Mistä korkotuottoa, kun markkinakorot nollassa?

Talletustileiltä sijoittajat saavat 0,5 % tuoton, euroalueen AAA-luottoluokituksen valtionlainoista vieläkin vähemmän. Pörssiyritysten jvk-lainoistakin on tarjolla vain murto-osia totutusta. Mistä sijoittaja voi saada edes kohtuullista korkotuottoa riskiin nähden?

Timo Heikkilä
Timo Heikkilä

Talletustileiltä sijoittajat saavat 0,5 % tuoton, euroalueen AAA-luottoluokituksen valtionlainoista vieläkin vähemmän. Pörssiyritysten jvk-lainoistakin on tarjolla vain murto-osia totutusta. Mistä sijoittaja voi saada edes kohtuullista korkotuottoa riskiin nähden?

Korko-ETF:iin sijoittava Korkotuoton Metsästäjä -mallisalkku tuotti vuonna 2014 lähes 16 %. Salkun tuottotavoite on 4 % vuodessa. Viime vuoden tuotto riittäisi siis neljäksi vuodeksi. Alkuvuonna 2015 mallisalkku on tuottanut jo 10,8 %. Korkosijoittajalle yli 26 %:n tuotto vuodessa ja kolmessa kuukaudessa on täysin poikkeuksellinen.

Kova historiallinen tuotto on herättänyt rahastosijoittajat. Kauppalehden mukaan eniten uutta pääomaa maaliskuussa keräsivät pitkän koron rahastot, joihin sijoitettiin 777 miljoonaa euroa.

Toisin kuin osakkeet korkosijoitukset eivät voi nousta loputtomiin

Korkosijoitukset eroavat osakkeista siten, että korkosijoituksilla voidaan ajatella olevan hintakatto. Jos esimerkiksi Fortumin jvk-lainan nimellishinta on 100 euroa ja sillä saa 5 euron kupongin (laina-aika 1 vuosi). Jos lainasta maksaa 105 euroa, ei lainalle saa enää lainkaan tuottoa. Nimittäin, jos lainasta maksaa 106 euroa, niin laina-ajan lopussa Fortumin maksaessa lainan takaisin, sijoittaja saa 105 euroa ja tappiota tulee euro.

Tällä hetkellä osassa AAA-luottoluokituksen euroalueen valtionlainoista on tällainen tilanne. Sijoittajat hyväksyvät negatiivisen tuoton. Tosin osa suursijoittajista on kommentoinut, ettei kukaan osta valtionlainoja muusta kuin pakosta. Toisin sanoen ostajina ovat vakavaraisuussäännösten vuoksi pankit.

Läntisillä korkomarkkinoilla on takana 30 vuoden nousumarkkina. Tuottovaateet ovat painuneet lähelle nollaa ja nostaneet korkoinstrumenttien hintoja jyrkästi. Ei ole realistista odottaa, että tuottovaateet painuisivat laajasti negatiiviseksi (pankkitililtä saisi tällöin paremman tuoton) tai että korot pysyisivät ikuisesti nollassa. Näistä syistä korkomarkkinoilla on tarjolla lähinnä riskiä ilman tuottoa.

Mistä korkotuottoa?

Päivitimme Korkotuoton Metsästäjä -mallisalkun sisällön 13.4. vastaamaan tämän hetken korkoympäristöä. Poistimme mm. euroalueen pitkät valtionlainat kokonaan salkusta korkotuottotason laskettua 1,3 %:iin.

Tässä on mallisalkusta poimittu kolme korko-ETF:ää, joista saa kohtuullista korkotuottoa riskiin nähden:

  1. Globaalisti hyvän luottoluokituksen yrityslainoihin sidottu ETF. Suojaa valuuttakurssiliikkeet euromääräisen sijoittajan näkökulmasta. Suurimmat maantieteelliset painot Yhdysvalloissa (52,1 %), Iso-Britanniassa (9,2 %) ja Ranskassa (6,5 %). Hallinnointikustannus 0,25 % p.a. Laskennallinen tuotto maturiteettiin on noin 2,4 % p.a. ja modifioitu duraatio 6,5.
  2. Kehittyvien markkinoiden dollarimääräisiin valtionlainoihin eurosuojatusti sijoittava ETF. Maittain laajasti hajautettu. Suurimmat painot maittain Turkki (5,7 %), Filippiinit (5,5 %), Indonesia (5,4 %), Meksiko (5,3 %) ja Venäjä (5,3 %). Suojaa valuuttariskin euromääräiselle sijoittajalle. Laskennallinen tuotto maturiteettiin 5,5 % p.a. ja modifioitu duraatio noin 8,0.
  3.  Korkean riskin yhdysvaltalaiset yrityslainat eurosuojatusti ETFLaskennallinen tuotto maturiteettiin on noin 5,7 % p.a. ja efektiivinen duraatio 1,9.

Katso koko mallisalkun sisältö täältä!

Vaihtoehtoinen korkotuotto

Avasimme viime viikolla Sijoittaja Platinumin, jossa voi tarkastella vaihtoehtoisia sijoituskohteita. Platinumissa pääsee suoraan sijoittamaan pk-yritysten lainoihin.

Yritykset itse asettavat lainojen korot ja ne ovat 8-10 % p.a. tasolla. Laina-ajat ovat alle vuoden mittaisia, mikä laskee niihin liittyvää luottoriskiä.

Vaihtoehtoiset sijoituskohteet tarjoavat hajautushyötyä ja tarjottu korkotaso on nykyisessä nollakorkoympäristössä erittäin houkutteleva. Sijoittajan kannattaa näissäkin hajauttaa sijoitettava summa useampaan kohteen.

Esimerkiksi vuonna 2014 perustettu Oy Automotive Technology Europe Ltd tuo maahan langatonta rengaspaineen ja lämpötilan valvontajärjestelmää. Pääasiakkaita ovat hyötyajoneuvojen kuljetusliikkeet. Yhtiöllä on yhteistyösopimus RengasCenterin kanssa. Lisäksi NesteOIL edellyttää kuljetuskalustolta TPMS-järjestelmää. Yritys hakee 50 000 euron käyttöpääomarahoitusta mahdollistaakseen kasvun ja uusien tilausten vastaanottamisen. Yritys tarjoaa sijoittajille 12 %:n koron ja lainalla on yrityksen omistajien antama 100% omavelkainen takaus.

Tutustu täällä vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin!

Opi ETF-sijoittajaksi - lataa opas!

Sinua voisi kiinnostaa
Yhdistelmärahastot vertailussa
Vertailussa suosituimmat yhdistelmärahastot – katso parhaat!
Hopean hinta – miten sijoittaa hopeaan?
Parhaat osakerahastot vertailussa
Rahastovertailu – Suomen parhaat osakerahastot juuri nyt
Sijoittajan valinnat