Kesko osake: Viimeisin tulos odotusten mukainen – merkit rakentamisen piristymisestä ovat lupaavia

Keskon Q2-tulos jäi analyytikoiden ennusteista. Yhtiön pääjohtajan kommentissa oli kuitenkin positiivinen maininta rakentamisen markkinan piristymisestä. Miltä osake näyttää sijoittajan näkökulmasta?

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

Keskon Q2-tulos jäi analyytikoiden ennusteista. Yhtiön pääjohtajan kommentissa oli kuitenkin positiivinen maininta rakentamisen markkinan piristymisestä. Miltä osake näyttää sijoittajan näkökulmasta?

Kesko osake: Tulos Q2/2024

Keskon liikevaihto oli 3093,4 milj. euroa (ennuste 3101,6 milj. euroa) ja vertailukelpoinen liikevoitto oli 178,3 milj. euroa (ennuste 180,0 milj. euroa). Vuoden toisella kvartaalilla Kesko suoriutui yhtiön johdon mukaan ennakoidusti, kun sen liikevaihto laski vertailukelpoisesti 4,1 prosenttia. Liikevaihto laski Päivittäistavarakaupan sekä Autokaupan segmenteissä. Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa liikevaihto kasvoi, mutta tämä johtui Davidsen -yrityskaupasta. Vertailukelpoisesti myös Rakentamisen liikevaihto laski 5,4 %.

Toisella neljänneksellä haastava toimintaympäristö näkyi niin ikään Keskon kannattavuudessa, vaikka yhtiön rahavirta ja kulutehokkuus pysyivät edelleen hyvällä tasolla. Keskon vertailukelpoinen liikevoitto laski 14,1 prosenttia, minkä taustalla oli tuloksen heikentyminen jokaisella liiketoiminta-alueella. Päivittäistavarakaupassa tulos painui laskeneen liikevaihdon myötä, Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa kannattavuus kärsi edelleen heikkona pysyneen Pohjoismaisen suhdanteen takia, ja Autokaupassa uusien autojen myynti takkuili, mikä näkyi osaltaan tuloksen laskussa.

Alkuvuoden liiketoimintakehityksen takia Kesko täsmensi ohjaustaan koko vuodelle 2024. Yhtiö odottaa sen toimintaympäristön pysyvän edelleen haastavana, mutta sen liikevaihdon ja liikevoiton pysyvän haasteista huolimatta hyvällä tasolla. Yhtiö kuitenkin laski vertailukelpoisen liikevoittonsa ohjauksen ylälaitaa. Uusi ohjaus on 620-680 miljoonan euron vertailukelpoinen liikevoitto vuonna 2024 (aiemmin: 620-700 M€).

Kesko osake: Keskon taloudellinen kehitys vuoden toisella neljänneksellä.
Lähde: Kesko osavuosikatsaus

Kesko osake: Taloudelliset tavoiteet

Kesko tavoittelee jatkuvasti parempaa sidotun ja oman pääoman tuottoa kasvun, paremman kannattavuuden, synergiahyötyjen ja käyttöpääoman tehostamisen myötä. Kasvun rinnalla yhtiö parantaa edelleen kaiken toimintansa kustannustehokkuutta kilpailukyvyn varmistamiseksi. Keskon keskipitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat:

  • Yli 6,0 % vertailukelpoinen liikevoitto-% (6,0 % vuonna 2023)
  • Yli 14,5 % vertailukelpoisen sidotun pääoman tuotto-% (13,4 % vuonna 2023)
  • Korolliset nettovelat / käyttökate -tunnusluku ilman IFRS 16 -vaikutuksia on enintään 2,5 (0,7 vuonna 2023)

Keskon osinko 2024

Pitkällä aikavälillä Keskon tavoitteena on jakaa tasaisesti kasvavaa osinkoa noin 60-100 % vertailukelpoisesta osakekohtaisesta tuloksesta ottaen huomioon yhtiön taloudellinen tilanne ja strategia. 

Vuodelta 2023 Kesko jakaa osinkoa 1,02 euroa osakkeelta. Osinko maksetaan neljässä erässä. Ensimmäinen (0,26 €) sekä toinen (0,25 €) erä on jo maksettu osakkeenomistajille. Kolmas erä (0,26 €) irtoaa 14.10.2024 ja neljäs erä (0,25 €) 13.1.2025.

Vuodelta 2022 konserni maksoi osinkoa 1,08 euroa osakkeelta.

Kesko osakekurssi

Keskon osake on kärsinyt jo pitkään laskevasta trendistä. Maanantain 22.7.2024 päätöskurssilla laskettuna osake on pudonnut 55,4 prosenttia vuoden 2021 huipuista. Osaketta on painanut merkittävästi pitkittynyt heikko markkinasuhdanne Rakentamisen ja talotekniikan segmentissä kaikissa Keskon toimintamaissa.

Laskeva trendi on jatkunut kuluvana vuonna ja Kesko Oyj:n osake on laskenut 4,9 prosenttia vuoden alusta. Toisen neljänneksen tulos otettiin markkinoilla vastaan neutraalisti.

Kesko osake: Osakekurssi
Kuva: Sijoittaja360

Sijoittajan näkökulma

Jäsenosiossa tarkastelemme Keskon osakkeen kehitystä sekä tuomme esille sijoittajan näkökulman. Joko osakekurssin pohjat on nähty?

Lue ilmaiseksi kaksi viikkoa Haluatko lukea artikkelin?

Sijoittaja.fi -jäsenenä saat lukuoikeuden tähän ja tuhansiin muihin artikkeleihin ja analyyseihin. Lisäksi saat käyttöösi Sijoittaja360 -palvelun. Ilmaisen kokeilujakson jälkeen tilaus jatkuu 11,90€. Voit perua koska tahansa.



[/groups_member]

Sinua voisi kiinnostaa
Analyytikot odottavat Euroopan datakeskusten määrän kasvavan hurjasti
Konecranes osake: Konecranesin todella vahva tulos ylitti korkeat odotukset
Neste osake: Ennätysheikko tulos sai positiivisen vastaanoton
Sijoittajan valinnat