Punta ja Iso-Britannian valtionlainat syöksykierteessä

Iso-Britannian talous on vaakalaudalla ja se näkyy punnan syöksynä ja valtionvelan koron jyrkkänä nousuna. Mistä on kyse ja avaako se sijoitusmahdollisuuksia?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Iso-Britannian talous on vaakalaudalla ja se näkyy punnan syöksynä ja valtionvelan koron jyrkkänä nousuna. Mistä on kyse ja avaako se sijoitusmahdollisuuksia?

Iso-Britannian velkakriisi

Iso-Britannian punnasta ja valtionlainojen käyttäytymisestä on tullut mieleen kehittyvät markkinat. Tilanne on kriisiytynyt samanlaiseksi kuin finanssikriisissä ja COVID-19-pandemian alkuhetkinä.

Iso-Britannia ei ole enää osa EU:ta ja seuraukset näkyvät nyt karulla tavalla. Iso-Britannian valtionvelka on markkinoiden näkemyksen mukaan samassa laarissa Etelä-Euroopan valtioiden kanssa. Markkinoilla on epäilys Iso-Britannian talouden kestokyvystä.

Syynä rahoitusmarkkinoiden syöksyyn on uuden valtionvarainministerin, Kwasi Kwartengin, elvyttävä budjetti. Lisävelanotto, verojen alennukset ja julkisen kulutuksen lisääminen ovat lisänneet markkinoiden epäluottamusta Iso-Britannian taloutta kohtaan.

Punta alimmalla tasolla ikinä

Punta on laskenut historian alimmalle tasolle suhteessa dollariin. Historiassa punnalla on saanut 1,2 – 1,4 dollaria. Nyt punta on matkalla kohti pariteettia.

Myös suhteessa euroon punta alkaa olla lähellä historiallisen alhaisia tasoja.

Iso-Britannian valtionlainojen korko on noussut nopeasti

Kaikkialla länsimaissa korot ovat nousseet nopeasti. Iso-Britannian valtionlainan korko on noussut jo yli 4,5 prosentin. Sijoittajat pelkäävät Iso-Britannian massiivista lisävelanottoa ja vaativat sijoituksilleen korkeampaa korkoa. Kymmenvuotisen valtionlainan korko on samalla tasolla kuin se oli 2008.

Taustasyynä inflaatio

Myös Iso-Britannian korkojen nousun syyn taustalla on korkealla laukkaava inflaatio. Keskuspankit taistelevat inflaatiota vastaan koronnostoilla, mutta markkinoiden näkemyksen mukaan koronnostot tulevat myöhässä. Iso-Britanniassa ohjauskorko on tasolla 2,25 %, joka on korkeampi kuin EKP:n, mutta matalampi kuin USA:n keskuspankki Fedin.

Hankalaksi tilanteen tekee se, että Iso-Britannian hallitus yrittää elvyttää kasvua samaan aikaan, kun keskuspankki yrittää hillitä kasvua koronnostoilla. Molemmat toimet lisäävät Iso-Britannian velkakirjojen määrää markkinoilla, mikä laskee velkakirjojen hintaa eli nostaa korkoa.

Sijoittajan näkökulma

Markkinatilanne korko- ja valuuttamarkkinoilla säilyy volatiilina. On mahdotonta ennustaa mihin suuntaan punta ja Iso-Britannian korot seuraavaksi menevät.

Sijoittajan on kuitenkin helppo ottaa näkemystä punnasta, Iso-Britannian koroista ja osakkeista ETF:ien avulla. Alla on kaksi ETF:ää, jotka on valittu ETF-työkalullamme. Toinen sijoittaa FTSE 100 -indeksiin, joka pitää sisällään 100 suurinta ja vaihdetuinta iso-britannialaista osaketta. Toinen taas UK Gilteihin eli valtionlainoihin.

Gilteihin sijoittaessa sijoittaja saa tuottoa, mikäli punta alkaa vahvistua suhteessa euroon tai jos Iso-Britannian valtionlainojen korko kääntyy laskuun (velkakirjojen arvot nousevat).

FTSE 100 -indeksiin sijoittava sijoittaja saa tuottoa, mikäli punta alkaa vahvistua suhteessa euroon tai mikäli Iso-Britannian osakkeet kääntyvät nousuun. Tähän tukea voi antaa heikkona oleva punta, sillä usein vientiyhtiöt hyötyvät valuutan devalvoitumisesta, mikä näkyy positiivisena osakkeiden tuotoissa.

Tutki lisää vaihtoehtoja ETF-työkalulla

Etsi lisää vaihtoehtoja ETF-työkalulla. Valitse alueeksi Englanti, niin työkalu antaa yli 50 ETF-vaihtoehtoa.

Siirry ETF-työkaluun!
Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat