OMX Helsinki -indeksin 23 vuoden tuottohistoria

OMX Helsinki kokonaistuottoindeksi on tarjonnut 7,7 prosentin vuosituottoa viimeisen 23 vuoden aikana. Kuluvana vuotena indeksi on laskenut, mutta historiassa vuosilaskut ovat olleet harvinaisia. Viimeiset 10 vuotta indeksi on tuottanut erinomaisesti.

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

OMX Helsinki kokonaistuottoindeksi on tarjonnut 7,7 prosentin vuosituottoa viimeisen 23 vuoden aikana. Kuluvana vuotena indeksi on laskenut, mutta historiassa vuosilaskut ovat olleet harvinaisia. Viimeiset 10 vuotta indeksi on tuottanut erinomaisesti.

OMX Helsinki -indeksi

OMX Helsinki -yleisindeksi sisältää kaikki Helsingin Pörssissä listatut osakkeet. Indeksin tavoitteena on heijastaa markkinoiden nykytilaa ja muutoksia.

Osakkeiden indeksipainot määritetään jakamalla kunkin osakkeen markkina-arvo kaikkien indeksiarvopapereiden yhteenlasketulla markkina-arvolla. OMX Helsinki -indeksi on siten markkina-arvopainotteinen indeksi, eikä painoa ole rajoitettu toisin kuin OMX Helsinki Cap ja OMX Helsinki 25 -indekseissä, joissa yhden osakkeen paino on rajoitettu 10 prosenttiin.

  • OMX Helsinki PI -indeksi on hintaindeksi, jonka tuotossa osingot eivät ole mukana.
  • OMX Helsinki GI on kokonaistuottoindeksi, jossa osingot on otettu huomioon tuottolaskennassa.

OMX Helsinki -indeksin suurimmat osakkeet

OMX Helsinki -indeksin 11 suurinta osaketta kattavat peräti 80 prosenttia indeksistä. Osakkeet markkina-arvon mukaisessa järjestyksessä ovat alla olevassa taulukossa. Lähde Osaketyökalu.

OMX Helsinki GI -indeksin pitkä tuottokehitys

OMX Helsinki GI -indeksin 23 vuoden tuotto on 7,7 prosenttia vuodessa laskettuna ajalle 31.12.1998 – 31.12.2021. Sadan euron sijoitus indeksiin vuoden 1998 lopussa olisi kasvanut 551,05 euroon.

Indeksin vuosituotto on vaihdellut huomattavasti. Paras vuosituotto oli IT-kuplan aikaan vuonna 1999, jolloin Helsingin pörssi oli maailman tuottavin pörssi ja tuotti 167 prosenttia. Heikoin vuosi oli 2008 finanssikriisissä, jolloin indeksin tuotto oli -51,3 prosenttia.

Viimeisin heikko vuosi on ollut vuonna 2011, jolloin indeksi tuotti -27,0 prosenttia. Syynä oli Euroopan velkakriisi. Koronavuonna 2020 indeksi laski ensin merkittävästi, mutta vuosituotto oli peräti 15,5 prosenttia. Vuonna 2018 indeksi tuotti -5,5 prosenttia, mutta lasku oli vuositasolla hyvin maltillinen etenkin, kun markkina korjasi ylöspäin heti vuoden 2019 alussa.

Kuluvana vuotena 2022 OMX Helsinki GI -indeksi on tuottanut -10,76 prosenttia per 31.5.2022.

Huomiot tuottokehityksestä

  • 23 vuodessa 7,7 prosentin vuosituotto, keskiarvotuotto laskettuna yksittäisistä vuosista 13,3 prosenttia
  • 23 vuodessa 6 laskuvuotta ja 17 nousuvuotta
  • Viimeiset 10 vuotta vuosituotto 13,9 %
  • Paras vuosituotto 167 prosenttia ja heikoin 51 prosenttia
  • Syvät laskut vuositasolla harvinaisia
  • Vuosituhannen vaihde ja vuosi 2007 ovat olleet huonoja hetkiä aloittaa sijoittaminen
  • Pitkäjänteinen sijoittaja on saanut varsin mukavaa tuottoa
  • Laskut ovat olleet historiassa erinomaisia paikkoja aloittaa sijoittaminen

Testaa korkoa korolle -ilmiön avulla säästöjen kehitystä eri tuottoprosenteilla

Korkoa korolle -ilmiön ansiosta 100 euron sijoitus olisi noussut 551 euroon 23 vuodessa 7,7 prosentin vuosituotolla. Kyseessä on korkoa korolle -ilmiö, jonka avulla pienistäkin säästöistä kasvaa suuria ajan kanssa.

Tutki korkoa korolle -laskurimme avulla, miten säästöt kasvavat eri tuottoprosenteilla ja säästöajoilla.

Sinua voisi kiinnostaa
Tekoälyuutiset: Uusia tekoälymalleja ja käyttökohteita
Sijoittaja.fi:n Disruptiiviset teknologiaosakkeet -salkun sisältö ja tuotto
Tunnetuimmat sijoitustyylit, joita sijoittajat käyttävät
New call-to-action
Sijoittajan valinnat