Tekoälyuutiset: sotivia robotteja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Antti Lähtevänoja
Antti Lähtevänoja

Viikottainen tekoälyartikkeli summaa viikon tärkeimmät tekoälyuutiset maailmalta.

Kuva luotu Dalle-3-tekoälytyökalulla ja jatkettu Photoshopin Generative AI Fill-työkalulla. Kuva: Dalle-3

”Oppenheimer-hetki” – sotivia robotteja

Reutersin mukaan Itävalta isännöi kansainvälistä konferenssia Wienissä keskustellakseen tekoälypohjaisten autonomisten asejärjestelmien sääntelystä. Itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg kehotti ryhtymään nopeisiin toimiin näitä aseita koskevien kansainvälisten sääntöjen laatimiseksi ja totesi, että elämää ja kuolemaa koskevien päätösten tulisi pysyä ihmisten, ei koneiden käsissä.

”Humanity at the Crossroads” -konferenssiin osallistuui yli 900 osallistujaa 142 valtiosta. Asejärjestelmien autonomia herättää oikeudellisia, eettisiä, humanitaarisia ja turvallisuuteen liittyviä huolenaiheita. Schallenberg korosti tarvetta puuttua tähän perustavanlaatuiseen haasteeseen. Vaikka 115 YK:n jäsenvaltiota on vaatinut oikeudellisesti sitovia välineitä autonomisten asejärjestelmien sääntelemiseksi, yksimielisyyden saavuttaminen kohtaa esteitä, erityisesti Venäjän, Kiinan tai Yhdysvaltojen mahdollisten veto-oikeuksien vuoksi.

DailyAI:n mukaan Itävallan ulkoministeri Alexander Schallenberg totesi, että maailma on kohtaamassa ”Oppenheimerin hetken” päättäessään, miten tekoälyä tulisi käyttää autonomisissa aseissa. Hän kehotti rajoittamaan tekoälyaseiden autonomiaa varmistaen, että ihmiset tekevät aina päätökset elämästä ja kuolemasta.

Tekoälyä käytetään jo Ukrainan sodassa ja Israelin konflikteissa. Puolustusbudjetit ovat kasvaneet maailmanlaajuisesti, ja tekoälypuolustusteknologiayritysten osakekurssit ovat nousseet. Siksi autonomisten asejärjestelmien teknologioiden kieltäminen voi olla haastavaa.

Jaan Tallinn, varhainen Google DeepMindin sijoittaja, varoitti luottamasta tekoälyjärjestelmien tarkkuuteen ja ennustettavuuteen. Hän korosti, että vaikka autonomiset aseet pystyisivät erottamaan ihmiset täydellisesti, ne tekisivät kansanmurhista ja kohdennetuista tapoista helpompia.

Elon Muskin xAI lähellä 6 miljardin dollarin rahoituskierrosta

Bloombergin mukaan Elon Muskin tekoäly-startup X.AI Corp. on lähellä sopimusta 6 miljardin dollarin rahoituskierroksesta, mikä nostaisi yrityksen arvon 18 miljardiin dollariin. Sequoia Capital tulee osallistumaan rahoituskierrokseen yhdessä muiden sijoittajien kanssa.

X.AI:n tavoitteena on kilpailla OpenAI:n kanssa tekoälymarkkinoilla. Yritys on kerännyt merkittävän summan rahoitusta ja saanut huomattavan arvostuksen, mikä kertoo tekoälyyn kohdistuvasta suuresta mielenkiinnosta ja odotuksista.

Elon Musk on tunnettu yrittäjä, joka on ollut mukana perustamassa useita menestyksekkäitä yrityksiä, kuten Tesla ja SpaceX. Nyt hänen uusin startupinsa xAI näyttää herättävän suurta kiinnostusta sijoittajien keskuudessa, mikä antaa yritykselle hyvät edellytykset kilpailla tekoälymarkkinoilla.

