Odotukset kolmannelle vuosineljännekselle ovat korkeat – S&P 500 -indeksin tuloskasvu 30 %

USA:ssa alkavan tuloskauden ennakoidaan olevan jälleen erittäin vahva. Tuloskasvun ennustetaan olevan jopa yli 30 %. Taustalla on kuitenkin myös riskejä, jotka ovat laskeneet pörssiyritysten arvostustasoja.

Sijoittaja.fi
Sijoittaja.fi

USA:ssa alkavan tuloskauden ennakoidaan olevan jälleen erittäin vahva. Tuloskasvun ennustetaan olevan jopa yli 30 %. Taustalla on kuitenkin myös riskejä, jotka ovat laskeneet pörssiyritysten arvostustasoja.

Ennusteet S&P 500 -indeksin Q3 kehityksestä viittaavat markkinoiden jatkavan koronapandemiasta palautumista

Kuluvana vuonna markkinat ovat hiljalleen alkaneet palautua koronapandemiasta, ja vuoden kaksi ensimmäistä tuloskautta ovat olleet jopa yllättävän positiivisia. Palautumisen uskotaan jatkuvan, ja esimerkiksi FactSet odottaa vahvaa Q3-tuloskautta. Yhtiöt ovat antaneet positiivisia tulosohjauksia ja analyytikot ovat optimistisia tulosennusteissaan Q3:lle. S&P 500 -indeksin arvioidaan saavuttavan kolmanneksi suurimman tuloskasvun Q3:lla sitten vuoden 2010. Tulosten ennakoidaan kasvavan lähes 30 % vuoden takaisesta vertailukaudesta. Selvästi keskimääräistä korkeamman tuloskasvun taustalla on kuluvana vuotena helpottunut markkinatilanne ja toisaalta myös koronapandemian aiheuttama heikko vertailukausi vuonna 2020. Riskejä ovat tuotanto- ja työvoimahaasteet, joista useat yhtiöt ovat jo varoittaneet.

Indeksin yhtiöiden kasvun ja kannattavuuden arvioidaan kehittyvän lähes ennätyksellisiksi

FactSetin mukaan S&P 500 -indeksin yhtiöistä tähän mennessä 107 on antanut EPS-ennusteen. Näistä yhtiöistä 47 on antanut negatiivisen, ja 56 positiivisen EPS-ohjauksen. Positiivisen ennusteen on siis antanut 54 % ohjauksen antaneista yhtiöistä, mikä on reippaasti korkeampi, kuin viiden vuoden keskimääräinen prosentti (39 %). Myös yhtiöiden omat näkemykset Q3-tuloskaudelle ovat siis selvästi positiiviset. FactSetin keräämän analyytikkoennusteen mukaan S&P 500 indeksin kolmannen vuosineljänneksen tuloskasvun ennustetaan olevan jopa 27,6 %. Mikäli tämä arvio toteutuisi, olisi päättyvän kvartaalin kasvu kolmanneksi suurin sitten vuoden 2010. Keskimääräisesti S&P 500 indeksi on ylittänyt tuloskaudelle asetetut ennusteet muutamalla prosenttiyksiköllä, joten Q3 tuloskasvu voisi ylittää jopa 30 %. Yhdestätoista toimintasektorista kymmenen tulosten ennustetaan kasvaneen Q3:lla. Parhaiten pärjänneiden sektorit uskotaan olevan energia, materiaali, teollisuus ja informaatioteknologia.

Lähde: FactSet

15 %:n liikevaihdon kasvu

Vuosi 2021 ja koronapandemiasta palautuvat markkinat ovat olleet myönteisiä myös S&P 500 -indeksin yhtiöiden liikevaihdon kasvulle. Useat yhtiöt ovat nostaneet ohjaustaan liikevaihdon suhteen, ja kolmannelle vuosineljänneksellä indeksin yhtiöiden liikevaihdon uskotaan kasvaneen jopa 14,9 %. Tämä liikevaihdon kasvu olisi indeksin toiseksi suurin yhden kvartaalin aikana tapahtunut kasvu (vuosina 2008 – 2021). Liikevaihdon kasvun suhteen menestyneimmät sektorit ovat sykliset energia- ja materiaalisektori.

Entä loppuvuoden näkymät?

Näkymät loppuvuodelle 2021 jatkavat samalla linjalla, kuin aikaisemmilla tuloskausilla. FactSet uskoo S&P 500 -indeksin tuloksen kasvavan viimeisellä vuosineljänneksellä yli 20 % vuoden takaisesta vertailukaudestaan. Koko vuoden 2021 tuloskasvun uskotaan olevan siten yli 40 %. Indeksin seuraavan kahdentoista kuukauden P/E-luku on 20,5, joka ylittää sekä viiden että kymmenen vuoden keskiarvon. Pientä rauhoittumista markkinoilla on kuitenkin havaittavissa, sillä tämän hetkinen tunnusluku jää kuitenkin pienemmäksi kuin toisen vuosineljänneksen alussa. Tuolloin 12 kuukauden P/E-luku oli erityisen suuri, 21,4.

Arvostustason laskuun on useita syitä. Markkinat voivat ennakoida tuloskasvun vuonna 2022 hidastuvan aiemmin ennakoidusta. Kiihtyvä inflaatio nostaa korkoja, mikä vaikuttaa arvostustasoihin laskevasti. Lisäksi tuotanto- ja työvoimahaasteet nostavat yhtiöiden kustannuksia ja heikentävät siten kannattavuutta. Mikäli tuotantopuolen ongelmat edelleenkärjistyvät, voivat ne alkaa myös vaikuttaa myös liikevaihdon kasvuun vuonna 2022.

Seuraa tuloskautta

Sijoittaja.fi:n jäsenenä saat lukuoikeuden koko sisältöön ja käyttöoikeuden Osaketyökaluun.



Sinua voisi kiinnostaa
Analyysi: Nokian tulos näyttää paremmalta kuin onkaan
Tuloskausi käynnistyy – katso tulosennusteet Osaketyökalusta
Osaketyökaluihin uusia osakkeita
RiverRecycle näkyvyys
Sijoittajan valinnat