. Lähde: Reuters, lue lisää

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Sinua voisi kiinnostaa
säästäminen, osinko, sijoittaminen
Eniten kokonaispisteitä nostaneet Osaketyökalun osakkeet
Vastaa kyselyyn: Tutkimus suomalaisten suhtautumisesta tekoälyn käyttöön sijoitusneuvonnassa ja omaisuudenhoidossa
CMD-analyysi: Atria avasi yritysostoja ja vastuullisuutta Nurmossa
United Bankers Oyj
Sijoittajan valinnat