estateguru

Analyysi: Cargotecin osake edelleen laskussa, vaikka yhtiön kannattavuus parani alkuvuonna

Vallitseva markkinatilanne on näkynyt varsin negatiivisesti Cargotecin osakekurssissa. Ensimmäisellä neljänneksellä yhtiö kuitenkin paransi kannattavuuttaan. Miltä Cargotecin osake näyttää Sijoittajan näkökulmasta?

Julkaistu: 23.06.2022 Kirjoittaja:

analyysi cargotec osakkeet sijoitusideat tulokset

Cargotec

Cargotec Oyj on kotimainen johtava lastin- ja kuormankäsittelyalan ratkaisujen toimittaja ja teollisuusyhtiö. Yhtiön liiketoiminta on jaettu kolmeen alueeseen: Kalmar, Hiab ja MacGregor.

  • Kalmar satamissa: Kalmarin tarjonta kattaa alaa muokkaavat, kestävät kontinkäsittelylaitteet ja terminaaliautomaatioratkaisut, ohjelmistot ja palvelut.
  • Hiab teillä: Hiab on kuormankäsittelyratkaisujen globaali markkinajohtaja. Sen asiakkaat edustavat kuljetus- ja jakelualaa, ja sen tuotteet ja palvelut tekevät asiakkaiden liiketoiminnasta tehokasta ja turvallista. Hiab tarjoaa luokkansa parhaat kuormankäsittelylaitteet.
  • MacGregor merillä: MacGregorin ratkaisut ja palvelut laivojen lastinkäsittelyyn ja offshore-kuormankäsittelyyn on suunniteltu toimimaan luotettavasti vaativissa meriolosuhteissa. Se tarjoaa lastinkäsittelyratkaisuja sekä laitteistojen koko elinkaaren kattavia kunnossapito- ja huoltoratkaisuja rahti- ja matkustaja-aluksiin, offshore-öljy- ja kaasualalle, kalastus- ja merentutkimusaluksiin, merivoimien toimintaan ja logistiikka-aluksiin sekä satamiin ja terminaaleihin. 

Yhtiö suunnitteli fuusiota Konecranesin kanssa, mutta sen kariudutta Cargotec ilmoitti lopettavansa Kalmar-toimintasegmentin raskaiden nostureiden valmistamisen. Samalla yhtiö käynnisti MacGregor-toimintansa strategisten vaihtoehtojen arvioinnin, eli käytännössä koko MacGregorin-liiketoiminnan myynti nostettiin pöydälle.

Cargotec onnistui parantamaan kannattavuuttaan heikosta markkinatilanteesta huolimatta

Vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä Cargotecin liikevaihto oli 851 M€ (analyytikoiden ennuste 900 M€) ja liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä 65 M€ (ennuste 51,5 M€). Tilauskanta kasvoi uuteen ennätykseen, kun saadut tilaukset kasvoivat vertailukaudesta ja Q4:sta. Cargotec paransi kannattavuutta, mikä oli erinomainen suoritus nykyisessä markkinaympäristössä. Cargotec päivitti strategiansa Konecranesin kanssa suunnitellun fuusion kariuduttua. Yhtiö keskittyy jatkossa Hiabin, Kalmarin mobiililaitteiden ja kontti- ja kuljetuslukkien sekä niihin liittyvien palveluiden kehittämiseen. Näiden liiketoimintojen vertailukelpoinen liikevoittomarginaali on ollut yli 10 prosenttia viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

Inflaatiotaso on noussut. Myös Kiinan koronatilanteen takia tehdyt sulkutoimenpiteet muodostavat riskin siitä, että Cargotecin toimitusketjun haasteet pitkittyvät. Ukrainen sodan vaikutukset Cargoteciin ovat puolestaan olleet vähäiset. Ohjaus ennallaan.

Taloudelliset tavoitteet

Cargotec julkaisi täsmennetyn strategiansa 30. maaliskuuta 2022. Yhtiö päivittää taloudelliset tavoitteensa myöhemmin vuonna 2022.

Cargotecin tähänastiset taloudelliset tavoitteet:

  • Kasvu nopeampaa kuin markkinoiden kasvu
  • Cargotecin liikevoittomarginaali 10 prosenttia 3–5 vuoden kuluessa
  • 40 prosenttia liikevaihdosta huolto- ja ohjelmistoliiketoiminnasta, vähintään 1,5 miljardia euroa 3–5 vuoden kuluessa
  • Kasvava osinko, joka on 30–50 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta, osingon maksaminen kahdesti vuodessa
  • 15 prosentin tuotto sijoitetulle pääomalle (ROCE) 3–5 vuoden kuluessa
  • Nettovelkaantumisaste (gearing) alle 50 %

Taloudelliset tavoitteet kuvastavat Cargotecin kannattavuutta ja toiminnan vakautta.

Cargotec osake: Yhtiön kehittyminen kohti taloudellisia tavoitteita.
Lähde: Cargotec

Cargotecin osinko

Cargotec Oyj:n hallitus on vahvistanut yhtiölle osinkopolitiikan, jonka mukaan tavoite osingolle on kasvava osinko, joka on 30–50 prosenttia osakekohtaisesta tuloksesta. Osinko on ollut tarkoitus maksaa kahdessa osassa, mutta viimeisimpinä vuosina osinko on maksettu kerralla.