Lähde: Bloomberg, Lue lisää

Suttuiset videot teräviksi Adoben tekoälyllä

Adobe-tutkijat ovat kehittäneet VideoGigaGAN-nimisen tekoälymallin, joka pystyy parantamaan suttuisten videoiden tarkkuutta jopa 8-kertaiseksi.

VideoGigaGAN pystyy skaalaamaan epätarkat videot teräväksi ja sulavaksi videoksi, joka näyttää jopa 8 kertaa tarkemmalta. Videon superresoluutio (VSR) on prosessi, jossa videon yksittäiset ruudut skaalataan korkeampaan resoluutioon ja yhdistetään uudelleen videoksi. Tämä on haastavaa, sillä nykyiset VSR-menetelmät tuottavat joko sumeaa mutta sulavaa videota tai terävää mutta nykivää videota. VideoGigaGAN hyödyntää kehittynyttä GAN-mallia (Generative adversive network/Generatiivinen kilpaileva verkosto) nimeltä GigaGAN. Adobe ei ole vielä kertonut julkaisupäivää, mutta VideoGigaGANilla voisi olla merkittäviä sovelluksia esimerkiksi historiallisten arkistomateriaalien, klassikkoelokuvien ja vanhojen TV-sarjojen skaalaamisen teräväpiirtolaatuun.

Lähde: DailyAI, lue lisää

Julkaisu käyttäjältä @luokai
Näytä Threadsissä

Tekoälymusiikkia virtaa Spotifyhin

Tekoälyn luomaa musiikkia on ilmestynyt Spotifyhin, ja sisällöntuottajat ovat huolissaan, että se kilpailee aidon musiikin kanssa. Tekoälypohjaiset tekstistä ääneksi -työkalut kuten Udio, Suno ja Limewire ovat kehittyneet, ja kuka tahansa voi nyt tuottaa luonnollisen kuuloista musiikkia sekunneissa.

Tekoälymusiikin tuottaminen ja ansaitseminen on helppoa, mikä luo eksistentiaalisen haasteen musiikkiteollisuudelle. Tekoälymallit, jotka on koulutettu aidolla musiikilla, nyt kilpailevat suoraan saman aidon musiikin kanssa. Tämä muistuttaa tilannetta visuaalisissa taiteissa, jossa työkalut kuten MidJourney kilpailevat suoraan taiteilijoiden kanssa.

Yksi yksinkertainen ratkaisu on tekoälymusiikin ansaintamahdollisuuksien tai alustojen poistaminen. Suuret alustat kuten Spotify, levy-yhtiöt ja suositut artistit ovat avainasemassa. Spotifyn toimitusjohtaja Daniel Ek on todennut, että Spotify jatkaa tekoälysisällön isännöintiä, mutta ei tue oikeiden artistien matkimista ilman heidän suostumustaan.

Huhtikuussa 2024 yli 200 tunnettua artistia vannoi taistelevansa tekoälymusiikkia vastaan, ja SAG-AFTRA-esiintyjien liitto neuvotteli levy-yhtiöiden kanssa artistien suojelemisesta. Suurimmilla artisteilla on eniten valtaa tekoälymusiikin aikakaudella, kun taas pienemmät indie-tuottajat tuntevat tekoälymusiikin täyden voiman ensin. Lähde: DailyAI, lue lisää

Kiinnostuitko tekoäly-yhtiöistä?

Sijoittaja360:n Kansainvälisen osaketyökalun avulla löydät ja vertailet helposti yhtiöitä. Osaketyökalu kuuluu Sijoittaja.fi-jäsenyyteen ja löydät sen Sijoittaja360 -osion alta.

Sijoittaja360:n Sijoitusideat -osiosta löydät myös valmiin listan mielenkiintoisimmista tekoälyosakkeista.

Northcrypto
Sinua voisi kiinnostaa
Osakeideat 2024 – TOP 15 -osakkeiden vuosituotto vahvat 14,6 %
Viikon tulosanalyysit: Elisa, Nokia ja Nordea
Tekoälyuutiset: Musiikkia kuvien pohjalta
Sijoittajan valinnat