Kaikki vuoden 2024 osingoista

Osinkokevät 2024 lähestyy kovaa tahtia. Teimme laajan analyysin parhaista suomalaisista osinko-osakkeista. Tästä artikkelista löydät kaiken tarpeellisen tiedon vuonna 2024 jaettavista osingoista.

Juho Toratti
Juho Toratti

Osinkokevät 2024 lähestyy kovaa tahtia. Teimme laajan analyysin parhaista suomalaisista osinko-osakkeista. Tästä artikkelista löydät kaiken tarpeellisen tiedon vuonna 2024 jaettavista osingoista.

Osinkokevät 2024

Kevät on osinkojen aikaa. Vaikka yhä useampi kotimaisista yhtiöistä on ottanut mallia ulkomailta ja alkanut pilkkomaan osinkopottiaan useaan erään, jaetaan Helsingin pörssissä edelleen lukumääräisesti eniten osinkoja juuri keväällä. Jo kauan sitten sijoittajien keskuudessa yleistynyt termi ’osinkokevät’ on siis edelleen varsin osuva.

Vuoden 2023 tilinpäätösten julkaisut ja siten yhtiöiden hallitusten osinkoesitykset ovat edessä. Tässä vaiheessa kuitenkin analyytikoiden osinkoennusteet alkavat olla jo melko tarkkoja. Ne eivät ole tae tulevista osingoista, mutta niiden perusteella osinkosijoittaja voi löytää hyviä osakkeita osinkosalkkuun. Nyt onkin siis oiva aika tarkastella analyytikoiden näkemyksiä, ja vetää yhteen, miltä osinkokevät 2024 vaikuttaa.

Kuuntele: Kaikki vuoden 2024 osingoista

Odotuksissa hieman edellisvuotta vaisumpi osinkokevät

Vuosi 2023 oli Helsingin pörssin osakkeille melko heikko, ja pörssin yleisindeksi jäi lievästi miinukselle vuoden 2023 osalta. Kotimaisten yhtiöiden tuloksia jarruttivat muun muassa korkea korkotaso sekä heikentynyt kysyntätilanne Euroopassa. Analyytikot odottavatkin kevään osinkovirran jäävän edeltävän vuoden tasolle tai laskevan hieman.

Kaikkien Osaketyökalun suomalaisten osakkeiden osinkoennusteiden ja tilikaudelta 2022 jaettujen osinkojen välisten prosentuaalisten muutosten mediaani on 0,0 %. Keskimääräisen osakkeen osinko pysyy siis viime vuoden tasolla.

Osinkojen absoluuttisessa määrässä ero edellisvuoteen on kuitenkin huomattava. Analyytikoiden ennusteiden perusteella laskettu absoluuttinen osinkopotti tilikaudelta 2023 on 13,5 miljardia euroa, kun vuoden 2022 osingot olivat 14,3 miljardia. Tämä tarkoittaa siis 5,3 prosentin laskua aiemmasta. Suurimmat syypäät pudotukseen ovat Sampo, SSAB, Stora Enso, Metsä Board ja Neste, joilla absoluuttisesti jaettavan osingon ennustetaan laskevan eniten.

Kun Osaketyökalun osakkeista valitaan markkina-arvoltaan 50 suurinta, ja näiden osinkoennusteista lasketaan osinkotuottoprosentti (päätöskurssi 11.1.2024), saadaan mediaaniosinkotuotoksi 4,1 prosenttia. Yli neljän prosentin osinkotuottoprosenttia pidetään keskimääräistä parempana, joten suurten ja keskisuurten Helsingin pörssin osakkeiden kohdalla osinkokevät näyttäisi pysyvän hyvällä tasolla.

Tulevan kevään ennusteista laskettu mediaaniosinkotuotto on kuitenkin hieman heikompi kuin viime vuonna, jolloin se oli 4,3 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että yhteenlaskettu osinkosumma on vuoden takaista pienempi.

Suomalaisten osinko-osakkeiden suurvertailu

Jäsenosiossa tutkimme tarkemmin parhaita suomalaisia osinko-osakkeita. Laajassa vertailussa selvitämme, mille yhtiöille povataan parasta osingon kasvua ja mitkä osakkeet erottuvat joukosta osinkotuottoprosentillaan. Tarkastelussa myös yhtiöiden tulosennusteet ja velkaantuneisuus, sekä odotetun osingon suhde niihin.

Osinkosijoittamisessa on tärkeä seurata osinkotuottoprosentin ohella osingon kasvua. Sijoittaja pääsee parhaimpaan pitkän aikavälin tuottoon osakkeilla, jotka kasvattavat osinkoaan tasaisesti. Tämän takia Sijoittaja.fi:n Osaketyökalu pisteyttää osinkopisteet kahden faktorin avulla: osingon vakaus ja kasvu (7 vuoden tarkastelujakso) sekä osinkotuottoprosentti. Parhaat osinkopisteet saavat siis yhtiöt, joilla on vakaa ja nouseva osinkohistoria sekä hyvä osinkotuottoprosentti.

Kuuntele aiheesta myös SIJOITTAJA -podcast:

Lue koko artikkeli — kokeile 14 päivää ilmaiseksi

Saat lukuoikeuden analyyseihin ja artikkeleihin sekä käyttöösi osake- ja ETF-työkalut, markkinaympäristön, mallisalkut ja muut sijoittajan työkalut.

KOKEILE 14 PÄIVÄÄ ILMAISEKSI

Osaketyökalussa osakkeiden vertailu on helppoa ja nopeaa

Sijoittaja.fi:n jäsenyydellä saat artikkeleiden jäsenosioiden lisäksi käyttöösi Osaketyökalut. Suomi- ja KV-Osaketyökaluista löydät nopeasti ja helposti osakkeiden tärkeimmät tunnusluvut sekä analyytikoiden ennusteet.

Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: LeadDesk odottaa vuosikasvun paranevan kuluvana vuonna
Atrian uusi johto yrityskaupoilla Ruotsissa – analyysi
Tekoälyuutiset: AI-vaikuttajien mukaan tekoäly voi aiheuttaa merkittävää haittaa ihmiskunnalle
Omalla Maalla LKV
Sijoittajan valinnat