Maaliskuussa 2022 Cargotecin yhtiökokous vahvisti, että vuodelta 2021 jaetaan 1,07 euroa kutakin A-sarjan ja 1,08 euroa kutakin ulkona olevaa B-sarjan osaketta kohden. Osinko maksettiin 28.3.2022. Cargotecin osinkohistoria ei ole houkutteleva osinkotuottoa hakevalle sijoittajalle. Yhtiön vuodelta 2021 maksama osinko on yhtä suuri kuin vuodelta 2020 irronnut osinko. Molemmat osingot ovat pienempiä kuin vuodelta 2019 maksettu osinko (1,19€/A-sarjan osake, 1,20€/B-sarjan osake).

Cargotecin osakesarjat

Cargotecillä on kahta osakesarjaa, joiden välillä on poikkeuksellisen suuri ero. Yhtiön B-sarjan osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä 1.6.2005 lähtien, kun taas A-sarjan osakkeet ovat noteeraamattomia.

Osakesarjoilla on eroja myös osingonjaon suhteen – B-sarjan osakkeet oikeuttavat korkeampaan osinkoon kuin A-sarjan osakkeet. Eri osakesarjoille jaettavan osingon välisen eron tulee olla vähintään yksi sentti ja enintään kaksi ja puoli senttiä.

Cargotecin osakkeen kurssi ja hinta

Cargotecin liiketoiminta on vahvasti riippuvainen globaalista talouskasvusta ja yhtiön osakekurssin kehitystä voi ennakoida seuraamalla saatujen tilausten kehitystä. Kurssi reagoi myös voimakkaasti globaaliin talouskehitykseen.

Kuluva vuosi 2022 on ollut todella raskas teollisuusyrityksille korkean inflaation ja hidastuvan talouskasvun vuoksi. Heikko tilanne näkyy myös Cargotecin osakekurssissa, joka on tänä vuonna ollut hyvin laskupainoinen. Yhtiön osakkeen hinta on pudonnut vuodessa 34,3 %. Tällä hetkellä yksi Cargotec Oyj:n B- osake maksaa pörssissä noin 29,5 euroa.

Cargotec osake: Cargotecin osakekurssi viimeiseltä vuodelta.
Lähde: TradingView

Sijoittajan näkökulma

Epäonnistunut Konecranes-fuusio kävi raskaaksi Cargotecille. Heti yhteensulautumisen peruunnuttua Cargotec ilmoitti lopettavansa Kalmar-toimintasegmentin raskaiden nostureiden valmistamisen. Samalla yhtiö käynnisti MacGregor-toimintansa strategisten vaihtoehtojen arvioinnin, eli käytännössä koko MacGregorin-liiketoiminnan myynti nostettiin pöydälle. Kalmar-toiminnan raskaat satamanosturit kattoivat vuonna 2021 2,9 % Cargotecin kokonaisliikevaihdosta. MacGregor-liiketoiminta puolestaan tuotti viime vuonna 16,7 % yhtiön liikevaihdosta.

Cargotec osake: Cargotecin liiketoiminta-alueiden osuudet yhtiön tuloksesta.
Lähde: Cargotec

Cargotecin lähitulevaisuuden näkymiin vaikuttaa inflaation ja hidastuvan talouskasvun lisäksi koronaviruspandemian ja Ukrainan sodan jatkuminen. Cargotecin johto ilmoitti viimeisimmässä tulostiedotteessa, että jatkuva pandemia ja siihen liittyvät rajoitustoimet ovat aiheuttaneet yhtiölle toimitusketju- ja logistiikkahaasteita. Venäjän ja Ukrainan välinen konflikti on puolestaan luonut haasteita komponenttien saatavuuteen, sekä kiihdyttänyt korkeaa inflaatiota entisestään. Vuoden toisen neljänneksen tulos voi kääntää Cargotecin osakekurssin suunnan, mikäli yhtiö on onnistunut keventämään näiden riskitekijöiden vaikutusta. Jos muutosta ei ole tapahtunut, voi Cargotecin osake jatkaa alamäessä, sillä ainakaan Ukrainan sodalle ei ole tällä hetkellä näkyvissä nopeaa tai onnellista päätöstä.

Teollisuusosakkeet eivät ole tässä taloustilanteessa markkinoiden suosiossa. Positiivista on kuitenkin se, että maailmanlaajuinen konttiliikenne on suhteellisen korkealla tasolla ja satamaratkaisuiden kysyntä on vahvaa. Cargotecin Q1-tulosjulkaisussa ilmoittama tilauskanta on todella hyvä, ja yhtiön liiketoimintasegmentit, mukaan lukien MacGregor, ovat keränneet julkistuksen jälkeen uusia, merkittäviä tilauksia. Siksi riskiä sietävä sijoittaja voi kesän ja syksyn aikana kärkkyä ostopaikkoja. Q2-tulos kannattanee odottaa ennen isompia lisäyksiä.

Osaketyökalulla voit vertailla osakkeiden tunnuslukuja

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun, josta myös Cargotec Oyj:n B- osake löyty. Yhtiö saa työkalun pisteytyksessä keskimääräistä paremmat kokonaispisteet (67). Erityisesti Cargotec Oyj:n osake erottuu edukseen arvopisteillään.

Tutustu Osaketyökaluun!estateguru


SINUA VOISI KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ ARTIKKELIT


ostetuimmat osakkeet etorossa

Image


estateguru

Sijoittaja.fi / Investment Intelligence Oy